Na štiri oči s Petro Tratnik

Na štiri oči s Petro Tratnik
21.07.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Petra je po poklicu kinezioterapevtka, sicer pa navdušena športnica. S športom se rada ukvarjam že od nekdaj, še posebej ljub ji je tek, za katerega ne potrebuješ posebnih priprav ? le obuješ copate in v razmeroma kratkem času ?narediš veliko?.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem članica ŠD Nanos Podnanos, z letošnjim letom pa tudi članica smučarsko-tekaškega društva Nanos, ki smo ga ustanovili s prijatelji – ljubitelji teka na smučeh. S pomočjo sofinanciranja občine se je nabavilo ratrak za pripravo proge, ki je lansko zimo z odliko opravil prvo preizkušnjo. Zdaj samo upamo, da nam bodo tudi zime v prihodnje naklonjene.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?  
S copati ne ekspirimentiram. Najraje tečem v tistih, za katere vem da mi odgovarjajo. Posledično največkrat, oz. če je le možno, kupim kar isti model kot sem ga že imela. Za cestni tek tako uporabljam Mizuno Wave Rider, za tekmovanja Mizuno Wave Hitogami, za gorski tek pa Salamon S-lab sense.

Uporabljaš tekaško uro?
Imam uro Suunto Spartan sport.

Tvoj obred pred tekom?
Nič posebnega … Naredim tisto, kar verjetno naredi večina tekačev.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
- 3. mesto na državnem prvenstvu gor/dol, leta 2014, ter uvrstitev in nastop na evropskem prvenstvu v Franciji;
- uvrstitev in nastop na svetovnem prvenstvu v gorskih teki v Veliki Britaniji (Wales), disciplina gor/dol l.2016;
- zmaga na teku trojk leta 2014 na krajši razdalji (ženska ekipa), ter zmaga leta 2017 v mešani trojki na 29km;
- 2. mesto na državnem prvenstvu v gorskih tekih leta 2016, disciplina gor/dol;
- 2. mesto na državnem prvenstvu v maratonu 2015, 2016 osebni rekord na Ljubljanskem maratonu 2:59:00, in osvojeno 2. mesto med Slovenkami;
- zmaga na Isterskem polmaratonu 2017, osebni rekord na polmaratonu v Gorici: 1.22.20;
- državna prvakinja v gorskem maratonu 2017 (Podbrdo – 2017). 

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Že v osnovni šoli sem sodelovala na tekaških tekmovanjih, ki mi, mimogrede, takrat niso najbolj dišala. Kar pa se bolj resnih začetkov tiče, ti segajo v pomlad leta 2003, k prvemu Bubinemu teku (spominski tek na Javornik v spomin pokojnemu stricu). Takrat sem nastopila bolj za šalo, a bilo je dovolj za povod k nadaljnjemu tekaškemu udejstvovanju. Šla sem po sledeh brata Marka, ki je sigurno največji »krivec « za mojo ljubezen do teka in obenem tudi velik vzor. Tek te zasvoji. Ko dosežeš določeno stopnjo hočeš več. Kar nekaj let sem tako nastopila le na nekaj tekmah v domači okolici.
Zadnja tri leta sem začela resneje nastopati na tekmovanjih. Kombiniram ravninski in gorski tek. V zadnjem letu je ravninskega bolj nadomestil gorski. Predvsem sem se našla v daljših tekih – trailih.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Tek mi najprej predstavlja sprostitev. Večinoma tečem v naravi. Všeč mi je to, da doma obujem copate in grem. Lahko rečem, da se skoraj nikoli ne odpravim na trening kam drugam, vedno začnem teči od doma.

Kaj ti je tek dal?
Vztrajnost in organiziranost. Čeprav so lahko treningi in tekme naporni, me vedno znova napolnijo z energijo.

Kako potekajo tvoji treningi?
Nimam trenerja, niti planov treninga. Sama se iz dneva v dan odločim kaj in koliko bom odtekla, velikokrat odvisno od počutje, utrujenosti, volje ... Kot sem že povedala tečem vedno od doma, na stadionu ne treniram. Kdaj pa kdaj se dobimo tudi s tekaškimi kolegi in odtečemo skupaj kakšen daljši tek.

Kolikokrat tedensko tečeš?
Lahko rečem da vsak dan. Predvsem poleti tek občasno nadomestim s kolesarjenjem. Če imam tekmo, pa kakšen dan tek tudi izpustim.

Ali za tek potrebuješ kakšno posebno motivacijo?
Če že, potem motivacijo morda predstavlja kakšna večja tekma, na katero se pripravljam. Sicer pa ne - prav nasprotno, dneva brez teka si skoraj ne znam več predstavljati.

Ali med tekom poslušaš glasbo in če ja katero?
Ne, glasbe med tekom ne poslušam, saj mi je najlepše teči »sama s sabo « in svojimi mislimi.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Najpogosteje tečem sama. Kdaj pa kdaj se z bratom odpraviva na kakšen počasen tek ali s sotekači iz ŠD Nanos Podnanos dobimo na kakšnem skupnem treningu. Tudi to so doživetja posebne vrste, saj se odlično razumemo.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Brez dvoma prvega maratona, ki vsakemu tekaču zagotovo predstavlja v prvi vrsti izziv, sodeč po sebi pa tudi veliko željo. Prav tako svojega prvega mednarodnega tekmovanja.
Pa letošnjega nastopa na Vipavskem trailu , ko sem prvič odtekla 50 km s toliko vzpona in osvojila prvo mesto med ženskami ter 3.mesto v absolutni konkurenci. In seveda letošnji gorski maraton v Podbrdu, ki mi je prinesel zlato medaljo.
Bolj kot same uvrstitve pa me veseli dejstvo, da sem v vseh teh preizkušnjah uživala in jih odtekla brez kakršnihkoli težav.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Poleti se z veseljem usedem na gorsko ali cestno kolo. Tu pa tam se z družbo odpravimo v hribe. Pozimi pa tek, kolikor je mogoče, kombiniram s tekom na smučeh. Tudi v tem športu sem se že udeležila pokalnih tekem (trnovski maraton, bloški teki ...) in dosegla dobre rezultate. Če se le pojavi priložnost z veseljem preizkusim svoje sposobnosti tudi v kateri drugi, zame novi, disciplini.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Posebnih ritualov nimam. Jem raznovrstno hrano, obožujem sadje in zelenjavo. Imam srečo, da živim na vasi in imamo doma veliko domačih dobrot. Trudim se, da moj jedilnik vsebuje veliko živil, ki so bogata z železom, saj mi le-to nemalokrat povzroča velike težave. Sicer pa, z izjemo časa pred tekmo, ko vedno zaužijem samo »preverjeno hrano «, za katero vem, da ne škodi mojemu organizmu, poslušam samo sebe in jem tisto, kar mi paše.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Kakšnih večjih ciljev nimam. Res si želim, da bi mi življenje dopuščalo možnost in čas za uživanje v teku, saj v njem najprej vidim sprostitev in šele nato tekmovanje. Nikoli si nisem predstavljala, da mi bo uspelo priti na takšno tekaško raven, ki jo dosegam sedaj. Še se bom udeleževala tekov v domači okolici. Odtekla kakšen polmaraton, maraton in daljši gorski tek. Čez dobra dva tedna me čaka nastop na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu v Italiji.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Tudi moja poklicna pot je povezana s športom. Že od samega začetka delam kot maserka in upam, da tako tudi ostane, saj me tovrstno delo zares veseli. Sicer pa je doma vedno kaj za početi. Če gospodinjska dela dopuščajo, rada kaj spečem. Z veseljem pa se odpravim tudi v vrt. Sem vesele narave, rada se gibam v družbi prijateljev. Sem tudi članica pevskega zbora Duri.

 

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ