Deset tekaških knjig

Deset tekaških knjig
26.04.2024 AVTOR: Uredništvo

Domača knjižnica vsakega tekača mora nujno vsebovati vsaj deset tekaških knjig. Pravi tekač je tisti, ki tudi bere. Ne nujno samo o teku.

Christopher McDougall
Rojeni za tek
Christopher McDougall je v Mehiki za potrebe novinarskega članka poiskal pripadnike skrivnostnega indijanskega plemena Tarahumara in razkrila se mu je imenitna zgodba o plemenu tekačev, kaj tekačev, ultramaratoncev, ki so sposobni preteči tudi več kot sto milj naenkrat. Za zabavo. Da, res je, ultramaratonski tek ni le zahodnjaški izum. A knjiga je več kot le poročilo o teh izvrstnih tekačih: s svojo zgodbo je McDougall populariziral teorijo o škodljivem vplivu moderne tekaške obutve in s tem pomagal spodbuditi minimalistično tekaško filozofijo.

Dean Karnazes
Ultramaratonec
Še en vrhunski ultramaratonec, ki je zmagoval na najtežjih tekmah, kar si jih je izmislila človeška domišljija, je leta 2005 brez spanja v 80 urah in 44 minutah pretekel 350 milj, naslednje leto pa v 50 dneh 50 maratonov v 50 različnih zveznih državah v ZDA. S svojimi dosežki je zaslovel tudi zunaj tekaške skupnosti in revija Time ga je razglasila za 27. najvplivnejšega človeka na svetu, revija GQ pa za enega izmed »najboljših teles leta«. Dean Karnazes je promotor zdravega in aktivnega življenja in v tem smislu lahko beremo tudi njegovo knjigo s podnaslovom Izpovedi neustavljivega tekača.

Herbert Steffny
Velika tekaška knjiga
Obsežen priročnik bi lahko poimenovali kar biblija teka. Ne glede na to, kaj vas zanima – v tej knjigi boste našli odgovor. Herbert Steffny je nekdanji vrhunski tekač z zmagami na velikih maratonih in nastopom na olimpijskih igrah. Danes dela kot predavatelj, osebni trener, strokovni komentator maratonov, športni novinar in kolumnist. V Veliki tekaški knjigi nas veščin tega športa uči z maratonsko potrpežljivostjo in nemško natančnostjo skozi petnajst korakov, v katere je zajeto tako rekoč vse znanje, ki bi ga moral imeti resen rekreativni tekač.



Spletna knjigarna fejstbranje.si bogat izbor tekaške literature.
Darilo za obiskovalce tekac.si, koda: FEJSTBRANJE vam podarja stroške poštnine



Samo Rugelj
Delaj, teci, živi
Slovenska uspešnica je postala prav zato, ker se Samo Rugelj ukvarja z običajnimi vprašanji običajnih tekačev. Poleg bogatih izkušenj z rekreativnim tekom je popisal tudi svoj štirimesečni program priprave na maraton. Jon Košir je v reviji Tekac.si pronicljivo zapisal: »So knjige o teku, ki opisujejo svet ljudi z železno voljo, neuničljivimi sklepi, skrivnostnimi plemeni tekačev v Bakrovih kanjonih srednje Mehike in nočnimi tekači, ki nizajo ultramaratone kot za stavo. So knjige, ki vas pustijo v pestovanju občutja, da v resnici ne bi smeli teči, ker niste dovolj predani. Ker niste pravi tekač. Knjiga Sama Ruglja ne spada mednje.«

Becky Wade
Tek poganja svet
Vrhunska ameriška atletinja, ki se je na poti do olimpijskih sanj naveličala strukturiranega treninga. Vprašala se je, ali lahko v treningu kaj spremeni in ob pomoči štipendije Watsonovega sklada za leto dni odpotovala na tekaško ekskurzijo po devetih državah, ki tako ali drugače slovijo po teku. V Angliji, Etiopiji, Švici, Avstraliji in na Irskem, Japonskem, Novi Zelandiji, Švedskem in Finskem se je seznanila z različnimi kulturami in pristopi k vadbi ter nova spoznanja izčrpno popisala, dodala pa še značilne recepte in celo seznam petnajstih pesmi, ki jih posluša pred tekmovanji.

Chas Newkey-Burden
Tek je cenejši od dohtarja
Chas Newkey-Burden je publicist in avtor biografij o slavnih zvezdnikih, kot navdušen tekač pa si je vedno želel napisati tudi knjigo o teku. Laik seveda ni mogel napisati strokovne knjige, jasno pa mu je bilo to, kar je vsem: da se po teku počuti bolje. Lahkotno branje se začne s 26 razlogi za tek – prav toliko, kolikor milj ima maraton, ter nadaljuje z drugimi humornimi domislicami in z razbijanjem mitov o teku in prehrani.

Marko Roblek
Zagret za tek
Še pred dobrimi dvajsetimi leti v Sloveniji ni tekel skoraj nihče. Zdaj je drugače. Če ne tečete, morate imeti prekleto dober izgovor. Zadnji konec tedna v oktobru teče več kot odstotek vseh Slovencev. Ker je kul. Marko Roblek pa je tekel, še preden je bilo kul. Kolumno za revijo Tekac.si piše že od prve številke dalje in po nekaj letih se je zbralo več kot dovolj materiala za knjigo, ki pa je več kot le zbirka 42 razmišljanj o teku. Tu so še hudomušni in tudi krvavo resni nasveti za tekače in zbirka potopisov z izletov, ki jih organizirajo z Vitezi dobrega teka. Obvezno branje!

Kilian Jornet
Nič ni nemogoče
»Otrok naj se ne vzgaja za tekmovanje, ampak za treniranje, « je kritična misel Kiliana Jorneta, ki se bo dotaknila marsikaterega slovenskega trenerja mladih. Kilian Jornet nam v svoji tokratni knjigi razkriva zgodbo o Everestu. Nekoliko naveličan neprestanih tekmovanj in medijskega pompa okoli njih in sebe se odloči za nov projekt, Summits of My Life (Vrhovi mojega življenja). Končni cilj projekta je hiter vzpon na Everest

Lucijan Zalokar
Dirka od bloka do drevesa
Lucijan Zalokar, avtor knjige Tek na robu živčnega zloma, se v sedmih povezanih esejih ukvarja z vprašanji, ki si jih je zastavljal že kot obetaven atlet. Je v vrhunskem športu sploh mogoče uspeti brez uporabe nedovoljenih snovi? Kaj vse vpliva na športnikovo odločitev, da bo prvič vzel doping? Kako bi ravnal on sam, če bi se znašel v tem precepu? Zakaj ga doping vznemirja bolj kot druge krivice v športu? Odgovore je iskal prek preučevanja odmevnih dopinških škandalov, primerov iz poljudnoznanstvene in leposlovne literature ter prek analiziranja lastnih otroških in najstniških športnih (ne)uspehov.

Brendan Leonard
Sovražim tek in ti ga lahko tudi
Iščeš zabavno, lahko čtivo zase ali svojega najljubšega prijatelja tekača? Najdeš ga v knjigi Sovražim tek in ti ga lahko tudi Brendana Leonarda, ki razmišlja: »Morda se sprašuješ, zakaj tako pogosto počnem nekaj, kar tako sovražim. Vprašanje je popolnoma na mestu. Zdi se, da sem v odrasli dobi spoznal, da se je treba redno ukvarjati z nekakšno vadbo zaradi telesnega in duševnega zdravja, in tek je bil očitno najboljša izbira.«

Značke: Literatura
Ključne besede:
knjige o teku
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ