Na štiri oči s Patricijo Plazar

Na štiri oči s Patricijo Plazar
24.03.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Patricija je študentka magistrskega programa kinezioterapije na Fakulteti za šport, sicer pa vztrajna in ambiciozna atletinja. Tek jo namreč osebnostno izpopolnjuje in obenem odpelje tudi od vsakdanjih obveznosti in skrbi.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Članica AD Mass Ljubljana.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Sicer že »stari« Adidas Adizero Boston 5 TSF – lahki tekaški copati za treninge »hitrih« distanc na tekaški stezi, ki so mi in mi še vedno dajejo občutek, da z njimi tečem hitro.

Uporabljaš tekaško uro?
Nepogrešljiva na vsakem treningu, vendar mi znamka in model nikoli nista bila pomembna. Bistveno samo, da ima štoparico in možnost merjenja pulza.

Tvoj obred pred tekom?
Običajno rahla masaža mišic nog in ledvenega dela hrbtenice.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Več naslovov državne prvakinje ali podprvakinje v tekih na srednje proge (800, 1500 in 3000 m). Osebni rekord na 800 m: 2.09.13 in osvojeno 2. mesto na mednarodnem atletskem mitingu (Gorizia, ITA); osebni rekord na 1500 m: 4.30.07 in osvojeno 5. mesto na Balkanskem prvenstvu v dvorani za člane in članice (Beograd). 

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Tek sem začela trenirati kar precej pozno, šele pri 14 letih oziroma ob koncu osmega razreda osnovne šole, na povabilo trenerja atletike v domačem kraju Radeče. Ker sem pri pouku športne vzgoje vedno bila med najhitrejšimi in tudi najbolj vzdržljivimi (testiranja za športno-vzgojni karton) in ker sem tudi na šolskih medobčinskih tekmovanjih, tek na 300 in 600 m kot tudi kros, brez kakršnekoli priprave bila med najboljšimi, je bila pobuda trenerja, da imam potencial tista glavna »pika na i.« Še prav dobro se spominjam tega ključnega dogodka – Ekipno področno prvenstvo osnovnih šol v Brežicah.


Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Omogoča mi razbremenitev, odmik od preostalih obveznosti in morebitnih skrbi ter zbistritev misli. Čeprav so določeni treningi naporni in ob njih ne moreš »uživati, « spremljevalec.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Vodim tudi funkcionalne vadbe v Fitnes kliniki v prostorih Vodnega mesta Atlantis, ki so namenjene preventivi, rehabilitaciji po poškodbi, starejšim in drugim posebnim skupinam. To je le bodoča karierna pot diplomirane kineziologinje. Za dokončanje študija na Fakulteti za šport pa mi je ostalo še pisanje magistrske naloge – cilj tega leta. Kot zagovornica čistega športa sem tudi mlada ambasadorka SLOADA (Slovenska antidoping organizacija) - trenutno samo hobij, morda kasneje postane tudi kaj več.

Značke: Trening, Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ