Kako s tekom izgubiti odvečno težo?

Kako s tekom izgubiti odvečno težo?
14.07.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Si želite s tekom izgubiti tudi kakšen odvečen kilogram? Poglejte, kako lahko to najlažje tudi storite ?
Veliko ljudi se za dolge teke odloči tudi za to, da pokurijo odvečne kalorije, ki jih zaužijejo z visoko kalorično hrano (sladkarije, pice, burgerji itd.). A slej ko prej ugotovijo, da se s slabo hrano teči pravzaprav ne da in da je treba za kvaliteten trening tudi pravilno jesti - sploh če želite dosegati dobre rezultate. Hrana je namreč za telo kot za avto gorivo - daje vam energijo za tek in pomaga pri regeneraciji po vadbi. Če torej ne jeste ustrezno, vam to lahko povzroči kup težav – slab tek, težave s prebavo, utrujenost in seveda slabe rezultate. Da o odvečni teži, ki se kljub aktivnosti lahko nabere, niti ne govorimo.

Na kaj morate torej paziti, če želite težo ohraniti ali jo zmanjšati ter seveda biti dobro pripravljeni na nove tekaške podvige? Nekaj preprostih namigov najdete v naslednjih vrsticah …

Kdaj zmanjšati vnos kalorij? Če boste zmanjšali vnos kalorij, to storite preden začnete teči dolge teke, saj bolj kot jih boste daljšali, več kalorij boste potrebovali, če boste želeli dobro teči.
Ko boste začeli dodajati hrano, pa pazite, da bo izbor živil kvaliteten.
Hujšajte počasi! Hitro izgubljena teža se rada tudi hitro vrne, zato raje hujšajte počasi. Kalorični vnos lahko na začetku zmanjšate za okoli 250 kalorij, saj bi se preveč zmanjšan kalorični vnos poznal na vašem počutju. S tem, ko postopno znižujete kalorični vnos in spreminjate prehrano, pa dajete telesu čas, da se privadi na manjši vnos energije, kar vam omogoča, da lažje vzdržite na dolgi rok.
Hrana za energijo Za tek potrebujete energijo, zato mora okoli 55% kalorij priti iz ogljikovih hidratov, 25% iz beljakovin in 20% iz maščob. Če bo le en od teh elementov manjkal, vadba ne bo več ista. Težje boste tekli, še težje okrevali, počutili pa se boste izčrpane in utrujene. 
Jejte redno! Seveda morate jesti uravnoteženo čez dan – tri večje obroke in dva prigrizka, a pomemben je tudi vnos hrane pred in po teku. Pred začetkom aktivnosti potrebujete ogljikove hidrate, ki vam bodo dali energijo za tek. Po teku pa boste potrebovali ogljikove hidrate za obnovo glikogenskih zalog, beljakovine pa za regeneracijo mišičnega tkiva.
Regeneracijski obrok sicer zaužijte v obdobju tridesetih minut po koncu vadbe, saj telo takrat najhitreje absorbira hranila.
Jejte pravo hrano Veliko dietne prehrane vsebuje malo ogljikovih hidratov, vlaknin in beljakovin in s tem tudi ne dovolj hranil, ki jih potrebujete, da bi lahko trenirali in ohranjali telo v dobri kondiciji. Zato raje posegajte po polnovredni, kvalitetni in sveži hrani, ki vam bo zagotovila hranila, energijo ter sitost.
Preverite oznake na izdelkih Naj vas napisi ''zdravo'' ali ''organsko'' ne zavedejo, saj to še ne pomeni, da so izdelki res tako zdravi kot trdijo da so. Zato vedno preverite oznake na embalaži - še posebej sestavine. Tako boste hitro ugotovili če in kako zdravi tej izdelki sploh so.
Sicer pa je še vedno najbolje jesti hrano, ki jo lahko dobite na kakšni kmetiji in veste, da je res pridelana doma.
Beležite vnos hrane Ne le, da boste tako vedeli kaj in koliko jeste ter lažje nadzorovali kalorični vnos, ampak boste tudi vedeli, katera hrana vam omogoča dober trening in katera vam ga pokvari. 
Ne nagrajujte se s hrano Veliko tekačev se po res dolgih tekih nagradi s hrano, ki pa je je hitro preveč. Poskusite se tako namesto s hrano raje pocrkljati z masažo, kosom nove tekaške opreme ali pa novo glasbeno listo pesmi, ki vam bodo krajšale čas na naslednjem teku.
Kaj pa ''športna'' prehrana? Na trgu je cel kup izdelkov, ki so označeni kot ''športna prehrana'', ki naj bi bila primerni za uživanje pred začetkom treninga ali po njem (za regeneracijo). A veliko teh izdelkov vsebuje veliko kalorij in sladkorjev, ki jih kot tekač ne potrebujete. Sicer ni nič narobe, če imate energijski napitek ali energijske gele s seboj na dolgih in napornih tekih, a drugače bo bolje, če se boste prehranjevali s polnovredno hrano. 
Naspite se! Raziskovalci so ugotovili, da sta pomanjkanje spanja in debelost povezana. Če ne spite dovolj, vaš nivo energije in razpoloženje padeta, imunski sistem oslabi, poveča se nivo stresnega hormona kortizola, naraste pa seveda tudi vaš apetit. Nenaspani pa seveda posežete ravno po najmanj kvalitetni hrani, ki običajno vsebuje tudi veliko ogljikovih hidratov in maščob.

Prirejeno po: Weight management, ki je dostopen tukaj.
Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ