Kako nam lahko rdeča pesa pomaga k boljšemu teku?

Kako nam lahko rdeča pesa pomaga k boljšemu teku?
21.11.2018 AVTOR: Maša Tomažič, foto: www.healthline.com

Znanstveniki odkrivajo, da tekači, ki pred tekom uživajo rdečo peso – pa naj gre za kuhano rdečo peso, pečeno rdečo peso ali za sok iz rdeče pese – dosegajo boljše tekaške rezultate.

Rdeča pesa je, tako kot kava, znana po tem, da izboljšuje rezultate v športnih aktivnostih. Študija, ki je bila izvedena pred nekaj leti, je pokazala, da sok rdeče pese v krvi poveča količino dušikovega monoksida (NO), ki povečuje pretok krvi v mišice, spodbuja rast mitohondrijev ter krčenje mišic, kar privede do znatno povečane vzdržljivosti pri športnikih.

Študija, ki je bila izvedena leta 2014, je pokazala dodatne pozitivne učinke rdeče pese na tek. Ugotovljeno je bilo, da je lahko rdeča pesa koristna tudi za povečanje krvnega pretoka v mišice, kar vodi v hitrejše krčenje mišic, tekač pa hitreje razvije višjo hitrost.

Omeniti moramo, da je vrsta študij, ki je bila izvedena v letu 2017 pokazala, da lahko izjemno pozitivne učinke rdeče pese izničimo z nekaterimi drugimi prehranskimi dodatki, ki jih tekači radi uživajo med in po treningu. Eden izmed teh dodatkov je na primer kofein.


Rdeča pesa se lahko pohvali tudi z drugimi pozitivnimi učinki:

  • Sok rdeče pese zmanjšuje možnost nastanka rakotvornih celic in rakavih obolenj.

  • Pomaga pri zniževanju krvnega tlaka.

  • Pomaga omiliti številne vnetne procese v telesu.

  • Znižuje holesterol.

  • Pomaga pri dvigovanju imunske odpornosti.


Kako pripraviti lastni sok rdeče pese?

Sok rdeče pese lahko pripravimo tudi sami ter tako pripomoremo k boljšim rezultatom našega teka in boljšemu zdravju nasploh.

SESTAVINE:

  • 2 rdeči pesi
  • Pest borovnic
  • 1 jabolko
  • 2 korenčka
  • 2 limeti
  • 0.5cm velik košček svežega ingverja

POSTOPEK PRIPRAVE

  1. Vse sestavine dobro speremo pod tekočo vodo.
  2. Rdečo peso olupimo in jo narežemo na trakove. Jabolko narežemo na koščke in pri tem odstranimo pečke. Tudi korenček narežemo na dolge trakce ter olupimo še ingver.
  3. Vse sestavine (razen limet) spustimo skozi sokovnik, da iz njih iztisnemo sok, ki ga ujamemo v kozarec.
  4. V kozarec stisnemo še limeto in sok iz rdeče pese je pripravljen.
  5. Sok lahko sladkamo z javorjevim sirupom ali medom.
Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ