
Kakšno vlogo imajo v našem telesu jetra, kako prepoznamo obolenja jeter in kaj lahko naredimo, da bodo naša jetra ostala zdrava?
Jetra so naša največja in v veliko ozirih tudi najpomembnejša žleza v telesu. Tesno so povezana s prebavo, saj se v njih odvija veliko prebavnih procesov. S pomočjo jetrnih encimov se na primer v našem telesu sintetizirajo aminokisline, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje.
Jetra torej sodelujejo v večini presnovnih procesov v telesu: pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter pri njihovi pretvorbi v snovi, ki so nujno potrebne za normalno delovanje človeka. Poleg navedenega pa jetra uravnavajo tudi proizvajanje žolča ter urejajo plazemsko koncentracijo številnih majhnih molekul, ki so bistvenega pomena za normalno presnovo organizma. Iz krvnega obtoka izločajo številne snovi, kot so določena zdravila, hormoni in drugi presnovni ostanki, ter skladiščijo zalogo glikogena, železa, bakra ter vitaminov A in D.
Jetra ne bolijo, zato je njihova obolenja izjemno težko prepoznati, saj se najpogosteje izrazijo že v precej pozni fazi. Pri prepoznavanju različnih bolezni jeter so nam v največjo pomoč jetrni testi, ki obsegajo nabor jetrnih encimov in ostalih biokemičnih označevalcev, ki vplivajo na normalno delovanje.
Kljub temu, da so poškodbe in obolenja jeter izjemno težko opazna, pa v primeru, ko poznamo simptome obolenja, le-te enostavneje prepoznamo. Najpogostejši simptomi obolenja jeter so naslednji:
Pri večjih težavah so lahko prisotni tudi naslednji simptomi:
Najpomembneje je, da so naše prehranske navade zdrave. Količino zaužitega alkohola moramo minimizirati, prav tako pa moramo spremljati vnos maščob, ki naj ne bi presegel 30% zaužitih hranil v enem dnevu. Nutricionisti priporočajo uživanje čim več sadja in zelenjave z veliko kalija (banane, mandlji, paradižnik, grozdje in slive) ter zaužitje okoli dveh litrov vode na dan. Pri čiščenju toksinov pomagata tudi korenčkov sok in sok rdeče pese, vsako jutro pa je priporočljivo spiti kozarec vode z limono.
K zdravim jetrom pripomore tudi česen, ki znižuje slab holesterol in ga nadomešča z dobrim. Poleg tega vsebuje žveplen spoj, ki pomaga odstraniti škodljive kovine, kot je živo srebro, in prav to učinkovanje pripomore k indirektnemu ugodnemu delovanju na jetra.
Za jetra je dobra tudi artičoka, saj se lahko pohvali z antioksidativnimi lastnostmi. Artičoka vsebuje veliko silimarina in inulina, ki jetra zaščitita in jih stimulirata tako, da znižujeta raven maščobe in holesterola v krvi.