Lubenica za zmogljivost?

Lubenica za zmogljivost?
02.07.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Obožujete lubenice? Po tej novički jih boste še bolj, saj vam eno od hranil v njej lahko pomaga izboljšati treninge ?

Lubenica, ta sladki sočen sadež je v teh vročih dneh mnogim najboljša osvežitev. Kot kaže pa ima lubenica tudi hranila, ki vam lahko pomagajo izboljšati treninge. Revija Journal of Applied Physiology je namreč pred časom objavila raziskavo, v kateri so strokovnjaki primerjali lubenico in sok rdeče pese. Aktivna sestavina v slednji je nitrat, ki se v telesu spremeni v nitrit in nato še v nitrični oksid, ki pomaga izboljšati zmogljivost. Telo nitrični oksid sicer lahko pridobi tudi iz aminokisline arginina, ki so ga znanstveniki sicer poskusno dajali sodelujočim v raziskavi z namenom, da bi ti lahko izboljšali svojo zmogljivost. A žal rezultati niso bili nič kaj obetujoči. Delno je to zato, ker pri oralnem uživanju arginina, večino tega razgradijo bakterije v prebavnem traktu in jetra. Le 1 odstotek pa se uporabi za izdelavo nitričnega oksida. Zato so v novi študiji znanstveniki primerjali arginin s placebom in še eno amino kislino, citrulinom. Citrulin je eden od stranskih proizvodov pri proizvodnji aginina v nitrični oksid, a se nato lahko reciklira nazaj v arginin ter proizvede še več nitričnega oksida. Je pa prednost citruila ta, da se lahko skozi prebavni trakt in jetra prebije nepoškodovan.

V študiji je sodelovalo 10 prostovoljcev, ki so sedem dni jemali nadomestek, šesti in sedmi dan pa trenirali. Vsak udeleženec je ob različnih časih poskusil vse tri nadomestke, rezultati pa so bili nekoliko mešani. Vseeno pa se izkazalo, da je prav citrulin, in ne argining, tisti, ki je izboljšal krvni tlak in izboljšal zmogljivost ter intenziteto vadbe.

In ja, lubenica je tista, ki vsebuje 2.33 grama citrulina na liter, zato si jo le privoščite. In če vas ne bo le osvežila temveč tudi izboljšala vaš trening, še toliko bolje.

Povzeto po: Watermelon juice – the new beetroot juice?, ki je dostopen tukaj.
 

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ