Kje najdemo največ antioksidantov?

Kje najdemo največ antioksidantov?
19.01.2019 AVTOR: Maša Tomažič, foto: www.bodieko.si, www.kadinlarkulubu.com, www.omega3.si, www.nutris.org

Vemo že, da so antioksidanti odlična snov, ki sodeluje tudi pri zmanjšanju možnosti za obolevanjem za rakom ali srčno žilnimi boleznimi. Antioksidanti nam pravzaprav pomagajo v boju proti prostim radikalom, ki lahko v človeškem telesu povzročijo številne nevšečnosti. Naše celice namreč med uporabo kisika proizvajajo proste radikale, ki lahko v našem telesu povzročijo škodo. Pa vendar – kje antioksidante najdemo?

Stročnice so izjemno bogate z antioksidanti, poleg tega pa se lahko pohvalijo tudi z veliko vsebnostjo vlaknin, ki blagodejno vplivajo na prebavo. Mnoge študije so pokazale, da lahko stročnice znatno zmanjšajo tveganje za razvoj številnih vrst raka, predvsem raka na debelem črevesju.

Zelenjava z zelenimi listi (kot je na primer solata, rukola ali zelje) je že nasploh zelo zdrava. Vsebuje veliko proteinov, poleg tega pa ima zelenolistnata zelenjava še veliko kalcija, fosfatov in seveda veliko antioksidantov. Zelena zelenjava čisti kri, bistri um, pomirja, izboljšuje razpoloženje ter varuje pred stresom.

Čebulo nekateri pojmujejo tudi kot najboljšega med vsemi antioksidanti, poleg antioksidantov pa vsebuje tudi veliko vitaminov, mineralov, kalija, natrija, železa, veliko ima fosfatov, pomaga cirkulaciji krvi, zmanjšuje holesterol.

Gobe varujejo celice pred poškodbami zapisa DNK. S tem preprečujejo nastanek in razvoj tumorjev, metastaz in rakavih celic. V gobah je najpomembnejši antioksidant ergotionin, ki preprečuje staranje, samo 5 majhnih šampinjonov pa vsebuje več kalija, kot cela pomaranča.

Orehi vsebujejo antioksidant fenol, ki lahko znatno izboljša funkcijo krvnih žil že nekaj ur po zaužitju. Pa ne le orehi, tudi drugi oreščki, na primer, mandlji so izredno dobri za zdravje.

Olivno olje vsebuje številne antioksidante, ki se uspešno spopadajo z različnimi vnetji, poleg tega pa tudi s slabim holesterolom, ki nam lahko maši žile.

Značke: Zdravje
Ključne besede:
antioksidanti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ