Killian Jornet deklasiral tekmece na Dolomites SkyRace (video)

Killian Jornet deklasiral tekmece na Dolomites SkyRace (video)
22.07.2012 AVTOR: Samo Kofol
Mitja Kosovelj na odličnem 3. mestu. Killian Jornet z neverjetno predstavo zrušil Mitjev rekord proge za več kot 4 minute in podobno je uspelo tudi švedinji Emelie Forsberg! Dolomites Skyrace je bil ponovno pravi gorsko tekaški spektakel.

Po štirih letih je vreme ponovno dopustilo izvedbo Skyrace tekme na klasični progi. S tem so bila poplačana vsa pretekla prizadevanja organizatorjev, ki so v zadnjih treh letih ostali brez spektakla najboljših. Prav zato so bila letos pričakovanja tekmovalcev še toliko večja in naelektreno vzdušje je pomenilo samo eno - to bo tekma na rekord!

Proga, ki poteka po enem najlepših predelov Dolomitov in se iz vasi Canazei dvigne na Piz Boe (3.152m) je privabila kar 758 tekmovalcev. Na štartni črti so stali vsi pretekli zmagovalci in med njimi tudi rekorder proge Mitjia Coseweli kot so ga uradno v rezultatih poimenovali Italijani. No, vsaj na majici, ki so jo nosili vsi pretekli zmagovalci in večkratni udeleženci so se potrudili in napisali pravilno.

Celoten vzpon je res pravi VZPON, kar 1750m je potrebno premagati do vrha in na poti navzgor je nekaj posebnega tudi odsek na Forcello Pordoi, kjer tekmovalci zig-zagajo po melišču navzgor. V začetku so tako najboljši tekmovalci le pazili eden na drugega. Prvi, ki je poskušal z napadom je bil kolumbijec Antonio Padua, ki je prečkal prelaz Pordoi kot vodilni. Antonio je izvrsten v teku navkreber, kar je dokazal že z 2. mestom v petek na Vertikal Kilometru, vendar do vrha je bilo še veliko. Kmalu zatem je potegnil tudi Killian in si do Forcella Pordoi (2,849m) pritekel približno minuto prednosti pred zasledovalci v kateri sta poleg Mitje bila tudi španca Agusti Roc, zmagovalec leta 2006 (na koncu 9. mesto) in Luis Hernando Alzaga (4. mesto). Killian je kot prvi dosegel vrh s časom 1h in 17min in si tako ustvaril nekaj prednosti pred zahtevnim spustom. Drugi na vrhu Kosovelj z zaostankom (1:30), Roc (2:00), Jacqemoud (2:30), nato Padua in šele na 7. mestu eden od favoritov Zinca.

Pričel se je prvi del spusta po zahtevni kamniti podlagi, ki kot je v navadi določi zmagovalca. Kolumbijec je na tem delu zdrsnil in se rahlo poškodoval, popustil in zato na koncu zasedel le 45. mesto. Killian pa si je v tem delu pritekel nenadomestljivo prednost 5 minut in podobno hitro je tekel le še Zinca, ki je bil že tik za Kosoveljem. V zadnjem gozdnem predelu si je nato dokončno pritekel nekaj prednosti, ki mu je zadostovala za končno 2. mesto. Vmes je imel čas še pomahati fotografu; res prav neverjetno, kot da ne bi bil pri koncu z močmi. Dobro je tekel tudi Nejc Kuhar, ki je proti koncu malo popustil in izgubil nekaj mest a vseeno zasedel odlično končno 13. mesto.

V ženski konkurenci je švedinja Emilie Forsberg na spustu nadoknadila zaostanek pol minute za takrat vodilno američanko Kasie Emman in si do cilja pritekla več kot 2 minuti prednosti. Kasie Emman je med elitnimi tekmovalki zaslovela lani, ko je postala svetovna prvakinja v gorskem teku, letos pa redno nastopa na vseh večjih gorsko tekaških prireditvah v Evropi. Poudariti je treba tudi, da so vse prve tri tekle hitreje od rekorda proge, ki ga je leta 2008 postavila Antonella Confortola (2:30:09), kar samo priča o kakovosti tekmovalk.

Kilian Jornet Burgada:
»To je bila tekma na najvišjem nivoju, manjkal je le Marco De Gasperi. Najmanj deset nas je lahko upravičeno naskakovalo zmago in vedeli smo, da kdor bo zmagal bo najverjetneje postavil tudi rekord proge. V prvem delu do Passo Pordoi smo tekli v vodilni skupini štirje tekmovalci. Ker sem se počutil zelo dobro sem tu napadel in šel naprej. Zadnji del proti vrhu sem tekel nekoliko bolj previdno, saj sem vedel, da bom moral na spustu dati vse od sebe. Sem zelo zadovoljen, obe tekmi sta mi omogočila tudi vodstvo v seštevku za Skyrunner svetovno lestvico.«

Ionut Zinca: »Bilo je težko, bolj kot sem tega vajen. Na Forcella Pordoi sem bil šele šesti in vrh sem prečkal šele na sedmem mestu. Nato sem na spustu resnično šel do konca in začel loviti svoje tekmece. Uspelo mi je in z drugim mestom sem zelo zadovoljen. V zadnjem mesecu in pol sem enostavno preveč tekmoval na različnih Skyrace tekmah, v orientacijskem teku in tudi na EP v gorskih tekih in to se pozna.«

Čestitke vsem našim tekmovalcev za res odlični predstavi na obeh tekmah. Slovenski tekmovalci med najboljšimi - enkratno! V prilogi pa si lahko ogledate odlične fotografije.

Rezultati


Moški

1. Kilian Jornet (Špa) 2:01:52 REKORD proge!
2. Ionut Zinca (Rom) 2:06:31

3. Mitja Kosovelj (Slo) 2:06:58
...
13. Nejc Kuhar (Slo) 2:13:19
43. Matjaž Mikloša (Slo) 2:24:33
90. Ivan Razpet (Slo) 2:37:03
262. Boštjan Anko (Slo) 3:04:05
520. Ivo Kete (Slo) 3:41:11

Ženske

1. Emelie Forsberg (Šve) 2:26:00 REKORD proge!
2. Kasie Enman (Zda) 2:28:09
3. Mireia Miro (Špa) 2:30:08

foto: Pegaso media

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ