
Znanstveniki odkrivajo, da tekači, ki pred tekom uživajo rdečo peso – pa naj gre za kuhano rdečo peso, pečeno rdečo peso ali za sok iz rdeče pese – dosegajo boljše tekaške rezultate.
Rdeča pesa je, tako kot kava, znana po tem, da izboljšuje rezultate v športnih aktivnostih. Študija, ki je bila izvedena pred nekaj leti, je pokazala, da sok rdeče pese v krvi poveča količino dušikovega monoksida (NO), ki povečuje pretok krvi v mišice, spodbuja rast mitohondrijev ter krčenje mišic, kar privede do znatno povečane vzdržljivosti pri športnikih.
Študija, ki je bila izvedena leta 2014, je pokazala dodatne pozitivne učinke rdeče pese na tek. Ugotovljeno je bilo, da je lahko rdeča pesa koristna tudi za povečanje krvnega pretoka v mišice, kar vodi v hitrejše krčenje mišic, tekač pa hitreje razvije višjo hitrost.
Omeniti moramo, da je vrsta študij, ki je bila izvedena v letu 2017 pokazala, da lahko izjemno pozitivne učinke rdeče pese izničimo z nekaterimi drugimi prehranskimi dodatki, ki jih tekači radi uživajo med in po treningu. Eden izmed teh dodatkov je na primer kofein.
Sok rdeče pese zmanjšuje možnost nastanka rakotvornih celic in rakavih obolenj.
Pomaga pri zniževanju krvnega tlaka.
Pomaga omiliti številne vnetne procese v telesu.
Znižuje holesterol.
Pomaga pri dvigovanju imunske odpornosti.
Sok rdeče pese lahko pripravimo tudi sami ter tako pripomoremo k boljšim rezultatom našega teka in boljšemu zdravju nasploh.
SESTAVINE:
POSTOPEK PRIPRAVE