Mt. Kinabalu - zaključek serije Skyrunner

Mt. Kinabalu - zaključek serije Skyrunner
12.10.2012 AVTOR: Uroš Buh
To nedeljo se bo v Maleziji zgodil zaključek letošnje serije Skyrunner - na sporedu je namreč še sloviti Mt. Kinabalu.

Na to malezijsko goro so leta 1987 prvič organizirali t.i. Climbathon – tekmovanje v hitrem vzpenjanju na vrh 4095m visokega Kinabaluja – ki je bil namenjen predvsem usposabljanju tamkajšnjih gorskih vodnikov in reševalcev, da bi v primeru nesreč kar najhitreje prišli do ponesrečenih alpinistov. Ker gre za monsunsko območje, je namreč helikoptersko reševanje s te gore dostikrat onemogočeno. Sprva je bilo tekmovanje nekaj let namenjeno le domačim športnikom, leta 1995 pa je organizacijo prevzel turistični odbor ene od trinajstih držav, ki tvorijo Malezijo, Sabah. Ti so se zavedali potenciala, ki ga ima lahko organizacija takšne prireditve za turistično ponudbo in tako jim je vzpon na Kinabalu uspelo uvrstiti tudi na koledar Svetovne gorskotekaške zveze. Leta 1997 so na tej gori gostili tudi 15. svetovno prvenstvo v gorskih tekih. Kasneje se je Climbathonu uspelo uvrstiti še v slovito serijo Mednarodne zveze Skyrunning, ki ima pod svojim okriljem tekaške prireditve, ki potekajo nad 2000mnv in kjer naklon mestoma presega 30 odstotkov, pri tem pa ocena težavnosti plezanja ne sme biti večja od 2.

Kakorkoli, letos so se organizatorji po 25. letih odločili spremeniti potek trase. Ta bo sedaj za dva kilometra daljša in bo znašala 23km, vendar pa se spremenita tako izhodišče in cilj, kot tudi poglavitni del – tekačem ne bo potrebno več osvojiti vrha Kinabaluja, domnevno zaradi varnosti udeležencev. Doslej je bilo namreč tako, da je bila trasa speljana krožno, kjer so se tekmovalci vračali po isti poti nazaj v dolino, pri čemer je bil najbolj kritičen sestop najhitrejših na najzahtevnejših delih, kjer so se morali tisti počasnejši konstantno umikati na ozki, mestoma plezalni stezi.

Letos bo tako štart izspred osrednjih prostorov parka Kinabalu, pot pa bo tekače nato vodila v strm vzpon do postaje Layang – Layang(2760mnv). Tam se bodo obrnili nazaj v dolino, a po drugi poti, ki bo tekmovalce po novem peljala po gozdovih, skozi nekatere vasi in čez golf igrišča, dokler ne bodo prispeli v cilj v mesto Kundasang.

Glavni favorit je stari znanec Kinabaluja Kilian Jornet, ki v odsotnosti zaradi poškodbe enega najmočnejših tekmecev iz preteklih sezon Italijana Marca De Gasperija, ne bo imel težkega dela. Kilian za osvojitev skupne lovorike serije Skyrunner potrebuje le tretje mesto, če pa mu to uspe, bo tako že četrtič prvak serije. Za drugo mesto se bosta udarila Tom Owens in Louis Alberto Hernando.

Bolj napeto bo pri ženskah, saj je v igri za naslov prvakinje kar štiri tekmovalke: Emelie Forsberg, Blanca Maria Serrano, mlada Italijanka Silvia Serafini in nedavna zmagovalka Cavalls del Venta Nuria Picas

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ