Konec prestopom med državami?

Konec prestopom med državami?
10.03.2018 AVTOR: L. Z.
Mednarona atletska zveza Iaaf je zaostrila pogoje za menjavo državljanstva.

Do zdaj so lahko atleti zastavo, pod katero nastopajo, zamenjali po letu dni premora.

Predvsem Turčija in zalivske države so v svoje vrste zvabile afriške atlete in atletinje.

Nova država bo morala atletu ali atletinji ob tem podeliti tudi polnopravno državljanstvo z vsemi pravicami, vsak športnik pa bo lahko državo zamenjal le enkrat v karieri.

Mednarodna atletska zveza (Iaaf) je ob nedavnem dvoranskem svetovnem prvenstvu v Birminghamu spregovorila tudi o pogojih pridobivanja drugega državljanstva. Poslej bodo športniki težje zamenjali barve reprezentance.

Do zdaj so lahko atleti zastavo, pod katero nastopajo, zamenjali po letu dni premora. To obdobje bo zdaj podaljšano na tri leta. To pomeni, da bo od vloge do dejanskega nastopa za drugo državo preteklo precej več časa kot doslej. Nova država bo morala atletu ali atletinji ob tem podeliti tudi polnopravno državljanstvo z vsemi pravicami, vsak športnik pa bo lahko državo zamenjal le enkrat v karieri. Menjava državljanstva za športnike, mlajše od 20 let, ne bo več mogoča, poroča STA.

O novih ukrepih bo Iaaf dokončno odločala na julijskem kongresu v Buenos Airesu. Lani je bilo v atletiki namreč opaziti precej menjav državljanstev, predvsem Turčija in zalivske države so v svoje vrste zvabile afriške atlete in atletinje.

Najbolj odmeven prestop v slovenski ekipi je bil pred leti prihod Jamajčanke Marlene Ottey. Ta je leta 2003 za Slovenijo na dvoranskem SP v Birminghamu osvojila bron na 60 m, precej več uspehov je imela pred tem, saj ima kar devet olimpijskih odličij, od tega tri srebrne in šest bronastih.

Značke: Atletika
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ