Na Grintovcu slavila Kosoveljeva in Teklay

Na Grintovcu slavila Kosoveljeva in Teklay
29.07.2013 AVTOR: Matej Zalar
Včerajšnjo tretjo tekmo v seriji gorskih tekov WMRA Grand Prix ni zaznamovala le ekstremna proga, temveč tudi ekstremne temperature.

REZULTATI
Moški
1. Azerya Teklay (ERI) 1:22:14
2. Nejc Kuhar (SLO) +1:55
3. Alex Baldaccini (ITA) +2:54
4. Robbie Simpson (GBR) +4:36
5. Gabriele Abate (ITA) +5:10
6. Gašper Bregar (SLO) +5:25
7. Klemen Triler (SLO) +6:57
8. Simon Alič (SLO) +7:33

Ženske
1. Mateja Kosovelj (SLO) 1:40:09
2. Veronika Jurisić (CRO) +3:48
3. Iva Milesova (CZE) +7:31
4. Jana Bratina (SLO) +15:39
5. Andreja Godec (SLO) +19:08

Mladinci (do Kokrskega sedla) - DP
1. Rok Bratina (SLO) 53:04
2. Jošt Lapajne (SLO) +1:40
3. Ane Božič (SLO) +3:51

Mladinke (do Kokrskega sedla) - DP
1. Lea Einfalt (SLO) 1:06:18
2. Ana Čufer (SLO) +6:01
3. Anita Klemenčič (SLO) +10:41

Več rezultatov tukaj.

FOTOGALERIJA

Kljub napovedim o ekstremnih temperaturah se je na enega letošnjih gorsko tekaških vrhuncev prijavilo rekordno število udeležencev. Z 9,6 kilometra dolgo progo, na kateri so morali premagati skoraj 2000 metrov višinske razlike, se je spopadlo kar 320 tekmovalk in tekmovalcev iz štirinajstih držav, med njimi tudi lanski zmagovalec, Eritrejec Azerya Teklay in evropski podprvak, Italijan Alex Baldaccini, ki sta veljala za glavna favorita proge. Teklay je s konkurenco opravil suvereno, čeprav se v ekstremnih temperaturah napovedanemu rekordu proge ni mogel niti približati, Baldaccinija pa je v drugi polovici proge suvereno premagal izvrstni Nejc Kuhar. Med ženskami je premočno zmagala Mateja Kosovelj.

Zaradi vročine vsaj pet minut slabši časi
Bolj kot večini tekmovalcev že dobro znana proga, je nedeljsko preizkušnjo krojila vročina. Že pred startom so na Kokrskem sedlu, približno na polovici proge, namerili krepko čez 20°C, pogled v dolino Kamniške Bistrice pa je razkrival, da bodo tekači tokrat najbolj trpeli v spodnjem delu. Pravzaprav se do Kamniške Bistrice sploh ni videlo, vlaga pa se je počasi dvigovala proti vrhovom osrednjih Kamniško Savinjskih Alp.

Eritrejec Teklay je tekel svojo tekmo in že na Kokrsko sedlo prišel daleč pred tedaj drugouvrščenim Baldaccinijem. Nekaj sekund za njim je tekel Nejc Kuhar, ki je, tako kot mnogi drugi, med njimi tudi Simon Alič (na koncu je bil v skupni razvrstitvi odličen 8., v svoji veteranski kategoriji pa suvereno prvi), tekel brez majice. Na sedlu mu je še tesno sledil Robbie Simpson iz Velike Britanije.

Od Kokrskega sedla dalje je za osvežitev poskrbel precej močan zahodnik. A to seveda ni bilo dovolj, da bi Teklay ujel napovedani rekord (1:15:43, še vedno ga drži Novozelandec Jonathan Wyatt). Na koncu je dosegel rezultat 1:22:14, kar bi lansko leto zadostovalo samo za četrto mesto. Dolga proga z veliko višinsko razliko je seveda ustrezala Nejcu Kuharju, izvrstnemu turnemu smučarju, ki najboljše rezultate dosega na zahtevnih, dolgih vzponih. Očitno tudi v ekstremnih temperaturah. Baldaccinija, ki je zasedel najnižjo stopničko zmagovalnega odra, je premagal za slabo minuto, za zmagovalcem pa je zaostal slabi dve minuti. Svoj razkošen talent je spet dokazal mladi Gašper Bregar, ki je pritekel na šesto mesto in bil tako drugi najboljši Slovenec, minuto in pol za njim pa je bil na vrhu Klemen Triler. Čas pod uro in pol je ujel samo še neuničljivi Simon Alič.

Suverena zmaga Mateje Kosovelj
Nad Kokrskim sedlom smo opazili tudi Mitjo Kosovelja, ki tokrat ni tekmoval, zato pa je zmago v ženski konkurenci suvereno pobrala njegova sestra (sicer slovenska rekorderka proge) Mateja Kosovelj. Očitno se je dobro spopadla z vročino in v cilj pritekla v izvrstnem času 1:40:09, kar je celo hitreje kot lani. Hrvatico Veroniko Jurišić je prehitela za skoraj štiri minute, lansko zmagovalko, Čehinjo Ivo Milesovo pa celo za sedem minut in pol. Sledila je četica Slovenk, a pod dve uri sta se spustili samo še Jana Bratina in Andreja Godec.

Mladinska naslova pobrala Bratina in Einfaltova
15. izvedba Gorskega teka na Grintovec je štela tudi za mladinske naslove, a proga se je zanje končala na Kokrskem sedlu. Med ženskami je suvereno zmagala favorizirana Lea Einfalt, sicer smučarska tekačica, ki je premagala Ano Čufer in Anito Klemenčič. Med mladinci pa je četico tekačev iz domačega kluba KGK Papež premagal Rok Bratina (KD Sloga 1902 Idrija). Srebro je osvojil Jošt Lapajne, bron pa Anže Božič.

Video Andreja Jegliča:


Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ