Kako lahko pripomoremo k znižanju krvnega tlaka?

Kako lahko pripomoremo k znižanju krvnega tlaka?
30.01.2019 AVTOR: Maša Tomažič; foto: www.lek.si

Kako lahko učinkovito znižamo krvni tlak in na kaj moramo biti pri tem pozorni?

V grobem lahko človeški krvni tlak razdelimo na arterijski in venski. V nadaljevanju članka bo govora zgolj o arterijskem krvnem tlaku.

Najprej je potrebno spoznati nekaj osnov

Ko se zgodi srčna kontrakcija levega prekata se kri iztisne v aorto. Periferno žilje zaradi svoje upornosti ne dovoljuje, da bi se kri pretakala tako hitro, kot jo srce iztisne, se nekaj te krvi shrani v aorti in v ostalih arterijah. To shranjevanje krvi pa dejansko povzroči dvig krvnega tlaka v žilah.

Krvni tlak se skozi intervale delovanja srca periodično spreminja. Najvišji je med iztisom krvi iz srca (sistolični krvni tlak in najnižji med srčno relaksacijo (diastolični krvni tlak). Za oceno obremenjenosti ožilja se uporablja izračun vrednosti srednjega krvnega tlaka. Pri mladem in zdravem človeku je vrednosti sistoličnega tlaka v mirovanju približno 120 mm Hg, vrednost diastoličnega tlaka pa 80mm Hg.

Kakšne so posledice povišanega krvnega tlaka?

Poleg zvišanega holesterola v krvi je povišan krvni tlak ena izmed največjih nevarnosti za nastanek procesa ateroskleroze, ki povzroča, da se žila zamaši. Žile, ki so dalj časa izpostavljene visokemu krvnemu tlaku, se postopoma spremenijo, saj drugače ne bi vzdržale visokega tlaka. Srednja in notranja plast žilne stene tako zatrdita, taka žila pa rada poči ali pa v njej nastane strdek, ki žilo zamaši. Če se to zgodi na:
  • srčnih (koronarnih) žilah, ki oskrbujejo srčno mišico, nastane srčna kap (miokardni infarkt),
  • možganskih žilah, nastane ena od oblik možganske kapi,
  • žilah udov, prizadeti del uda lahko odmre, ker nima dovolj kisika in hranil (gangrena).

Trajno zvišan krvni tlak lahko vodi v številne zdravstvene zaplete. Bolniki se velikokrat spopadajo z glavobolom, vrtoglavico, šumenjem v ušesih ali pa opazijo pogostejše krvavenje iz nosu. Visok krvni tlak bistveno povečuje možnost za srčno ali možgansko kap, vodi pa lahko tudi do odpovedi srca in ledvic ter prizidane vid.

Kako lahko pripomoremo k zmanjšanju krvnega tlaga?

Veliko različnih preiskav je potrdilo, da redna telesna vadba, ki vključuje tako aerobno vadbo, kot tudi vadbo z utežmi, pomaga pri zniževanju krvnega tlaka, kar je posledica znižanja srčne frekvence v mirovanju in zmanjšanje količine kateholaminov (adrenalin in nor adrenalin) v krvi. Redna telesna aktivnost in s tem tudi dobra fizična pripravljenost je tako ena izmed najbolj pomembnih elementov terapije pri zdravljenju krvnega tlaka. Kot aerobno vadbo lahko tako izberemo tudi tek, intenzivnost vadbe pa prilagajamo svojim zmožnostim.

Preden se pričnemo ukvarjati s katerokoli od aktivnosti, se je v primeru povišanega krvnega tlaka dobro posvetovati vsaj z osebnim zdravnikom, v primeru resnejših težav pa tudi s kardiologom.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ