Na štiri oči s Tadejem Verboštom

Na štiri oči s Tadejem Verboštom
10.04.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Tadej je trener, kineziolog in študent magisterskega programa kinezioterapije, sicer pa tudi navdušen tekač. Tek mu namreč postavlja vedno nove izzive in meje dosegljivega in nedosegljivega.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem član AK Poljane Maribor za katerega še aktivno tekmujem in član Akademskega atletskega društva Slovan za katerega vodim, pod blagovno znamko Tek.si, različne vadbe za tekače, kot sta Napredna vadba, preventivna vadba pred poškodbami za tekače in rekreativna vadba teka za podjetja.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Nike Lunar Spider

Uporabljaš tekaško uro?
Casio G-Shock 7700 in Polar RC3

Tvoj obred pred tekom?
Pred vsakodnevnim tekom nimam posebnih obredov. Se pa vse skupaj spremeni pred zelo napornimi distancami in tekmami. Tisti, ki resneje tekmujejo bodo vedeli o čem govorim ☺

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Nastopi za mladinsko in mlajše člansko reprezentanco Slovenije v teku na 800m. Večkratni državni prvak in dobitnik kolajn na državnih prvenstvih v različnih starostnih kategorijah v tekih od 800-1500m.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Pri 15 letih ob prehodu iz osnovne v srednjo šolo. V športnem oddelku druge gimnazije sem kopačke postopoma zamenjal za šprinterice. Odločitev je bila po eni strani težka, saj sem do takrat nogometu posvetil že več kot 9 let treninga in sem tudi bil med perspektivnimi igralci po kriterijih testiranj NZS. V športni oddelek sem prišel kot nogometaš. Po drugi strani pa je odločitev bila lahka, saj sem od nekdaj bil dober v atletskih disciplinah, še posebej v teku, ob tem pa sem zelo rad gledal vrhunske atletske nastope. Lahko bi rekel, da sem sam sebe vedno bolj dojemal kot atleta in ne nogometaša. Tudi dosežki vrhunski dosežki atletov so me vedno bolj fascinirali kot pa npr. nogometni.
 

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
V prvi vrsti tisti občutek, ko prihajaš v formo, da lahko »letiš po stezi «, potem pa še seveda nepopisno zadovoljstvo ob izpolnitvi svojih ciljev in preživetju težjih distanc. :)
 

Zakaj je prav tek šport, ki mu posvečaš največ časa?
Ker mi vedno postavlja nove izzive in meje dosegljivega in nedosegljivega
 

Kaj ti je tek dal?
· Vsekakor veselje in radost do gibanja in športa nasplošno.
· Zelo veliko prijateljev in znancev.
· Disciplino in zavedanje, da samo z lastnim trudom lahko nekaj narediš kar v življenju res šteje in ti da tisto pravo zadovoljstvo.
· Daje mi energijo,da lahko uskladim in izvedem vse športne, službene in šolske obveznosti.


Kako potekajo tvoji treningi?
Trening so pri meni, glede na to da sem srednje progaš, zelo raznoliki. Od šprintov, poskokov in treningov moči v utežarni do dolgih vzdržljivostnih tekov in kolesarjenja. Sicer tedensko za tekmovalne namene tečem 5-6x.
Sicer med tekom ponavadi ne poslušam glasbe, mi pa vsekakor pred večjimi napori pomaga dvigniti motivacijo kakšen malo trši rock.
 

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Glede na to da velikokrat tečem tudi družbe včasih zmanjka. Je pa potem na vadbah bolj zabavno.
 

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Prvega nastopa za državno reprezentanco.
 

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
V prostem času zelo rad s prijatelji odigram kakšen nogomet, košarko, odbojko.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Lahko rečem samo, da sem daleč od idealnega.
 

Kakšne tekaške načrte, želje, imaš za v prihodnje?
Ostati zdrav tekač in napredovati v teku.


Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?

Med vikendi se tudi rad zapeljem z motorjem in iščem predvsem adrenalinska doživetja.
Moja poklicna pot se je začela s športno masažo in kondicijsko pripravo športnikov in prerasla v skupek različnih dejavnosti - ukvarjam se s kondicijsko pripravo športnikov, rehabilitacijo po poškodbah različnih starostnih skupin, masažami in seveda s pripravo tekačev za različne tekaške distance. Zadnje leto se tudi veliko ukvarjam z rehabilitacijo poškodb tekačev.
Trenutno s sodelovanjem Fakultete za šport in medicinsko stroko ustanavljamo »Gibalno kliniko « v Ljubljani, kjer bom kot kineziolog sodeloval pri strokovni obravnavi in rehabilitaciji poškodb, in drugih dejavnostih, ki so povezane z gibanjem in zdravim življenjskim slogom človeka. Če bo šlo tako naprej, mi zagotovo ne bo dolgčas.

Značke: Na štiri oči, Oprema
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Ljudje berejo:
Morda vas zanima tudi:
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ