Kilian Jornet: utrujen od naporne sezone

Kilian Jornet: utrujen od naporne sezone
09.10.2011 AVTOR: Uroš Buh
Mladi Katalonec Kilian Jornet je šele nekaj let na svetovni gorski in ultra tekaški  sceni, a že od samega začetka niza uspehe, enega za drugim.

Komaj 23-letni Španec (konec meseca jih bo dopolnil 24) je resnično fenomen vzdržljivosti, eksplozivnosti in hitrosti, tekaških lastnosti, ki so zelo redke v eni sami osebi, zlasti če gre za tako mladega tekača. Svojo tekmovalno športno pot je začel že zelo zgodaj, kot dvanajstletni deček, in sicer v disciplini, ki je pri nas nekoliko manj poznana ali vsaj razvita v tekmovalnem smislu ? turnem smučanju. Potem, ko je kot mladinec osvojil vse možne naslove, je pri 18 letih prestopil v člansko konkurenco, kjer uspešno nastopa še danes.

Vendar pa je danes v svetu bistveno bolj poznan po svojih neverjetnih uspehih v gorskem teku v seriji tekmovanj Skyrunner world series, oziroma še bolj po zmagah na nekaterih najbolj znanih ultratrail preizkušnjah na svetu. Tako je leta 2008 z dvajsetimi leti prvič osvojil legendarno preizkušnjo Ultra-Trail du Mont Blanc, 166km dolgo preizkušnjo, ki se na trasi skupno vzdigne kar za 9400m. Prav ta preizkušnja ga je med poznavalci in kasneje tudi med širšo javnostjo, zavihtela v najvišjo kategorijo vzdržljivostnih tekačev na svetu ? UTMB je do danes osvojil še dvakrat(2009, 2011). Svoj status je tako iz tekme v tekmo le še utrjeval, nizal zmage tako na ultratekaških preizkušnjah, kot tudi v prej omenjeni seriji Skyrunner.*

Že lansko leto se je udeležil tudi epskega Western States 100 (letos ga je krstil tudi prvi Slovenec David Kadunc-Avi), ki ga je končal na tretjem mestu za izjemnima Geoffom Roesom in Tonyjem Krupicko. Letos pa se je vrnil in njegov namen je bil en sam ? zmagati, kar mu je tudi uspelo. S tem je svoj sloves utrdil tudi ?čez lužo?, slaba dva meseca kasneje pa je ponovno osvojil UTMB. Kilian pri tem ostaja preprost človek, ki bolj kot v samem tekmovanju uživa v teku, avanturah in času, ki ga med dolgimi preizkušnjami preživi ob boku svojih tekaških prijateljev. Pred kratkim je v intervjuju za ultratekaški internetni potral Irunfar dejal, da je po njegovem mnenju prav to prihodnost tovrstnih tekov, namreč ? tekaško druženje pred tekmovalnostjo in končnimi razvrstitvami.

No, če so nekateri že upravičeno dvomili o njegovi ?človeški naravi?, pa je pred kratkim poskrbel, da so se ti dvomi rablinili; na nastopu na domači tekmi Cavalls del Vent v Španiji je namreč odstopil. Po 30km teka v vodilni skupini se je preprosto odločil, da ima dovolj:
?Počutil sem se dobro do vzpona na Niu de l'Aliga, kjer sem začel opažati izčrpanost. Nekaj časa sem nadaljeval, nakar sem se končno odločil, da odstopim. Želel sem si preprosto preveč od svojega telesa, a tekma je bila na domačem terenu in moji starši in prijatelji so navijali zame, zato sem se sploh odločil za nastop. To morda ni bila najpametnejša odločitev, saj prav ta tekma sovpada z zaključkom naporne sezone, ko sem že resnično izčrpan, a ker je na domačih tleh, sem vseeno nastopil.?

Kilian je trenutno tudi na tekmovalnem pohodu, kjer si je zadal zmage na petih največjih tekmovanjih na vseh petih kontinentih: letos je tako zmagal že The North Face 100 v Avstraliji, pa Western States 100 v Ameriki, UTMB v Franciji in pred kratkim še v Južni Afriki, kjer je zmagal v teku na Table mountain.
?Sedaj si moram resnično odpočiti in najboljši način je izolacija in umik v gore. Prav zato pa sem se odločil, da izpustim moje potovanje v Peru, kjer sem se nameraval udeležiti še pete tekme, Choquequirao-Machu Pichu. Gore mi dajejo zavetje in energijo, zato si moram vzeti dopust in se vrniti k izvoru moje motivacije. Mont Blanc je moja gora in moj vir čistosti, preden se podam še na zaključek svetovnega pokala Skyrunning v Aziji,?je še dodal Kilian Jornet po enem svojih redkih DNF v karieri.

*skyrunner world series je vsakoletna serija tekmovanj v gorskem teku, ki je sestavljena iz petih do šestih tekem, ki se odvijajo na nadmorski višini vsaj 2000m. Serija Skyrunner poteka vsako leto med majem in oktobrom, tekmovanja pa so po vsem svetu, od Malezije do Japonske, Španije, Italije,... Udeležujejo se je priznani gorski tekači, kot so Jonathan Wyatt, Marco De Gasperi, tudi naš Mitja Kosovelj, ki je zmagal na preizkušnji v Dolomitih leta 2007, kjer je prekinil prav zmagoviti niz Kiliana Jorneta.

Spodaj si lahko ogledate prispevek Salomona z letošnjega tekmovanja Table Mountain 2011

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ