Kaj so vzroki krčev v stopalih?

Kaj so vzroki krčev v stopalih?
11.07.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Se tudi vi spopadate s krči v stopalih? Preverite, zakaj se vam to dogaja in kaj lahko storite, da se vam v prihodnje ne bo več.

Krči v stopalih so za nekatere nepoznana težava, spet drugi pa se z njimi večkrat spopadajo. Največkrat se pojavijo takrat, ko pretiravate s tekom, včasih pa so lahko tudi znak za resne zdravstvene težave, kot so težave s krvnim obtokom ali centralnim živčnim sistemom. Povzročijo jih pa lahko tudi ...

Dehidracija
Ja, dehidracija je eden najpogostejših vzrokov za krče v stopalih. Ko vadite, se potite in s tem izgubljate elektrolite, ki jih mišice potrebujejo za pravilno delovanje. To pa seveda privede do krčev. Če ste torej šli na daljši tek in ste res dali vse od sebe ali celo pretiravali, so krči, ki jih doživljate le opozorilo, da ste šli predaleč in da tega vaše telo ne prenese.

Preozki copati
Za krče so lahko krivi tudi napetost in nezadosten dotok krvi v stopala, za katere so krvi preozki ali pretesni copati. Če torej s prsti v copatih ne morete migati, je to lahko znak, da je obutev, ki jo nosite premajhna.

Starost
Starost seveda vpliva tudi na povečano možnost za različne zdravstvene težave, med katerimi so tudi krči. Ti se najpogosteje pojavijo po 50 letu starosti, saj takrat kosti izgubijo kalcij, mišice pa elastično ter ne zmorejo več tako dobro podpirati vašega telesa. Prav tako pa s starostjo naše živčevje in ožilje ni več tako zdravo in močno kot je bilo.

Kaj storiti?
Slaba novica je, da čudežnega zdravila za ozdravljenje krčev ni, jih pa lahko preprečite ali vsaj zmanjšate njihovo pojavljanje na številne načine, in sicer:
- nosite ustrezno obutev
- uživajte dovolj tekočine
- vadite po pameti
- ne pozabite na raztezanje

Povzeto po: 5 Causes of Toes Cramps —and How to Finally Make Them Stop, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ