Lance Armstrong z zmago na trail teku sprožil številne polemike

Lance Armstrong z zmago na trail teku sprožil številne polemike
20.02.2016 AVTOR: Matej Luzar
Nekdanji vrhunski kolesar, ki je po priznanju jemanja nedovoljenih poživil ostal brez sedmih zmag na dirki po Franciji, je z zmago na trail teku Woodside Ramble v Kaliforniji sprožil številne polemike glede dopinga v tem športu.

Mnogi organizatorjem očitajo, da mu zaradi preteklih grehov sploh ne bi smeli dovoliti nastopiti.

Nekdanji kolesarski šampion se je po zmagoviti seriji resneje posvetil tudi teku. Leta 2006 in 2007 je nastopil na Newyorškem maratonu, leta 2008 pa v Bostonu. Na vseh treh preizkušnjah je bil v cilju prej kot v treh urah, od tega najhitreje leta 2007, ko je preizkušnjo končal s časom 2:46:43. Nastopil je tudi na več triatlonih. V začetku lanskega decembra pa se je udeležil 35-kilometrskega trail teka v sklopu tekaške prireditve Woodside Ramble, ki je obsegala še 10-, 21- in 50-kilometrsko preizkušnjo. S progo je opravil v treh urah in 36 sekundah, s čimer je bil za slabi dve minuti hitrejši od drugouvrščenega Rogerja Montesa.

Kršitelji niso dobrodošli

Že takoj, ko se je razvedelo, da se namerava Armstrong udeležiti tekme, se je na organizatorje sprožila ploha očitkov, da mu nikakor ne bi smeli dovoliti nastopiti. Kot je poročal spletni portal Runner's World, trail tek namreč velja za bolj ali manj čistega, kar se tiče nedovoljenih poživil, zato so bili številni tekači in funkcionarji prepričani, da bi bil Armstrongov nastop korak v povsem napačno smer. Petkratni gorski tekač leta v ZDA Joe Gray je na svojem Facebook profilu poudaril, da druga priložnost oziroma popravni izpit ni za vsakogar, s čimer je imel v mislih stališča, da si Armstrong po priznanju kršitev zasluži še eno priložnost. »Ljudi slišim govoriti o drugi priložnosti za določenega atleta, ki se prebija v svet trail tekmovanj. Kaj pa druga priložnost za atlete, ki jih je ta atlet z goljufanjem spravil ob kariero? Oni ne dobijo druge priložnosti, ali pač? Izgubili so nekaj nenadomestljivega, « je bil oster.

uploaded


Organizatorji vse očitke zavračajo

Preizkušnja, na kateri je nastopil Armstrong, ni ravno svetovno prvenstvo, saj se lahko nanjo prijavi vsakdo, na startni črti pa se je zbralo le okoli 50 tekmovalcev. Prav to je eden ključnih argumentov tistih, ki menijo, da nekdanji kolesarski as ni storil ničesar absurdnega. Tudi organizatorji so v odziv na številne očitke zapisali, da je bil Armstrong zanje »zgolj eden od prijavljenih udeležencev «. »Njegovega sodelovanja nismo obešali na veliki zvon, prav tako je bil deležen povsem enake obravnave kot vsi ostali tekači. Prejel ni nikakršne denarne nagrade – vzel ni niti medalje ali majice, « je za Runner's World povedala Tanya Stahler, žena glavnega organizatorja Tima Stahlerja. Ta je medijem tudi pojasnil, da Armstrongova udeležba ni zmotila niti ostalih tekmovalcev. »Nekaj jih je izreklo besedo ali dve o njegovi preteklosti, nihče pa ni pripomnil česar koli, kar bi lahko razumeli kot izraz nezaželenosti, « je poudaril.

Motivacija ali žalitev?

Stahler je povedal še, da je za Armstrongovo zanimanje za tekmo izvedel nekaj dni pred njenim začetkom. Zdelo se mu je, da bi bila lahko njegova prisotnost dodatna motivacija za tekače, ki bi tako tekli z ramo ob rami z zvezdnikom takšnega kova in spoznali, da so trail teki popularnejši, kot se morda zdi na prvi pogled.  Tudi drugouvrščeni Montes je za portal Trail Runner povedal, da Armstrongov nastop zanj ni bil žalitev, ampak kvečjemu spodbuda v obliki dobrega tekmeca. Armstrong je sicer dejal, da se želi v bližnji prihodnosti preizkusiti tudi v ultramaratonu, zato polemike verjetno še ne bodo potihnile.

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ