Na štiri oči s Polono Zver

Na štiri oči s Polono Zver
22.03.2020 AVTOR: K. R., foto: osebni arhiv

Polona je članica Ljubljanskih tekačev, ki se rada udeležuje različnih maratonov, ki jih izkoristi tudi za potovanje in ogled tujih mest.

Kako bi se opisala v nekaj besedah?

Tista »čudakinja«, ki omeni dopust in jo ostali vprašajo: »Na kateri maraton greš pa tokrat?«. Vsekakor oseba, ki se trudi ostati pozitivna v vsaki situaciji in obožuje potovanja.

Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?

Sem članica Ljubljanskih tekačev, sicer pa redna udeleženka skupinskih treningov Priprav na LJ maraton.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?

Nimam najljubših, običajno obujem Mizuno ali Nike, za zahtevnejše terene Adidas Terrex.

Uporabljaš tekaško uro?

Uro sicer nosim med tekom, vendar bolj zaradi navade, da pogledam koliko je ura. Tekaške rezultate zelo redko analiziram.

Tvoj obred pred tekom - tekmo ali treningom?

Pred obema se ustrezno ogrejem in vedno vnaprej preverim vreme za pravo izbiro oblačil. Pred tekmo vzamem s seboj še mobi za kakšne »odbite« fotografije med samim tekom in da se znanci po cilju lažje najdemo.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:

Zelo rada se udeležujem različnih maratonov, ki jih kombiniram z nekajdnevnim potovanjem, kjer spoznavam tudi mesto in okolico gostujočega maratona. Tečem pa vse razdalje, največkrat 21-ke, lahko tudi več ali manj. S časom se nikoli ne obremenjujem. Nekaj maratonov, ki sem se jih udeležila: Ljubljana, Novo mesto, Zagreb, Plitvice, Mostar, Dunaj, Atene, Moskva, Beograd, Radenci, Palmanova, Verona…

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?

Teči sem pričela proti koncu srednje šole, zatem nehala za nekaj let. Po dolgem premoru sem ugotovila, da mi nekaj manjka in da je to tek. Tek je zame meditacija. Čas, ko ni pomembno nič drugega kot to, da sem v tem trenutku tu. Čas, ko odmislim vse skrbi, načrte, obveznosti in se gibam kot mi je naravno dano.

Kaj je tisto, kar ti je pri teku najbolj všeč? Kaj ti je tek dal?

Pri teku ne potrebuješ prav nič razen superg - nekateri še tega ne. Tečeš lahko kjerkoli, kadarkoli, sam ali v skupini. Obožujem to raznolikost. Vsekakor mi je najboljša sprostitev. Kadar se vrnem s teka sem vedno kot prerojena z novimi idejami. Preko teka sem spoznala izjemne ljudi, ki me navdihujejo vsak dan.

Kako potekajo tvoji treningi?

Srečo imam, da imam blizu doma odlične raznolike poti za tek - od asfaltiranih, ki se jih izogibam, do makadamskih in gozdnih, tako ravninskih kot višinsko precej razgibanih. Poti si sproti izbiram, odvisno od počutja. Prav tako nimam jasno začrtanih treningov, načeloma pa treniram vsaj trikrat tedensko.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila in zakaj? Katera je tvoja najljubša tekaška prireditev?

Najbolj mi je ostal v spominu maraton v Atenah, ki je zaenkrat edini celi maraton, ki sem ga do zdaj pretekla. Lep spomin imam tudi na Dunaj, kjer sem tekla polovičko, saj je bil to moj prvi večji tuji maraton. Lahko pa trdim vsaj zase, da bolj ko obiskujem tuje maratone, vedno bolj cenim Ljubljanski maraton. Morda sem pristranska, ker sem domačinka, vendar mi je najljubši. Seveda med najljubšimi prireditvami ne sme manjkati Nočna 10ka.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?

Po dolgem premoru sem začela ponovno kolesariti. Uživam tudi na trekingih.

Kako skrbiš za prehrano?

Nimam neke posebne diete. Trudim se, da se čimvečkrat prehranjujem doma z lokalno ali doma pridelano hrano.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za prihodnje?

Rada bi se malo bolj preusmerila v traile, saj rada tečem v naravi. Zelo se veselim približajočega Life on mars traila na Pagu. V drugi polovici leta načrtujem kar nekaj do zdaj še nepretečenih maratonskih destinacij: Sarajevo, Budimpešta in Istanbul. Še vedno pa imam željo ponovno preteči 42 km na kakšni drugi trasi.

Katero knjigo si nazadnje prebrala?

Nazadnje sem prebrala knjigo Evforija Petre Vladimirov.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?

Delam v vrtcu s slepimi in slabovidnimi otroki, kar mi je velik izziv. Kot prostovoljka vodim skupino starih oseb za samopomoč v enem izmed ljubljanskih domovih za starejše občane. Čas, ki mi preostane izkoristim za teke, druženje s prijatelji, branje ter potovanja.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ