Na štiri oči s Tino Leščanec

Na štiri oči s Tino Leščanec
19.01.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Tina je po poklicu profesorica razredneg pouka, sicer pa zaljubljenka v naravo, kolesarstvo in seveda tek.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem članica Tekaškega društva Bela krajina in Kolesarskega društva Metliška črnina. Belokranjci smo leta 2015 ustanovili tekaško društvo z namenom povezati belokranjske tekaške navdušence. Enkrat tedensko organiziramo skupno tekaško rekreacijo v vseh treh belokranjskih občinah, Metliki, Črnomlju in Semiču. Sicer se člani društva redno udeležujemo različnih tekaških prireditev v Sloveniji in tujini, izmenjujemo mnenja, se podpiramo, motiviramo. V društvu opravljam tudi tajniško funkcijo, ki zahteva kar precej dela. 26.5.2018 organiziramo že 4. Nočni tek Metlika, ki je prava športna poslastica za vse tiste, ki se želijo preizkusiti v 4 ali 8 km razgibani trasi po ulicah Metlike.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?

Že kar nekaj let prisegam na polminimalističen model Nike Flyknit Lunar 3. Nudi mehkobo in lahek korak. Kadar se odpravim na zahtevnejše trail proge obujem Salomon Speedcross 3 gtx. Nudijo izjemno mehkobo, zaščito in brezkompromisen oprijem podlage.

Uporabljaš tekaško uro?
Uporabljam Garmin Fenix 3, je zmogljiva in pametna ura z GPS-om za več športov. Dostop do platforme Connect IQ mi omogoča prilagajanje videzov ure, podatkovnih polj, pripomočkov in dejavnosti. Vgrajeni senzorji zagotavljajo podatke o smeri, višini in vremenskih spremembah. Vse svoje treninge skrbno shranjujem in analiziram v storitvi Garmin Connect.

Tvoj obred pred tekom?
Najraje se na tek odpravim zjutraj. Seveda se dan začne s kavo in zajtrkom, vmes običajno preverim vremensko napoved ter se odločim za primerno traso. Glede na vremenske razmere izberem najprimernejšo tekaško opremo. Namestim merilnik srčnega utripa, dolge lase pa obvezno spnem s tremi elastikami.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki: Ljubljanski maraton 2016; 42 km: 3h 29 (28. abs./9. kat.) 6. Adria Advent Maraton Crikvenica 2016; 21 km: 1h 36 (5. abs./2. kat.) Pokal Dolenjske: 2014 (2. kat.), 2015 (2. kat.), 2016 (1. kat.), 2017 (1. kat.) Nočni tek Metlika 8 km; 2015 (2. mesto), 2016 (2. mesto), 2017 (3. mesto) Nočni tek Vrhnika 2016 (1. mesto kombinacija), 2017 (2. mesto kombinacija) Splavarjev tek Radeče 2016; 7.5 km: 1. mesto Belokranjski triatlon 2014: štafeta KK Metliška črnina (3. mesto) Istria Grandfondo 2015; 95 km (3. kat.) Wings for Life 2017; 28 km (15. abs./3. kat.)

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
S tekom sem se začela ukvarjati leta 2013. V premagovanju razdalj sem videla sprostitev, izziv, svobodo, adrenalin. To je bil čas, ko sem bila sama s svojimi mislimi. Sprva sem tekla sama, vedno samo do 10 km. Kljub temu, sem bila trdno odločena, da nekoč postanem maratonka ter pretečem mogočnih 42,195 km. Leto kasneje so me prijatelji navdušili za nastop na domačem 8 km Urbanovem teku v Metliki (Pokal Dolenjske). Takrat sem prvič stopila na zmagovalne stopničke v svoji starostni kategoriji ter sklenila, da opravim celoten pokal tekov (19. tekov). Sedaj se lahko pohvalim, da so za menoj že 4 uspešno opravljene tekaške sezone v sklopu Tekov Dolenjske. Vse sezone sem zaključila na zmagovalnih stopničkah.


Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Tek je šport, ki je dosegljiv prav vsem. Potrebuješ le tekaške copate in obilo dobre volje. Osebno mi tek pomeni sprostitev, beg od vsakdanjih skrbi, napolni me s pozitivno energijo. Ko obujem tekaške copate in pritisnem start na uri, skrbi nekako izzvenijo. Zavem se dejstva, da sem zdrava, da zmorem ter da je življenje potrebno uživati in ga imeti rad.

Kaj ti je tek dal?
Prinesel mi je ogromno lepih poznanstev, ogromno lepih trenutkov na različnih prireditvah po Sloveniji in tujini. Tek zahteva veliko vztrajnosti, potrpežljivosti, doslednosti. Velikokrat si ljudje mislimo, da ne zmoremo. Tek me je prepričal, da je vse mogoče, le če je želja dovolj velika. Pomaga mi ohranjati zdrav duh v zdravem telesu.

Kako potekajo tvoji treningi?
Aktivna sem vsaj 4-krat tedensko. Ob začetku leta si zadam nekaj ciljev, ki jih skozi leto skušam doseči. To je moja motivacija in vodilo skozi leto. Seveda vmes motivacija tudi kdaj upade. Takrat rada pogledam svojo zbirko štartnih številk, medalj in pokalov. Kadar se pripravljam na maraton, sledim 3-mesečnemu tekaškemu programu. Treningi so takrat bolj sistematični. Sprva so sestavljeni tako, da se v prvih tednih postopno povečuje kilometrina predvsem v lahkotnem tempu, v drugi polovici programa pa je veliko tekov opravljenih v maratonski hitrosti. Tedenski skupni obseg treninga znaša 50 km. Pri daljših 30 km tekih občasno poslušam glasbo, sicer ne. Moja glasba je narava.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Kadar si zastavim cilj, ki si ga želim doseči rada tečem sama, saj sem tako bolj osredotočena na cilj treninga. Enkrat tedensko se s člani društva zberemo in v sproščenem vzdušju odtečemo določeno razdaljo v dogovorjenem tempu.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Nikoli ne bom pozabila svojega prvega maratona v Ljubljani leta 2014. Občutki, ko sem prečkala ciljno črto so bili neverjetni. Kljub utrujenosti sem bila odločena, da se z maratonom spopadem znova. Dve leti kasneje sem z maratonsko razdaljo opravila precej bolj suvereno, v cilj sem pritekla s časom 3h 29 in dosegla 28. mesto v ženski konkurenci ter 9. mesto v svoji starostni kategoriji. Počutje med tekom je bilo odlično, ob progi vseskozi domači navijači, pogled na PB v ciljni ravnini pa izjemen. Takrat spoznaš, da so se vsi treningi obrestovali, da si napredoval ter da si na pravi poti. V spominu mi bo ostal tudi letošnji Wings for Life v Ljubljani, ki nam je postregel celo paleto vremenskih razmer. Sprva pripeka, nato močan veter, dež, toča. Nihče od tekačev se ni predal, vsi smo vztrajali in vztrajno »bežali « pred spremljevalnim vozilom.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
V jesenskem in zimskem času tek zamenjam s kolesarstvom. Veliko časa preživim na trenažerju s treningi nizke intenzivnosti. Na kolo se zelo rada odpravim tudi med letom. Oba športa sta mi zelo ljuba in težko si predstavljam življenja brez enega ali drugega.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Jem vse, pazim le, da je prehrana uravnotežena. Poskušam se izogibati sladkorju. V času bolj intenzivnih treningov poskrbim za večji vnos beljakovin in ogljikovih hidratov ter mineralnih snovi. Ob daljših tekih in kolesarskih vožnjah imam s seboj energijsko ploščico in osvežilni napitek z elektroliti.

Kakšne tekaške načrte, želje, imaš za v prihodnje?
Moj cilj je ostati aktivna in uživati v naravi, bodisi v teku, na kolesu ali pohodništvu. V svojem življenju želim ohranjati ravnovesje, saj je tempo življenja hiter, ljudje pa si vzamemo premalo časa za svoje dobro počutje. V prihodnje se želim znova preizkusiti na maratonski razdalji, kolesarskih maratonih in v teku na smučeh.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Ob prostem času rada pripravljam razne slaščice, s katerimi posladkam dan svojim domačim in tudi sebi. Poleti preberem kakšno dobro knjigo. Zelo rada imam pohodništvo, ki mi dopušča bolj sproščeno doživljanje narave. Na splošno sem ljubiteljica narave in aktivnega življenja. Dan je popoln, če grem v naravo, se odklopim in »resetiram «.

Značke: Na štiri oči, Ljubljanski maraton
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ