Na štiri oči s Polono Demšar

Na štiri oči s Polono Demšar
27.04.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Polona Demšar je zaposlena kot vpisničarka na civilne oddelku okrožnega sodišča v Kopru. V prostem času pa zelo rada vesla s kajakom in seveda teče.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem članica Kajak kanu klub Ankaran Hrvatini.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Trenutno uporabljam ASICS GEL NOOSA FF

Uporabljaš tekaško uro?
Garmin Forrunner 235, ki sem si jo kupila jeseni, prej sem vedno tekla po lastnem občutku in mi je to bolj všeč, ne pa da se obremenjujeno med tekom še z nekimi meritvami.

Tvoj obred pred tekom?
Nekega posebnega obreda nimam, pozdrav, objem s tekaškimi kolegi, drug drugemu zaželimo čim lažje noge in uspešen tek in to je to.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki: Ljubljanski maraton leta 2016 - dosežen čas 3h 50min, Istrski polmaraton leta 2015 - dosežen čas 1h 41min.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
S tekom sem se pričela ukvarjati pred približno 10 leti zaradi lastnega zdravja. Želela sem si narediti nekaj zase, se znebit kakšnega odvečnega kilograma. Predvsem pa je bil to beg v moj svet, da sem bila lahko malo sama s sabo in mislim da sem s tekom začela nadomeščat vse to, kar mi je manjkalo v družinskem življenju.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Svoboda, opazovanje narave, preprostost, ko lahko kadarkoli imaš pol ure časa obuješ tekaške copate in se odpraviš tečt.

Zakaj je prav tek šport, ki mu posvečaš največ časa?
Ko sem pred 10 leti pobliže spoznala tek in se leta 2015 prvič udeležila organiziranega tekaškega popotovanja od Sečovelj do Lazareta v organizaciji Urbanih tekačev sem enostavno padla v tek in si življenja brez njega ne predstavljam več. Tek je zame način za vzdrževanje telesne teže, način za skrb za zdravje; čas, ko sem lahko sama s sabo, če se mi zahoče in čas, ko sem s podobno mislečimi ljudmi, ki obožujejo tek.

Kaj ti je tek dal?
Tek me je naučil vztrajnosti, spoznala sem polno prijetnih ljudi, ki se srečujemo po tekaških prireditvah in kdor tega ne občuti nas ne razume.

Kako potekajo tvoji treningi?
Glede na trenutni tempo življenja sem vesela, če uspem it tečt vsaj trikrat tedensko, ponavadi sta torek in četrtek rezervirana za kakšen krajši tek, v soboto pa uživam v jutranjem teku, ko se že navsezgodaj odpravim opazovat naravo kako se prebuja. Jutranji teki ob vikendih so res za si nahranit dušo.
Posebne motivacije za tek ne potrebujem, tek te zasvoji in telo ga enostavno potrebuje. Priznam pa, da sem v zadnji polovici leta precej manj tekaško aktivna in upam ter si želim, da se čimprej vrnem v staro formo.
Kadar tečem sama, to vedno počnem ob poskočnih ritmih mojega MP3 predvajalnika, ki mi malo narekujejo tempo. Opažam, da, če pri teku poslušam glasbo, potem res ne razmišljam in ne premlevam svojih težav.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
V zadnjem obdobju večinoma tečem sama, saj mi zaradi vseh obveznosti časovno ne uspe, da bi se priključila kakšni tekaški ekipi. Je pa res, da občasno človek potrebuje družbo pri teku in takrat si jo hitro najdem.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Nikoli ne bom pozabila Nočnih 10tk na Bledu in žurov po njem.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Ob teku se ukvarjam še z veslanjem v kajaku na mirnih vodah, v zimskem času pa zaidem tudi v fitnes.

Kako pa skrbiš za prehrano?
V preteklosti sem se precej posvečala tudi prehrani, predvsem sem se izogibala sladkorju, kar mi trenutno ne uspeva preveč. Še vedno pa prisegam na zdravo in kvalitetno hrano, na mojem jedilniku je namreč veliko zelenjave in mesa.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Tekaške želje so predvsem, da bi se po poškodbi in operaciji meniskusa čimbolj uspešno spet vrnila nazaj v tekaške vode, potihem pa si želim tudi, da bi v prihodnosti na kakšnem večjem polmaratonu stala na stopničkah v svoji kategoriji.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Pri moji najstniški hčerki in sinu, se mi, poleg teka, uspe posvečat še veslanju v kajaku na mirnih vodah. Za ta šport me je navdušila hči pred 4 leti. Do predkratkim smo se s tem športom ukvarjali vsi trije, sedaj pa vztrajava samo jaz in sin.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ