Na štiri oči s Špelo Trotovšek

Na štiri oči s Špelo Trotovšek
06.12.2019 AVTOR: K. R., foto: osebni arhiv

Tekačica Špela je v teku našla odklop, mir in užitek.

Kako bi se opisala v nekaj besedah?

Po izobrazbi sem ekonomistka, drugače pa žena, mati dveh osnovnošolcev, zadnje 3 leta pa tudi teta nečakinji Lari. Predvsem pa zopet zadovoljna v svoji koži.

Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?

Ne, tečem sama. Občasno se na kakšen tek prijavim preko kakega društva…

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?

Moji tekaški začetki so bili s supergami Nike, vendar sem kmalu ugotovila, da to ni bila dobra izbira. Sedaj tečem s supergami Asics Duomax. Se pa vsakič od vsakih prav težko ločim, zato me v omari še vedno čakajo čisto nove.

Uporabljaš tekaško uro?

Zadnje leto in pol me na vsakem teku in pri drugih športih spremlja Garmin Feniks 5s, darilo mojega moža, ki sicer tudi drugače poskrbi, da sem za posamezen šport primerno opremljena.

Tvoj obred pred tekom?

Prav posebnega obreda nimam. Sem se pa zadnja leta navadila, da se pred vsakim tekom umirim in začnem teči umirjena. Pred samimi udeležbami na organiziranih tekih pa pravočasno vstanem, vedno preveč spakiram za obleči in vedno nekaj pozajtrkujem.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:

Moj dosežek je, da sem sploh začela s tekom, ki se mi je v času šolanja vedno upiral. Moji dosežki so vsi pretečeni pol/maratoni, ki se jih je nabralo kar nekaj.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?

S tekom sem začela, ko sem bila na drugi porodniški, letos je minilo 9 let. Ves čas sem iskala nekaj, kjer bi lahko sprostila svojo notranjo energijo, ki se je ves čas nabirala v meni. Ker sem se nekaj let vrtela v krogu službe in družine, sem želela najti nekaj, kar bi me potegnilo iz vsakdanje rutine, ne da bi zato porabila preveč časa. Dvoranski športi mi niso pisani na kožo. Tam se nikoli nisem počutila svobodno. Moji tekaški začetki so bili “tek” od doma, stran od skrbi in stran od sebe. Kaj kmalu sem ugotovila, da mi tudi tek ne daje tega, kar si želim. Zadovoljstva. Svobode. Zgodilo se je tudi, da sem zaradi vseh strahov prenehala teči. A ne za dolgo. Nekaj let je trajalo, da sem v teku našla odklop, mirnost, užitek in pritekla nazaj k sebi. Zdaj tečem podnevi, ponoči, v dežju in soncu. Tečem, ko je mraz ali vroče.

Kaj je tisto, kar ti je pri teku najbolj všeč?

Čas, ko sem lahko sama s sabo, s svojimi mislimi. Čas, kjer začetek in konec nista že v naprej določena. Čas, ko sta prostor in zrak neomejena. 


Kaj ti je tek dal?

Veliko. S tekom sem premagala vse svoje strahove, se pogovorila sama s sabo in postala boljši jaz. Kar nekajkrat sem si dokazala, kaj zmorem in da zmorem, če si to res želim. In ja, vsakič ko sem odtekla, in še vedno, čutim v sebi zadovoljstvo, in vsaka pretečena ciljna črta je moja zmaga. Predvsem sem s tekom pridobila samodisciplino, kar se je izkazalo za koristno tudi drugje.


Kako potekajo tvoji treningi?

Prav posebej ne treniram, poskušam pa se rekreirati vsaj 3x tedensko. Tečem skozi vse leto, bolj redno pa od spomladi do jeseni.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila in zakaj?

Nikoli ne bom pozabila svojega čisto prvega teka, od bloka po prvi makadamski cesti, 3 km. Čisto premalo. Energije je bilo za več. Kar hitro je sledila prva 5-tka na DM teku, takoj za njo 10-tka na Ljubljanskem maratonu. Te so trajale polovico moje tekaške kariere, nato je sledila prva 21-tka zopet na Ljubljanskem maratonu, od takrat pa se odločam po občutku. Kar nekaj tekaških prireditev je, ki jih obiskujem redno, vsako leto. Glede na kondicijsko pripravljenost, pa se odločim za dolžino proge.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?

Pozimi smučam, poleti kolesarim, ko pa ni časa za nič od tega, skočim na bližnji hrib. Obiskovala sem tudi vodeno vadbo.

Kako skrbiš za prehrano?

Jem vse po vrsti. Nikoli se nisem obremenjevala s tem. Pazim le, da se pred tekom ne najem preveč in da zaužijem dovolj vode.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za prihodnje?

Nekoč bom pretekla maraton. Ta je bil v planu že za letos, pa sem ta cilj postavila na čakanje. Na to si želim biti res pripravljena .

Katero knjigo si nazadnje prebrala?

Berem rada že iz otroštva. Moram izpostaviti kar 2 knjigi, ki sem jih prebrala pred časom in sicer biografski roman Borisa Cavazze in Belo se pere na devetdeset od Bronje Žakelj. Obe knjigi sem prebrala na mah.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?

V družini tečem le jaz, ostali športi so družinski. Smučamo in kolesarimo vsi in takrat je čas za nas. Če mi le uspe, preberem še kakšno dobro knjigo, poleg redne zaposlitve, pa je za še kaj drugega dan čisto prekratek.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ