Kako lahko z jogo pozitivno vplivamo na tekaške rezultate?

Kako lahko z jogo pozitivno vplivamo na tekaške rezultate?
28.11.2018 AVTOR: M.T. foto: https://www.taschen.com, www.gethealthyu.com

Joga pripomore k večji gibljivosti telesa ter razvoju miščnih skupin, ki jih med tekom ne uporabljamo, slednje pa zmanjšuje možnost nastanka poškodb.

Veliko ljudi meni, da joga in tek ne gresta z roko v roki. Vendar je resnica pravzaprav popolnoma drugačna. Statičnost in netekmovalnost joge lahko z lahkoto povežemo z dinamičnostjo teka. Tudi joga je – tako kot tek – aktivnost, ki je zelo blizu naravnemu gibanju in vključuje osnovne elemente, ki so pomembni za zdravo življenje. Poudarek joge na telesni drži in pravilnem dihanju sta dva osnovna elementa, ki ju vključujemo v vsako aktivnost - tudi v tek.

V našem življenju sta eni izmed zelo cenjenih vrlin vztrajnost in vzdržljivost. Obeh vrlin se lahko priučimo s tekom, s pomočjo katerega lahko dosežemo, da zastavljene cilje dosežemo in obveznosti, ki nam jih življenje postavi na pot, dobro opravimo. Z rednim treningom teka razvijamo moč samokontrole in samodiscipline, ki sta med drugim tudi dva pomembna cilja joge.

Kakšne pozitivne učinke prinaša joga?

Tek ima poleg tega še obilico drugih pozitivnih lastnosti – dobro vpliva na naše srce in ožilje, zmanjšuje krvni pritisk, povečuje pljučno kapaciteto ter blagodejno vpliva na stres. Na drugi strani pa se lahko tudi joga pohvali z veliko pozitivnimi lastnostmi. V prvi vrsti joga povečuje gibljivost našega telesa, poleg tega pa nam pomaga izgrajevati različne mišice oz. mišične skupine, ki jih, tudi pri teku, nujno potrebujemo. Oboje vodi v zmanjšanje tveganja nastanka različnih poškodb. Že po nekaj tednih izvajanja joge bomo tudi na svojem tekaškem treningu opazili, da tečemo veliko hitreje in bolj “stabilno”, kot smo tekli, preden smo se začeli ukvarjati z jogo.

Kako do najučinkovitejših rezultatov izvajanja joge?

Največji učinek joge na dobre rezultate teka dosežemo z ustreznim raztezanjem po treningu. Poleg tega moramo poskrbeti za vključevanje tistih mišičnih skupin, ki so pri tekačih prekomerno obremenjene ali pa premalo aktivne. Raztezanja se lotimo ob koncu treninga, saj tako pripomoremo k hitrejšemu okrevanju po aktivnosti. Z raztezanjem po koncu tekaške vadbe skrajšano in utrujeno mišico spet sprostimo in poskrbimo, da ne izgublja prožnosti.

Katere asane je priporočljivo izvajati?

Asana "navdol obrnjen pes": služi odličnemu raztezanju hrbta, stegen in meč.

    Asana "navzgor obrnjen pes": služi raztezanju rok ter ramenskega obroča, odpira prsni koš, poleg tega pa služi tudi krepljenju mišic na rokah.


Asana "bojevnik": povečuje gibljivost kolkov ter služi krepljenju nožnih mišic. 

Asana "trikonasana": služi raztezanju nog ter hrbtenice, poleg tega pa odpira tudi prsni koš.

Asana "most": pomaga pri izgrajevanju mišice Gluteus Maximus ter drugih stegenskih mišic.

Značke: Zdravje
Ključne besede:
joga joga in tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ