Kaj jesti in piti dan pred tekmo in kaj ne

Kaj jesti in piti dan pred tekmo in kaj ne
27.07.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Da bo tek minil brez težav, pazite, kaj jeste dan pred dnevom D.

Ogljikove hidrate uživajte čez dan
Ogljikovi hidrati so nujno potrebni, če želite imeti dovolj energije za tek. Priporočljivo je, da jih zaužijete skozi dan, v več obrokih. Vsekakor pa naj bo količina, ki jo boste zaužili večja kot običajno.

Dodajte sol
Ker se boste veliko potili, boste tudi izgubili veliko natrija, zato je dobro, da si naredite malce zaloge. Hrano lahko solite nekoliko več kot običajno, odveč pa ne bodo niti slani prigrizki.

Ne pozabite na tekočino
Zelo pomembno je, da ste že, ko začnete teči, dobro hidrirani, saj manjk med tekom ne boste mogli nadomestiti. Dehidracija pa lahko privede do številnih, tudi zelo resnih zdravstvenih težav. Zato dan pred tekmo skozi dan ves čas po malem pijte, spijte nekaj tudi pred začetkom tekme in seveda med in po njej.

Alkoholu in mastni hrani se izognite
Že en kozarec alkoholnega napitka lahko povzroči težave s prebavo ali zmoti spanec, kar pomeni, da se boste na dan D počutili vse prej kot dobro.

Mastna hrana vam lahko povzroči želodčne težave, ki vam ne bodo pustile spati ali pa vam pokvarile tek in tekmo. Zato se na dan D in dan prej držite le preverjene hrane in pijače.

Tecite, če tako želite
Nekateri tekači pravijo, da tečejo še bolje, če dan prej opravijo krajši tek. Če tek ustreza tudi vam, si ga lahko privoščite tudi dan pred tekmo, a pazite, da bodo razdalje kratke in tek nezahteven.

Prevzemite svojo štartno številko
Da se ne boste na jutro tekme sekirali, že kakšen dan prej prevzemite vse, kar za tekmo potrebujete. Tako boste ne le bolj mirni, temveč boste tudi lahko odpravili morebitne napake v podatkih, ki jih boste ob prijavi dobili.

Pripravite se in nato sprostite
V popoldanskih urah pripravite vse, kar boste za tekmo potrebovali – od startne številke do oblačil, obutve in ostale. Preverite tudi, kako boste prišli do prizorišča, kje je start in vse, kar morate vedeti. Zatem pa tekmo odmislite in se poskusite čim bolj sprostiti.

Povzeto po: What to Eat and Drink the Day Before Your Big Race —and What Not To, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ