Na štiri oči s Sabino Karaman

Na štiri oči s Sabino Karaman
11.03.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Sabina je po poklicu zdravstvena tehnica, zaposlena kot reševalka, v prostem času pa energična tekačica, ki s tekom preganja stres in skrbi.

OSEBNO

Si članica kakšnega športnega društva ali kluba? 
Nisem članica nobenega kluba.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati? 
Moji najljubši tekaški copati so UNDER ARMOUR – Speedform gemini.

Uporabljaš tekaško uro? 
Tekaško uro uporabljam obvezno in sicer Polar RCX5.

Tvoj obred pred tekom?
Predtekom najprej vklopim gps,uredim vse potrebne nastavitve na uri, pas za srčni utrip in grem v akcijo.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:       
Gorski tek na Lisco 2014 2.mesto
Ljubljanski maraton 2015 42km s casom 3h 57min
Mali kraški maraton 2015 21km s casom 2h
Istrski maraton 2015 42km s casom 2h 16min

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
S športom se ukvarjam že od osnovne šole, ko sem vzljubila telovadbo in se vpisala na atletiko ter jo trenirala 2 leti. Obenem sem obiskovala tudi kajakaško šolo. S tem športom sem se želela ukvarjati le rekreativno, a sem ga tako vzljubila, da sem hodila tudi na tekmovanja. Trenirala sem 6 let, kasneje pa sem morala odnehati zaradi športnih poškodb pri kolesarjenju.
No, nad športom vseeno nisem nikoli obupala, zato sem si izbrala tek, ki je tudi najbolj primerna rekreacija glede na prejšnje poškodbe, ki me pri teku ne ovirajo. S tekom se aktivno ukvarjam že 4 leta.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Pri teku so mi všeč narava, svoboda, razgibani tereni. Všeč mi je to, da lahko tečeš kadarkoli, kadar želiš. Pri teku ne obstaja 'nimam časa ', čas je, samo voljo je treba imeti ter motivacijo.

Kaj ti je tek dal? 
Tek me krepi, z njim sem pridobila ogromno energije in ob njem odmislim vse, kar je negativno. Vztrajnost imam ob naporu in lažje premagujem življenjske ovire.

Kako potekajo tvoji treningi?
Treninge si razporejam in prilagajam sebi, potekajo pa zelo izmenično. Zaradi službe mi ne ostane kaj veliko časa, vendar po službi, če le nisem utrujena, zvečer odtecem vsaj 10km. Med prostimi dnevi pa od 15 do 25km – odvisno od počutja. Tečem pa 4x - 5x na teden.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo? 
Ko se pripravljam na kakšne maratone najraje tečem sama, se prilagodim svojemu trenutnemu počutju in se ne oziram na čas. Seveda tečem tudi v družbi s prijatelji, vendar le takrat, ko se časovno ujamemo.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila? 
Maratone sem začela teči leta 2013. Moj prvi je bil v Radencih na 21km, naslednji pa je bil Ljubljanski maraton – celih 42km. In brez kakršnih koli posebnih priprav sem ga tudi odtekla. V mislih sem imela le, da ga želim preteči. Ni mi bil važen čas, temveč le cilj.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Poleg teka tudi hodim v hribe ter kolesarim. Vendar sem kolesarjenje kar malo odmislila in nanj pozabila zaradi poškodb v preteklih letih.

Kako pa skrbiš za prehrano? 
Kar se tiče prehrane nimam nekih strogih pravil. Jedla sem vedno vse, pred 3 leti pa sem se odločila opustiti meso. Rada imam sadje, zelenjavo, mlečne izdelke (skuto, grške jogurte) …

Kakšne tekaške načrte, želje, imaš za v prihodnje?
Ker imam rada izzive, sem se odločila, da bom letos pretekla ultramaraton 75km od Celja do Logarske doline. Po pretečenem ultramaratonu, pa bom razmišljala še naprej - o 100km.
Letos nameravam prvič odpotovati na maraton tudi v tujino in sicer 16. aprila v Beograd, kjer bom pretekla celih 42 km.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Poleg ukvarjanja s tekom se ukvarjam še z racunalnistvom.
Od nekdaj pa sem si želela postati reševalka, zato sem pred kratkim tudi začela delati na tem področju. Ta delovna pot me navdušuje in si zato tudi želim ostati v tem delu. Ob tem pa se seveda želim še naprej ukvarjati s tekom, upam da brez poškodb.

Značke: Na štiri oči, Ljubljanski maraton, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ