Morate sadje in zelenjavo pred zaužitjem res vedno oprati?

Morate sadje in zelenjavo pred zaužitjem res vedno oprati?
13.08.2018 AVTOR: T. A., Foto: Ionutzmovie / Wikimedia

Se tudi vam pogosto ne da oprati sadja ali zelenjave, preden ju zaužijete? Niste edini. A žal to ni najbolj zdrava praksa. Preverite zakaj ...

Verjetno ste že večkrat slišali, da je sadje in zelenjavo potrebno oprati, da se izognete morebitnemu zaužitju bakterij. A kaj, ko si mislijo, da le voda teh tako in tako ne bo odpravila, zato živila pogosto zaužijemo kar brez predhodnega umivanja. Kar pa ni najboljša odločitev ...

Umivanje sadja in zelenjave je koristno
Strokovnjaki umivanje sadja in zelenjave toplo priporočajo, saj se tako lahko izognete nekaterim boleznim, kot je noro virus ter tudi slabosti, bruhanju, bolečinam v želodcu ali diareji. Že z splahovanjem boste namreč z živil odstranili umazanijo, ki se je na živilih nabrala v naravi oziroma bakterije, ki so tja prišle iz rok tistih, ki so se jih dotikali.

Kljub umivanju še vedno lahko zbolite
Umivanje ni čudežna rešitev in zaščita vašega zdravja, saj včasih vseh bakterij preprosto ne morete odstraniti. Če je živilo okuženo z, na primer z nevarno bakterijo E.coli, vam umivanje sploh ne bo v pomoč in lahko kljub temu zbolite. Prav tako vam pomivanje tudi ne bo pomagalo v primeru, ko imate opravka z živilom, ki je poškodovano, saj se umazanije in bakterije skrivajo v notranjosti tega.

Kaj storiti?
Rešitev je preprosta – živila pred uživanjem vedno očistite, saj boste tako odstranili večino bakteriji in se zaščitili pred zdravstvenimi težavami.

Povzeto po: Do You Really Need to Wash Fruit Before You Eat It?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ