Kako si olajšati težave z dihanjem med tekom v hladnih dneh

Kako si olajšati težave z dihanjem med tekom v hladnih dneh
16.01.2020 AVTOR: A. T., Foto: Salomon/ Facebook

Dihanje v hladnih dneh zna biti neprijetno, saj ga otežujeta suh in mrzel zrak, ki sta posledica nizkih temperatur. Kaj lahko storite?

Hidracija je ključ
Tekočina nam v hladnih dneh ne prija toliko kot v toplih, zato običajno tudi pijemo manj. A ker se z aktivnostjo izgublja več tekočine, morate vseeno paziti, da je zaužijete dovolj, da bo vaše telo lahko normalno delovalo. Če tečete v jutranjih urah pijte že pred tekom; če tečete popoldne ali zvečer, pa imejte steklenico z vodo vedno s seboj in pijte skozi ves dan po malem.

Zakrijte si nos in usta
Vdihovanje mrzlega zraka lahko zmanjšate tudi tako, da si nos in usta zaščitite s šalom, rutom ali kapo. Tako se bo zrak pred vdihom nekoliko segrel in ne bo dražil vaših dihalnih poti.

Dihajte globoko
Neprijeten občutek namreč imate lahko tudi zato, ker med aktivnostjo vdihujete več zraka kot pa takrat ko hodite. Zato je bolje, da dihate počasi in sproščeno ter skozi nos, saj se bo tako zrak ogrel na telesno temperaturo in ovlažil še preden bo prišel do pljuč, kar bo zmanjšalo težave.

Zmanjšajte intenzivnost vadbe
Smiselno je, da ocenite kdaj še lahko tečete na prostem in kdaj je bolje, da se preselite v telovadnico. Ko je zrak res izjemno hladen, boste namreč imeli tudi več in več težav z dihanjem. Zato je smiselno, da občasno trening preselite kar v telovadnico.

Povzeto po: Why do my lungs burn when running in the cold?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ