Na štiri oči s Saro Skok

Na štiri oči s Saro Skok
05.10.2019 AVTOR: K. R., foto: osebni arhiv

Prijazna, pozitivna in vedno nasmejana Sara najraje teče s svojo psičko Reo.

Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?

Sem članica Canifit team-a.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?

Všeč so mi tekaški copati inov-8, zadnje čase pa predvsem za canicross uporabljam copate Hoka one one.

Uporabljaš tekaško uro?

Da, uporabljam tekaško uro in sicer Polar.

Tvoj obred pred tekom?

Nimam posebnega obreda pred treningom ali tekmo, cca. 2 uri prej nekaj pojem za energijo, pred tekom se dobro ogrejem, potem pa akcija…

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:

Moji tekaški dosežki obsegajo predvsem tekme s psi, kategorija canicross, občasno pa se udeležim za trening tudi kakšnega drugega organiziranega teka na 10 km, kot npr. Ljubljanski maraton, ipd.

Nekaj tekaških dosežkov s psi:
• 1. mesto – canicross v Trzinu, Slovenija
• 2. mesto – canicross v Hrašah, Slovenija
• 2. mesto – Poniq trail canicross, Hrvaška
• 2. mesto – canicross Šmartno ob dreti, Slovenija
• 3. mesto - canicross v Mekinjah, Slovenija
• 3. mesto – Kalnik trail canicross, Hrvaška
• 3. mesto – Varaždin trail canicross, Hrvaška
• 4. mesto – canicross Louka, Češka republika
• 9. mesto – canicross Košiare, Slovaška

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom in kdaj s canicrossom?

S tekom sem se začela ukvarjati pred tremi leti, z mojo prvo psičko pasme Ameriški staffordshirski terier. V pasji šoli so nam predstavili več aktivnosti s psmi, ena izmed njih je bila tudi tek s psom oz. canicross. Vedno sem si želela teči, ampak mi je bil sam tek dolgočasen. Ko sem združila tek v sodelovanje s psom sem začela končno uživati v tem in to početi z veseljem, zato pri tem ostajam še danes. Ravno zaradi tega sem po dveh letih rednega treniranja kupila tudi tekmovalnega psa.

Tekmuješ s svojim tekmovalnim psom?

Tekmujem s svojo tekmovalno psičko po imenu Rea, pasme greyster.

Kaj je tisto, kar ti je pri canicrossu najbolj všeč?

Pri canicrossu mi je najbolj všeč povezava in sodelovanje med človekom in psom. Še vedno me vsakič znova fascinira navdušenje psičke (lajanje, cviljenje in skakanje), ko vidi, da greva na trening. Posledično tudi jaz toliko bolj uživam, ko vidim, da obe to radi počneva.

Kaj ti je tek dal?

Tek mi je dal predvsem veliko novih poznanstev in »sotrpinov«. Poleg tega pa mi je tudi pomagal izgubiti kar nekaj kilogramov (smeh). Je aktivnost, v kateri se dobro počutim in brez katere danes ne znam več. Med tekom se počutim svobodno, izginejo vse skrbi in slabo počutje.

Kako potekajo tvoji treningi?

Moji treningi potekajo nekje 3x do 5x na teden, odvisno od časa. 2x tedensko se udeležim skupinskega treninga s psmi v Ljubljani in Kranju. Preostale treninge naredim sama s psom, včasih tudi v družbi prijateljev in njihovih psov. Vsaj enkrat tedensko poskušam tekaško osvojiti hrib npr. Jošt ali Mohor v Kranju in en trening tedensko narediti na bolj razgibanem terenu – trail tek.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila in zakaj?

Vsak tek bo ostal vedno v mojem spominu, ker je bil vsak nekaj posebnega. Tako tisti bolj uspešni, kot neuspešni, saj sem se lahko iz njih veliko naučila za naprej.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?

Načeloma se ukvarjam zgolj s tekom, občasno grem tudi na kolo in delam doma vaje za moč in stabilizacijo.

Kako skrbiš za prehrano?

To je moja šibka točka, saj včasih pojem tudi malce preveč in nezdravo, vendar kljub temu poskušam zaužiti več zdravih kot nezdravih obrokov.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za prihodnje?

Letos imam v planu udeležbo na Avstrijskem državnem prvenstvu v canicrossu, nato pa bodo sledile priprave za naslednje tekmovalno leto. Upam, da se mi v letu 2020 uspe udeležiti Evropskega ali Svetovnega prvenstva. Letos zaradi spleta okoliščin to ne bo mogoče, zato upam da bo naslednje leto izvedljivo. Do takrat bom pridno trenirala za ta namen.

Katero knjigo si nazadnje prebrala?

Nazadnje sem prebrala knjigo z naslovom Teči ali umreti, Killian Jornet. Trenutno pa berem knjigo z naslovom The Runner, Four Years Living and Running in the Wilderness, Markus Torgeby.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?

Delam v pisarni, zato so šport, narava in psi zame velika sprostitev po natrpanem delavniku. Ker pa mi to vzame veliko časa, ostalih hobijev skoraj nimam.

Značke: Na štiri oči
Ključne besede:
Sara Skok Canicross
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ