Na štiri oči s Tilnom Gorom

Na štiri oči s Tilnom Gorom
11.11.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Tilen je študent obramboslovja na FDV, v prostem času pa navdušen športnik in ljubiteljski kuhar.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Seveda. Sem član borilnega kluba MMA Black Box Ljubljana, kjer že pet let treniram mešane borilne veščine in kajak društva Skok šport Ljubljana, kjer sem letos opravil tudi osnovni tečaj kajaka ter se tako navdušil še nad novo obliko športnega preživljanja prostega časa.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Nimam točno določenega modela tekaških copat, da bi lahko rekel da so mi ti najljubši. Športno obutev večinoma izbiram glede na to, kako se v tekaških copatah počutim in za kakšen namen jih uporabljam. Trenutno uporabljam Adidas Supernova Glide Boost 8 in Salomon X-Scream.
 

Uporabljaš tekaško uro? 
Ja, trenutno uporabljam tekaško uro Polar m400. Z uro sem zelo zadovoljen, saj mi prikazuje veliko podatkov, preko njih tako lahko spremljam svoj napredek, tempo, si oblikujem nove tekaške poti in treninge. Je zelo vsestranska ura, ki jo poleg teka uporabljam še pri kolesarjenju, plavanju in drugih aktivnostih.
 

Tvoj obred pred tekom? Posebnega obreda pred tekom nimam, razen nekaj minut razteznih vaj in malo ogrevanja, da preprečim morebitne poškodbe. Po treningu spijem kozarec Cedevite in vzamem še magnezij, da s tem nadomestim porabljene minerale.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki 
Trenutno največji tekaški dosežek je bila udeležba na Ljubljanskem maratonu 2016, kjer sem prvič pretekel maraton. Rad imam dolge in vzdržljivostne teke, zato sem se v maraton takoj zaljubil.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Tek je bil vedno prisoten v mojem življenju. Že v osnovni in srednji šoli, ko sem še treniral plavanje sem tekel, da bi pridobil na kondiciji in vdržljivosti, prav tako pa mi tudi sedaj pomaga pri treningu borilnih veščin. Resneje sem začel teči na začetku študija, ko sem imel več prostega časa in ga tako izkoristil, da se izboljšam v tehniki, hitrosti in vsemu, kar mi pomaga boljše in kakovostnejše premagovati tekaške kilometre. Zdaj vedno izkoristim kakšnjo luknjo med predavanji, da hitro obujem tekaške copate in odtečem kakšen krog.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Pri teku mi je najbolj všeč, da se ga lahko lotiš kadar želiš, ne glede na vreme, pa naj bo dež, veter, sneg ali sonce, preprosto ne obstaja ovire, ki bi mi preprečila moj tekaški trening. Tek mi daje tudi svobodno izbiro poti in težavnosti, tako lahko tečem po mestu ali pa sem naslednjo minuto že na kakšni gozdni poti, hkrati pa naredim nekaj zase, za svoje zdravje in pozitivno samopodobo.

Zakaj je prav tek šport, ki mu posvečaš največ časa?
Tek mi pomeni sprostitev in odmik od vsakdanjih obveznosti, hkrati pa mi omogoča da uživam v naravi in svežem zraku ter si z njim napolnim baterije za nove izzive.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi je dal ogromno, dal mi je spoznanje o tem koliko sem sposoben, koliko še lahko dosežem ter kakšne so moje meje. Prav meje, ki mi jih je tek postavil me spodbudijo, da treniram naprej, se udeležujem v še daljših in zahtevnejših tekaških preizkušnjah in preko njih rastem v boljšega tekača.

Kako potekajo tvoji treningi?
Tečem približno 3-4 tedensko, včasih manj ali več, odvisno kako mi ustreza glede na ostale dejavnosti in samo počutje. Čez teden tečem krajše razdalje med vikendi pa imam kakšen daljši tek, ki obsega okoli 20km ali več. Treningi se obvezno pričnejo z krajšim ogrevanjem in razteznimi vajami, sledi tek, ki ga prilagajam glede na potrebe, na koncu pa sledi še razteg in analiza teka. Med samim tekom ne poslušam glasbe, rajši se prepustim zvokom narave in okolice. Med tekom ne potrebujem posebne motivacije, si pa rad vmes zastavim kakšen bolj zahteven cilj, ki ga želim doseči (npr. določen čas, hitrost, tempo) in tako tekmujem sam s seboj.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Večino časa tečem sam. Kadar pa se pojavi priložnost, da se mi pridruži kakšen prijatelj pa z veseljem odtečem kakšen krog v dobri družbi.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Trenutno se še nisem udeležil kakšnega večjega števila tekem ali tekaških dogodkov, je pa to eden izmed večjih ciljev za prihodnje. Najbolj mi je v spominu ostala udeležba na Ljubljanskem maratonu 2016, kjer sem prvič pretekel svoj maraton. Bila je res enkratna izkušnja, imel sem veliko podporo navijačev v cilju hkrati pa sem se zaljubil v dolge tekaške preizkušnje.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Poleg teka večino časa posvečam treningom mešanih borilnih veščin, drugače pa tudi veliko plavam in kolesarim.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Pri prehrani nimam večjih težav, saj že po naravi nisem sladkosned, tako da te stvari so zelo redko na meniju. Poskušam jesti čimbolj zdravo in raznoliko hrano, ki vsebuje veliko zelenjave in sadja, pijem vodo, obožujem pa meso in testenine. Hrana je gorivo za naše telo, zato se mi zdi izredno pomembno kaj dam vase, saj to vpliva na moje počutje in s tem posledično na telesno pripravljenost.

Kakšne tekaške načrte, želje, imaš za v prihodnje?
Tekaške želje za naprej so velike. Najprej bi rad še izboljšal svojo tehniko teka, vzdržljivost in se naučil še ogromno stvari, s katerimi bi dosegal še boljše rezultate in osebne zmage ter se izognil poškodbam. Po pretečenem maratonu, sem ugotovil, da je to razdalja ki mi ustreza in mi je pisana na kožo, zato bom v prihodnje nadaljeval z maratonskimi preizkušnjami.

Kaj so tvoji cilji v letošnjem letu?
V letošnjem in naslednjem letu se želim udeležiti čimveč tekaških tekem in prireditev. V planu že imam udeležbo na Istrskem maratonu, maratonu Treh src, Wings for life in še mnogo drugih, tako doma kot tudi v tujini. V meni pa že dolga leta vre tudi želja po triatlonski preizkušnji, zato sem začel tudi pridno trenirati kolesarjenje in plavanje ter se tako mogoče v naslednjem letu preizkusiti na kakšnem triatlonskem tekmovanju. 

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Ukvarjam se še z mešanimi borilnimi veščinami, kjer imam treninge 4-5 na teden. Tek pa velikokrat zamenjam tudi s kolesarjenjem in plavanjem. Po končanem študiju se želim vpisati v častniško šolo in se zaposliti v Slovenski vojski. V nadaljnje želim ohranjati športen način življenja in mogoče, če se ponudi priložnost delati tudi na področju športnega svetovanja in motiviranja k zdravemu načinu življenja.

Značke: Na štiri oči, Ljubljanski maraton
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ