Kaj morate vedeti, da postanete ultramaratonec?

Kaj morate vedeti, da postanete ultramaratonec?
04.10.2018 AVTOR: A. T., Foto: Hoka One One/ Facebook

Sanjate o tem, da bi postali ultramaratonec? Preverite, kaj morate vedeti, da vam bo to tudi uspelo.

Sanjate o tem, da bi postali ultramaratonec? Preverite, kaj morate vedeti, da vam bo to tudi uspelo.

Psihična moč
Psihična moč je verjetno ena najbolj pomembnih stvar, ki jo potrebujete na dolgih tekih, saj se med njimi namreč lahko srečate z veliko neprijetnimi situacijami, v katerih bi vaše fizično telo najraje vrglo puško v koruzo, glava pa vas prepriča, da tečete dalje. Brez močne psihične pripravljenosti to seveda ne bi bilo mogoče, zato je tako pomembno, da ne trenirate le teka, temveč tudi svojo psiho.

Potrpežljivost
Ste mislili, da teki po brezpotju in na maratonih zahtevajo potrpežljivost? Poskusite teči ultramaratone in videli boste, kaj pomeni biti potrpežljiv. Tovrstni teki namreč trajajo ure in ure, po takih in drugačnih poteh, v takem in drugačnem vremenu, včasih tudi ponoči. Obenem pa morate biti dovolj potrpežljivi, da svoje telo sploh natrenirate, da lahko tečete tako dolge in zahtevne teke.

Spoštovanje in skromnost
Ultramaratonski teki so vse prej kot mala malica, če ne verjamete in se boste nanje odpravili premalo pripravljeni, se vaš podvig zagotovo ne bo končal dobro. Do ultramaratonskih razdalj morate zato imeti ustrezno spoštovanje in biti skromni. Vi proti naravi ste skoraj tako kot kaplja v primerjavi z morjem. Kljub treningom namreč nikoli ne morete vedeti, kaj vas vse čaka in kako se boste z vsem tem spopadli. Zato po pameti, skromno in predvsem z velikim spoštovanjem.

Strateško načrtovanje
Za to, da bi premagali ultramaratonski tek, boste morali narediti še kaj več kot le trenirati. Za tako dolg tek se boste morali pripraviti tudi drugače – kaj in kdaj boste pili in jedli, kakšno opremo boste potrebovali in še kaj. Le tako dobro pripravljeni boste namreč tudi uspešno pritekli v cilj.

Izkušnje
Izkušnje so zagotovo tiste, zaradi katerih boste na ultramaratonskih razdaljah sčasoma vse boljši. A da boste do njih prišli boste preprosto morali vaditi, biti potrpežljivi, psihično in fizično močni ter spoštljivi in skromni. Ste pripravljeni? Če je odgovor da, je čas, da začnete z delom ...

Povzeto po: What It Takes To Be An Ultrarunner, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ