Kako se lotiti nakupa tekaških copat?

Kako se lotiti nakupa tekaških copat?
19.12.2018 AVTOR: Maša Tomažič, foto: www.sportsdirect.com

Večina tekaških copatov je na začetku udobnih, vendar lahko že po prvih pretečenih kilometrih vidimo, da nam bodo nekateri tekaški copati odgovarjali bolj, drugi pa manj.

Pri izbiri tekaškega copata je pomemben teren po katerem tečemo


Tekaške copate moramo izbrati tudi glede na tip terena po katerem tečemo. Terenski ali trail copati so nekoliko bolj stabilni in robustni, posledično pa so primerni za tek po neravnem terenu. Poznamo tudi blažene tekaške copate, ki so primerni za trše terene, tekačem pa ponujajo maksimalno udobje. Tekmovalni copati so primerni za stadion ali asfalt. Gre za bolj odzivne in lahke copate, ki so primerni za lažje tekače. V zadnjih letih pa so se pričeli razvijati tudi t.i. ”minimalistični” tekaški copati za naravni tek in tako omogočajo najboljši približek bosonogemu teku.

Pri izbiri tekaškega copata pa moramo nujno upoštevati tudi tip pronacije, ki smo mu podvrženi. Ločimo tri različne stopnje pronacije:

  • nevtralna: tekači, ki nimajo posebnih izrazitih problemov z nogami, njihovi stopalni loki pa niso mehansko problematični.
  • pronacija: tekači pri katerih opažamo, da pri teku pride do zvračanja gležnjev navznoter. Nekaterim malo več nekaterim malo manj. Ljudje, ki imajo plosko stopalo je njihovo zvračanje gležnjev bolj izrazito.
  • supinacija: tekači pri katerih opažamo, da se gležnji zvračajo navzven. To se navadno dogaja ljudem z visokim stopalnim lokom.

Kateri vrsti pronacije smo podvrženi lahko enostavno ugotovimo tako, da pogledamo naše stare tekaške copate in poskušamo ugotoviti, na katerih delih so najbolj ”posedeni”.

Pozorni moramo biti tudi na mere stopala

Pri izbiri tekaškega copata pa moramo biti pozorni tudi na dolžino in širino čevlja. Dolžino našega stopala bomo najenostavneje izmerili s pomočjo A4 belega lista, na katerem orišemo levo in desno stopalo. Ko dobimo dolžino je potrebno vzeti v obzir še to, da je lahko pri teku in dolgotrajni hoji dolžina stopala še rahlo večja kot je izmerjena. Poleg tega pa moramo določeno pozornost nameniti razliki v dolžini levega in desnega stopala. V večini primerov gre za manjša odstopanja, lahko pa so razlike očitne, zato je pomembno, da vedno izmerimo obe stopali.

Velikost tekaških copat je navadno manjša od navadnih čevljev, poleg tega pa je velikost tekaških copat navadno označena v centimetrih, da enostavneje izberemo pravo številko. Priporočljivo je, da izberemo vsaj 5-10 milimetrov daljše copate od našega stopala, pri izbiri številke tekaškega copata pa si lahko pomagamo tudi s trenutno obutvijo.

Pri izbiri tekaškega copata pa ni pomembna zgolj dolžina čevlja, pač pa tudi njegova širina. Če bomo izbrali preozek čevelj se lahko med tekom soočamo z mravljinci v stopalu, v primeru, ki so copati preširoki, pa nam bo noga poplesavala levo in desno in tek bo tako vse prej kot udoben.

Kako na izbiro tekaškega copata vpliva teža tekača?

Pri izbiri tekaških copat je pomembna tudi teža tekača. Težjim tekačem je bolje izbirati copate z nekoliko več blaženja, lažji tekači pa si lahko privoščijo manj blažene in manj stabilne copate, ki pa so navadno precej lažji od bolj blaženih copat.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ