Kako obdržati motivacijo po slabih tekih

Kako obdržati motivacijo po slabih tekih
04.09.2021 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Uporabite pozitiven samogovor

Za začetek si čestitajte za vloženo delo in uspehe, ki ste jih dosegli do sedaj, in sicer takole »Tedne sem treniral/-a. Vložil/-a sem veliko časa in dela v to, bil/-a sem dosled-en/-na, močnejš/-i/-a in hitrejš-i/-a kot sem bil/-a pred štirimi meseci.« 

Na dan dirke ponavadi izgubimo iz vida ure, porabljene na treningih. Medtem, ko se oblačite ali ogrevate si predstavljajte, vse, kar ste naredili in napredek, ki ste ga dosegli - dejanski dogodek je le majhen del tega.

Večkrat kot boste izvedli ta samogovor, bolj naraven vam bo postal in začeli boste verjeti v te pozitivne afirmacije.

Preoblikujte svoje misli

Recimo, da ste na tekmi »slabo« tekli, a prijatelji in družina so vas spodbujali s strani. Namesto da bi razmišljali o svojih rezultatih, poskusite svoje razmišljanje preusmeriti na: »Ti ljudje so me videli, kako sem se trudil/-a in čisto vseeno jim je za čas, ki sem ga dosegel/dosegla.« Torej, ne glede na dosežek, se zavedajte, da imate okoli sebe ljudi, ki vas imajo radi in vas podpirajo, kar je v življenju na sploh najpomembneje.

Obiščite športnega psihologa

Če ugotovite, da ne morete ustaviti kroga samokritike, tvegate, da boste izgubili ljubezen in željo do teka. Če se naučite razvijati občutek veselja, vam to ne bo le pomagalo, da se pokažete na svojih treningih, ampak lahko odpravite negativno konkurenčnost in obnovite veselje, ki vas je sprva pritegnilo k teku.

Poleg tega lahko pretirana samokritičnost poškoduje vaš odnos s tekaško skupnostjo. Če ste poškodovani, lahko na ljudi, ki so zdravi in tečejo, gledate negativno. Ali pa boste morda začeli zavračati tiste, ki so dosegli željeni cilj na tekmi, vi pa ga niste. 

Kadar vam vaši tekaški partnerji ali trener ne zmorejo pomagati prekiniti teh vzorcev in se pobrati, vam lahko priskoči na pomoč športni psiholog. Ta vam bo posredoval nepristranske povratne informacije s posebno pozornostjo do vašega čustvenega in duševnega počutju na način, ki vam je blizu.

Vadba pozitivnega samogovora vam bo pomagala, da postanete sami sebi najboljši sotekmovalec in vas bo postavila na pot, da boste bolj prijazni do sebe – in da na tej poti postanete boljši tekač.

Povzeto po: Keep Your Running Motivation After a Bad Run, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ