Kako postati in ostati motivirani za tek

Kako postati in ostati motivirani za tek
02.08.2021 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Začeti in si ustvariti tekaško rutino ni lahko, a z malce dobre volje in odločnosti se da. In če boste vztrajali, vam bo hitro prešla v kri in postala nekaj vsakdanjega.

Tek je eden najlažjih športov, saj zanj ne potrebujete nič posebnega, tudi drage opreme ne. Poleg tega je to nekaj, kar lahko počnete do konca svojega življenja; še celo 70- in 80-letniki še vedno rušijo rekorde. Težko pa je vedeti, kje začeti, ko gre za začetek tekaške rutine - celo to, da se odpravimo okoli bloka, se zdi zastrašujoče, če še nikoli niste tekli ali se po dolgem premoru vračate.

Odločitev za začetek je prvi korak in čeprav vaše potovanje morda ne bo vedno lahko, se bo splačalo. Tu so štirje nasveti, kako se motivirati - in ostati predani - svojemu novemu načrtu.

Najdite svoj zakaj

Kaj menite, da boste imeli od tega? Ste odgovorili na to vprašanje? Ali želite spoznati nove ljudi? Upate, da boste skozi gibanje reševali vprašanja, s katerimi se spopadate v službi ali v življenju? Si le želite, da bi si v prostem času razbistril um? Razmislite, kaj se dogaja v vašem življenju in kako lahko tek izboljša vaš vsakdan. Konec koncev je tek naložba vase. Če razumete, zakaj to počnete, je večja verjetnost, da mu boste ostali predani. Ko bodo stvari težke, vas bo osredotočenost na razloge, zaradi katerih ste začeli, pomagala, da boste ostali prizemljeni in da boste nadaljevali z gibanjem.

Naredite si načrt

Načrtujte svoje teke na enak način, kot načrtujete preostanek tedna (obroki, družinske in družabne obveznosti, itd.). Pomislite, kateri dnevi v tednu bodo najboljši za tek in vključite dan ali dva za okrevanje. Dodajte svoje teke v koledar, da bodo pred vami, ko pomislite na dan ali teden.

Seveda lahko pride do razmer, zaradi katerih boste morali svoj tek prestaviti na poznejši čas ali dan. To je v redu, lahko ste prilagodljivi. A načrt vam bo pomagal, da boste ostali zvesti svojim treningom. Zavezujete se, da boste nekaj naredili in še ponosni boste, da se temu niste odrekli.

Osredotočite se na cilj

Vse prepogosto se osredotočamo na izgovore zakaj ne bi šli tečt. A bolje, je, da se osredočite na občutek dosežka, ki ga boste imeli, na primer po 30 minutah ali kilometru. Lahko razmišljate tudi dolgoročno: Kateri večji tekaški cilj imate? Vsak kilometer na poti je namreč en majhen korak k večjemu dosežku.

Ostanite pozitivni

Kot tekač že delate nekaj, česar mnogi drugi ne. To je samo po sebi dosežek. Če začnete razmišljati o preskakovanju teka, postanite sami svoj motivacijski govornik. Pozitiven samogovor in okrepitev sta veščini, ki ju boste potrebovali, če želite še dolgo teči. Cenite to, da lahko greste ven. Spomnite se, da je v redu, če si vzamete odmor, zadihajte in nato poskusite znova. Namesto da bi te trenutke uokviril negativno - »Moral sem se ustaviti in hoditi« - jih uokviriti v pozitivnem smislu - »Uspelo mi je, da sem se znova zagnal/-a!«.

Vadba teh štirih nasvetov vam bo pomagala, da bo tek del vašega življenjskega sloga, ne pa težava, ki jo morate obkljukati z liste. Kmalu bodo postali del vas in lahko verjamete, da bodo vaši cilji rasli z vami.

Povzeto po: How to Get—and Stay—Motivated to Run, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ