Mlečni izdelki so koristni za zdravje

Mlečni izdelki so koristni za zdravje
16.07.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Študije so pokazale, da so mlečni izdelki koristni za zdravje, zato jih ni pametno kar tako izključiti iz prehrane.

Zadnje čase je vse več poročil o tem, kako mlečni izdelki našemu telesu škodijo, zato naj bi jih uživali čim manj, še bolje, pa če jih sploh ne bi. A resnica je drugačna. Mlečni izdelki namreč nimajo tako negativnih učinkov na naše zdravje, kot se govori, kar potrjujejo tudi nekatere raziskave. Ena teh, objavljena v reviji American Journal of Clinical Nutrition, je pokazala, da pravzaprav ni bistvene povezave med mlečnimi maščobami in vzrokom smrti oziroma boleznimi srca in kapjo. Raziskovalci so namreč v letih 1992, 1996 in 2005 pri okrog 3000 odraslih starih od 65 let in več izmerili biomarkerje treh različnih maščobnih kislin, najdenih v mlečnih izdelkih, ki so povezane z boleznimi srca in smrtnostjo zaradi različnih vzrokov. In ne le, da so ugotovili, da ni niti eden od teh markerjev bil bistveno povezan s smrtnostjo, temveč je bil eden med njimi celo povezan z nizko smrtnostjo v primeru smrti zaradi težav z ožiljem. Ljudje z visokim nivojem maščobnih kislin, ki so najverjetneje uživali več mlečnih proizvodov, pa so imeli 42% manj možnosti, da umrejo zaradi kapi.

Prav tako je neugodne učinke mlečnih izdelkov zanikala lanska študija, objavljena v reviji European Journal of Epidemiology. Potrdila je, da imajo mlečni izdelki, tudi tisti polnomastni, nevtralen učinek na naše zdravje. Vseeno pa strokovnjaki priporočajo, da ne pretiravamo z uživanjem polnomastih izdelkov, temveč raje posegamo po manj mastnih, sploh, če jih uživamo pogosteje.

Še en razlog, da mlečnih izdelkov ni dobro popolnoma izključiti iz prehrane - če vam le ne povzročajo zdravstvenih težav - pa je ta, da vsebujejo veliko pomembnih hranil za telo. Kot prvo se lahko pohvalijo z visoko vsebnostjo kalcija, ki je nujno potreben za zdrave kosti in rast mišic. Prav tako pa vsebujejo tudi kalij, vitamin D, fosfor, vitamin K, ki prav tako igrajo pomembno vlogo pri ohrananju zdravja.

Povzeto po: New Study Says Whole-Fat Dairy Can Actually Be Good for You, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ