Na finalu v Italiji serija Golden Trail z novim konceptom: cvetlično progo.

Na finalu v Italiji serija Golden Trail z novim konceptom: cvetlično progo.
16.10.2023 AVTOR: Boštjan Svete

Namen novega koncepta je omogočiti gledalcem, da večkrat spremljajo tekače, ki gredo mimo na isti točki, in tako narediti tekmo še bolj razburljivo!

Organizatorji serije Golden Trail se na finlni prireditvi pripravljao na eksperimentiranje s popolnoma novim konceptom: cvetlično progo. Kako deluje: obstaja pet različnih zank, ki vodijo tekače petkrat naravnost skozi srce osrednje cone, polne gledalcev. "Odkar smo leta 2018 ustvarili serijo Golden Trail, je ena naših glavnih točk osredotočenost na to, kako narediti tek po brezpotjih čim bolj razburljiv, pri tem pa nikoli ne izgubiti izpred oči športne duše," pojasnjuje Grégory Vollet, direktor serije Golden Trail. »Vse naše dirke imajo zdaj navijaško cono, tako da gledalci lahko gledajo vse tekače, ki gredo mimo. Delimo različne dobrote, vključno s kapami in zvončki, da naredimo čim več hrupa in spodbujamo športnike. Te navijaške cone so morda vedno bolj priljubljene – kot smo videli v Zegami, Marathon du Mont-Blanc in Sierre-Zinal – vendar gledalcem ne dovolijo, da bi spremljali večji del dirke. S tem novim konceptom "cvetlične proge" bodo lahko videli pet tekačev krat, ne da bi spremenili lokacijo! Vidijo jih lahko celo 6-krat, če gredo le 200 metrov stran od startne črte."

19. – 22. OKTOBER 2023, 26KM, 1430M V+ (+ prolog)


Manj vpliva na okolje!
»S cvetlično progo se gledalcem ni treba več premikati, da bi sledili tekačem, s čimer se zmanjša promet v gorskih območjih,« nadaljuje Grégory Vollet. "Na splošno bodo ti dogodki bolj okolju prijazni v primerjavi z bolj klasičnim dogodkom, kjer množice ljudi, ne samo gledalcev, hodijo na različne postaje za pomoč. Tukaj imamo samo eno mestno postajo za pomoč, kar pomeni, da ima znatno manjši vpliv na okolje in je veliko lažji za obvladovanje. Prav tako povečamo varnost tekačev, saj niso nikoli dlje kot 5 kilometrov od nujne prve pomoči.«

Pristnost…
Nekateri športniki so imeli dvome, ko so prvič prebrali o tem novem konceptu, Judith Wyder (Hoka/Red Bull, Švica), trenutno druga v skupni razvrstitvi GTWS, je bila ena izmed njih. "Če menimo, da je trail tek pustolovščina, način za nadaljnje raziskovanje in čim hitrejše raziskovanje, potem ta vrsta proge seveda ni tako briljantna," je pojasnila, "toda ob tem, ko je to rekla, mislim, da bi lahko bilo res kul za finale ." Grégory Vollet ji zagotavlja, da ni možnosti, da bi ogrozili vrednote trail teka. "Delamo vse, kar je v naši moči, da razvijemo trail running show in ga ne skrčimo v vsakdanji šport, kar se je v preteklosti zgodilo nekaterim drugim športom! V vsaki sezoni bomo ohranili legendarne dirke, kot so Zegama, Marathon du Mont-Blanc in Sierre-Zinal, a če bodo športniki in gledalci uživali v tej vrsti cvetlične proge z različnimi zankami, razmišljamo, da bi v prihodnosti naredili še druge. Vsaka od različnih zank v tem finalu je tehnično in fizično zahtevna za Ta novi koncept zahteva nekaj več dela za vzpostavitev zanimivih poti, saj moramo najti primerne lokacije, kar ni lahko, a na koncu menim, da je zmagovalna situacija za vse: gledalce, športnike in nas same. kot organizatorji, ki želijo povečati prepoznavnost našega športa.«

… in vzdušje!
Tako kot gledalci so nad novim konceptom dirke navdušeni tudi športniki. To očitno velja za Anthonyja Felberja (Sidas X Matryx, Francija), ki je trenutno 14. v skupni razvrstitvi GTWS: "Zelo sem navdušen nad idejo! Sprva, ko sem videl razdaljo dirke, se mi je zdelo, da je preveč kratko zame, toda ko sem videl to edinstveno progo, me je res navdušil! Res je izvirna in mislim, da bo neverjetno vzdušje. Za gledalce je odlična za spremljanje tekme in z vidika tekačev bo presekala tekmo navzdol v več zank, kar bi moralo resnično povečati našo uspešnost. Ne bo časa za zatišja, ko se ponavadi mentalno izklopiš. Komaj čakam, da vidim, kako bo!" Judith Wyder prav tako priznava: "Če na to pogledate z vidika gledalca, je res fantastično imeti tovrstni tečaj! In tudi jaz se ne morem pritoževati: svoje otroke bom lahko videla petkrat! To je sijajno za da me vidijo in spodbujajo. To tudi pomeni, da mi ne bo treba nikamor hoditi v nedeljo zaradi moške dirke, lahko se samo usedem in spodbujam fante!"


Kje spremljati dirko:
- Iz območja navijačev: Piazzetta Chiappella v Noliju
- Na Eurosportu: https://www.eurosport.com
- Na kanalu Golden Trail Series YouTube: https://www.youtube.com/@goldentrailseries7022
- Na Golden Trail TV: https://goldentrailseries.com/gtt

Program:

18. 10. 2023 – 7:00 pm – Spotorno: athletes’ presentation
18. 10. 2023 – 7:30 pm – Spotorno: Poster signing session with the world's best athletes.
19. 10. 2023 – 2:00 pm – Noli: Exhibition area opens
19. 10. 2023 – 4:30 pm – Spotorno: Women’s prologue
20. 10. 2023 – 4:30 pm – Spotorno: Men’s prologue
21. 10. 2023 – 9:45 am – Noli: Women’s race (26km et 1,430m V+).
22. 10. 2023 – 10:00 am – Noli: Men’s race (26km et 1,430m V+).

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ