Na atletskem pokalu ekipni zmagi Massa

Na atletskem pokalu ekipni zmagi Massa
25.06.2018 AVTOR: L. Z.
Nastopili so številni najboljši slovenski atleti, ki stopnjujejo formo pred osrednjim dogodkom letošnje sezone - EP v Berlinu.

Tina Šutej (Kladivar) je drugi dan atletskega pokala Slovenije v Ljubljani v skoku s palico zmagala s 4,45 m in znova potrdila normo za avgustovsko evropsko prvenstvo v Berlinu. Anita Horvat (Velenje) je, kot poroča STA, sobotni zmagi v njeni disciplini na 400 m dodala še prvo mesto na 200 m (23,74). Ekipno je v obeh konkurencah slavil ljubljanski Mass.

Slovenska rekorderka Barbara Špiler (Brežice), ki jo trenira najboljši slovenski atlet vseh časov Primož Kozmus, je v metu kladiva na prvi tekmi po dveh letih premora zaradi materinstva zmagala s 64,88 m in za dobre štiri metre zaostala za normo za EP (69 m).

V metu diska je obetavni mladinec Kristjan Čeh (Ptuj) slavil z 59,25 metra in se vse bolj približuje celo članski normi za EP (63,50). Krepko za njim je bil drugouvrščeni Tadej Hribar (Krka), dolgoletni slovenski reprezentant (55,26 m).

V skoku v daljino je le Neja Filipič (Kronos) presegla šest metrov (6,21 m), na nizkih ovirah pa je slavil Mitja Lindič (Kronos) z 51,96 sekunde, kar je dobro sekundo nad normo za EP (50,70). Matija Kranjc (Mass) v metu kopja ni presegel 70 m, a je z 68,70 upravičil vlogo favorita.

Na 800 m sta zanesljivo zmagala slovenski rekorder Žan Rudolf (Mass), vendar precej pod normo za EP (1:47,60), in Jerneja Smonkar (Velenje), ki je edina tekla pod dvema minutama in desetimi sekundami.

Jan Kokalj (Kladivar) je sobotnemu prvemu mestu na 1500 m dodal še zmago na 3000 m (8:27,17). Ker njegov klubski kolega, Jan Brešan, ki je bil dan pred najboljši na najdaljši razdalji pokala, na 5000 m, tokrat ni tekel, je za več kot pol minute ugnal vse tekmece.

Nekdanja mladinska podprvakinja Šutejeva je bila brez konkurence in je začela tekmovati, ko so praktično vse ostale že končale nastop. "Rezultat je soliden, vendar sem morala, ker ni konkurence, po ogrevanju zelo dolgo čakati na nastop. Ampak tudi na to se je treba navaditi. Vesela sem, da sem v konstantni formi, do Berlina pa je še dovolj časa, da izboljšam tehnične podrobnosti in bodo rezultati takoj 20 centimetrov višji, " je za STA dejala Šutejeva.

Ta čas najhitrejša Slovenka Horvatova je s časom 23,74 ob močnem vetru v prsi (-1,4 m/s) za 24 stotink zgrešila normo za EP na 200 m (23,50), med tekom atletov pa je bila še za meter višja hitrost vetra in je le Jure Grkman tekel pod 22 sekundami (21,69).

"Veter se je zelo čutil in rezultat je glede na to zelo dober, a pač ni šlo hitreje. Na tej krajši razdalji je lažje in sem se nekoliko bolj potrudila kot v soboto na 400 m in sem z nastopom zadovoljna, " je povedala Horvatova, ki je ob koncu tekme odigrala ključno vlogo za zmago štafete Velenja na 4 X 400 m.

Claudia Štravs (Olimpija), slovenska reprezentantka v zadnjem obdobju, je morala v metu kladiva priznati premoč Špilerjevi. Ta se vrača po porodu in je imela v zadnjem obdobju še zdravstvene težave, zaradi bolečin v hrbtu in natrgane mišice zadnje lože. Štravsova je vrgla največ 62,76 m in že prvi met, 63,71 m, bi Špilerjevi zagotovil prvo mesto. Brežičanka je imela dva prestopa in še 64,88, 62,56 in 62,85 m.

"Zelo sem zadovoljna z nastopom. Dober mesec mi ni uspelo narediti dobrega cikla treninga, da bi bila vsaj teden dni brez bolečin. Zato sem še bolj vesela, da sem dosegla tak izid. Za letos imam visoke cilje in jih želim uresničiti. Bila bi že bližje nastopu na EP, kot sem sedaj, če me ne bi poškodba nekoliko zavrla. Slabi dve leti me ni bilo na tekmovališčih zaradi materinstva, doma me čaka leto dni star sin Bine, " je bila zadovoljna Špilerjeva.

Šestindvajsetletnica je nekdanja mladinska evropska prvakinja (2011) in svetovna podprvakinja (2010), srebrna pa je bila tudi na EP za mlajše članice (2013). Med letoma 2012 in 2016 je dosegla tudi mednarodne norme ter je tekmovala na olimpijskih igrah (London) ter svetovnem in treh evropskih članskih prvenstvih.

Na 400 m ovire ni bilo slovenske rekorderke Agate Zupin (Kamnik). Zaradi poškodovane mišice, diagnoza še ni dokončno potrjena, po izvrstnem začetku sezone, ko je dosegla tri norme za EP, ne more tekmovati. Na 3000 m zapreke prav tako ni nastopila državna rekorderka Maruša Mišmaš, ki je v luči četrtkove tekme na sredozemskih igrah tekmovala le v soboto na 1500 m.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ