Na divjih poteh Jahorine Erjavšek tretji v cilju

Na divjih poteh Jahorine Erjavšek tretji v cilju
23.06.2024 AVTOR: Uredništvo, Foto: Mateja Živoder

Boštjan Erjavšek – Beli je svojo prvo udeležbo na Vučko Trail zaključil z izjemnim uspehom. Gorsko preizkušnjo v srcu Balkana je osvojil kot tretji s časom 15:59:19.

Tekma, ki poteka po zahtevnih poteh Jahorine v Bosni in Hercegovini, je znana po svojih krutih pogojih, zaradi česar je Erjavšek že napovedal, da je bila to tudi njegova zadnja udeležba. Za drugouvrščenim domačinom Aldinom Rizvićem je zaostal za le 68 sekund, medtem ko je zmagovalec postal Hrvat Matej Ivančić s časom 15:05:29.Erjavšek je izkušnjo na Vučka Trail opisal kot najtežjo do zdaj. Tek se odvija na zaraščenih poteh, kjer meter visoka trava, koprive in druge bodeče rastline otežujejo vsak korak. "Takšnega terena še nisem doživel, pa sem pretekel že marsikaj," je po 105-kilometrski preizkušnji povedal Erjavšek. Poti so bile ponoči slabo označene, kar je tekačem povzročalo nemalo težav pri navigaciji. "Zastavice so bile marsikje skrite v visoki travi, zato smo se ponoči na določenih mestih kar lovili."

Eden izmed največjih izzivov je bila vročina, ki je tekmovalce spremljala tudi ponoči. "Vroče je bilo kot v peklu, že ponoči je bilo zelo vroče," se spominja Erjavšek, ki se je na progo podal v petek ob 22. uri. Vučko Trail se je izkazal za nevarnega, saj vključuje strme vzpone in spuste po prepadnih robovih kanjonov, kar je bilo za Erjavška izjemno naporno. "Proga je bila zaradi zaraščenosti izjemno zahtevna. Pa imam zelo rad bregove, ampak to je bilo preveč," opisuje svoje izkušnje. Med tekom je dvakrat padel, a na srečo brez hujših posledic. Tudi tokrat se je močno zanašal na podporo svojega maserja, Tomaža Jerasa - Jerryja. "Jerry me je na zadnjih treh postajah masiral, me ovijal v mokre brisače in mi na hrbet nameščal led, da me je hladil. Še enkrat več lahko rečem, da brez njega ne bi prišel v cilj v zastavljenem času."

Erjavšek je imel jasen cilj – končati tek v manj kot 16 urah, kar mu je tudi uspelo. "Šel sem po planu. Zadal sem si, da bom teh 105 km pritekel hitreje kot trajata dve izmeni v službi in to mi je uspelo, brez nadur," je ponosno povedal. Zadnjih sedem kilometrov je močno pospešil, da bi dosegel ta cilj, in kljub izjemnemu naporu je drugo mesto zgrešil le za las, čeprav je bilo med njim in drugouvrščenim na progi tudi že več kot 40 minut razlike.

Boštjan Erjavšek je s svojim tretjim mestom na Vučko Trail dosegel izvrsten uspeh, vendar je bila to zanj tudi zadnja udeležba na tem teku, čeravno so se organizatorji zelo izkazali. "Nikoli se več ne vrnem sem, ne rabim toliko trpeti," je sklenil svojo zgodbo. V cilj je pritekel v soboto okrog 14. ure. Ciljno črto je prečilo še 31 preostalih tekačic in tekačev, medtem ko jih je 14 odstopilo. »Čestitam prav vsakemu, ki je prečkal ciljno črto. Ne predstavljam si, da bi v takšni vročini zdržal še nekaj ur.«

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ