Kilian tokrat suvereno na Zegami

Kilian tokrat suvereno na Zegami
22.05.2012 AVTOR: Uroš Buh
Na gorskem maratonu Zegama - Aizkorri v baskovski pokrajini na severu Španije je svojo premoč ponovno pokazal Kilian Jornet.

Potem ko je mladi Katalonec pred tednom dni na ultramaratonu Transvulcania na otoku La Palma v kanarskem arhipelagu moral priznati premoč Američanu Dakoti Jonesu in Angležu Andyju Symondsu, tokrat ni dovolil nobenih presenečenj.

V hladnem in rahlo deževnem vremenu se je 450 tekmovalcev podalo na zahtevno gorskotekaško preizkušnjo, kjer so morali na polni maratonski razdalji premagati kar 5400 skupnih višinskih metrov. Kmalu po štartu se je v ospredju oblikovala skupina petih tekačev, ki so okoli 13km dokončno ostali povsem sami. Kilian Jornet, Luis Hernando in Max King so pri tem izmenično narekovali visok ritem, ki je nazadnje strl še Kinga. Na zadnji vzpon sta se na koncu skupaj podala le še Španca, a na spustu se je še enkrat znova izkazalo, da Kilian nima para. V cilj je tako pritekel s štirimi minutami prednosti v času 3:56:06 in se na najlepši način odkupil za tretje mesto na Transvulcaniji pred tednom dni, ko se je v cilju celo nezavesten zgrudil zaradi dehidracije. King, ki je bil večino tekme med vodilno trojico, je na koncu povsem popustil in zasedel šele 15. mesto, bron pa je osvojil Škot Tom Owens(4:06:05).

V ženski konkurenci je od začetka do konca premočno vodila lanska zmagovalka Oihana Kortazar, ki ji je večino tekme znotraj parih minut sledila le Emelie Forsberg. No, na koncu je zasledovanje terjalo svoj davek in na drugo mesto se je iz ozadja prebila drugouvrščena s Transvulcanije Španka Nuria Picas, ki je Forsbergovo prehitela za vsega pol minute.

Tako kot Dakote Jonesa, zmagovalca Transvulcanije, tokrat v ospredju prav tako ni bilo Anne Frost, ki je pred tednom dni ugnala vso žensko konkurenco.

Naslednja tekma v seriji Skyrunner bo na sporedu 29. julija v italijanskem Leccu in sicer Giir di Mont, kjer je zadnji dve leti slavil prav Kilian Jornet, obakrat pa mu je za vrat dihal legendarni Marco de Gasperi. 
Video z lanske izvedbe Giira di Mont si lahko ogledate spodaj:

 

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ