Kolikokrat tedensko bi morali teči?

Kolikokrat tedensko bi morali teči?
03.04.2019 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Ali obstaja idealno številno dni, ko bi tedensko morali teči, da bi postali hitrejši? Preverite, kaj pravijo strokovnjaki.

Če ste s tekom šele začeli, je čisto dovolj, če tečete le trikrat tedensko. Kasneje, ko boste bolj pripravljeni ali pa se boste pripravljali na tekme, lahko tečete tudi po štiri ali petkrat tedensko. Profesionalni atleti običajno tečejo vsaj šestkrat tedensko, včasih celo po dvakrat dnevno. Je pa načeloma za vzdrževanje neke pripravljenosti dovolj teči trikrat tedensko. V primeru, da želite teči še hitreje, pa boste morali teči štiri do petkrat tedensko.

Še bolj pomembno od tega, kako pogosto tečete, pa je sama intenzivnost treningov. Naša telesa lahko premorejo le toliko treningov dokler njihova zmogljivost ne začne stagnirati. Zatorej, če boste želeli teči še hitreje, se boste morali navaditi teči hitreje tudi na razdalje, ki jih želite preteči. Zato med treningi razmišljajte o intenzivnosti, s katero tečete. Raziskave so namreč pokazale, da boste z bolj pogosto vadbo pri višji intenzivnosti, kot je, na primer tek v tempo ali intervalnem ritmu, pridobili več kot če bi tekli bolj ppogosto pri aerobnem tempu. Večja intenzivnost pomaga izboljšati pravg laktata, tekaško učinkovitost in VO2max.

Obenem pa morate za tek pri večji intenzivnosti zmanjšati volumen treningov, da ne bi prišlo do poškodb. Vadba je tako lahko kratka, a bolj razgibana. Če, na primer tečete 4-5x tedensko, naj bosta dva treninga od teh v tempu ali intervalnem ritmu, zatem pa si privoščite en lahkoten tek ter en dolgi tek. Slednji naj vključuje tudi nekaj kilometrov pretečenih v hitrejšem ritmu, da dobite malce hitrosti v noge.

Povzeto po:How Many Days a Week Should I Be Running?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ