Na štiri oči z Alenko Čebulj

Na štiri oči z Alenko Čebulj
29.04.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Alenka je mama treh otrok, ki opravlja kar dve službi - dela v proizvodnji manjšega podjetja in kot natakarica. V prostem času pa najraje teče, saj s tekom najde svoj mir in sprostitev.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Prej sem vedno tekla sama, lansko leto pa sem se pridružila adidasovi šoli teka. Po zaključku te šole pa sta Samo in Jan ustanovila njeno nadaljevanje z imenom Sport Statera in od takrat tečem v njihovi družbi. Seveda se mi zaradi službenih obveznosti zgodi, da grem poredko na trening, a takrat sama odtečem "svoj krog".

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Asics Kayano 21 so zame najboljši, seveda pa vsak hvali svoje copate.

Uporabljaš tekaško uro?
Uporabljam Garmin FR 60. Najbolj pomembno mi je, da vem koliko časa sem tekla ter koliko sem pretekla, zato mi zaenkrat ta ura zadostuje.

Tvoj obred pred tekom?
Nič posebnega, saj se včasih na tek odpravim že zelo zgodaj zjutraj (4.50), zato običajno ne pojem nič, le popijem kozarec vode in grem. 

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Leto 2015 je bilo zame najbolj uspešno, saj sem dosegla 1. mesto na malem maratonu Mozirja, s časom 1.45.28; 8.mesto med 670 tekačicami na 2. Istrskem maratonu (10km razdalja); 3.mesto na Lidlovem polmaratonu 1.45.02; 3. mesto na novoletnem teku Dolsko; osebni rekord sem si pritekla na polmaratonu v Radencih, s časom 1.43.58; pretekla sem tudi prvi maraton v Ljubljani, s časom 3.47; ter ultra maraton Savudrija-Novi grad (54km).

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Bolj aktivno po rojstvu tretjega sina, in sicer z namenom, da se znebim tistih nekaj kilogramov, ki so se nabrali med nosečnostjo.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Tam najdem sebe, svoj mir, predvsem pa uživam v naravi.

Kaj ti je tek dal?
Predvsem osebno zadovoljstvo, če pa zato dosežem še odličen rezultat je zadovoljstvo še toliko večje!

Kako potekajo tvoji treningi?
Na trening se odpravim, ko mi to dopušča čas, nekje 3x tedensko, če je le možno. Med treningom moram vedno imeti uro, da točno vem, koliko časa že tečem ter koliko sem pretekla in za motivacijo primerjam rezultate.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Družba je vedno dobrodošla, če pa je ni, pa grem sama. Za daljše teke si želim družbe, vendar če je ne dobim, to še ne pomeni, da teka ne bom opravila.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Vsak tek je nekaj posebnega, najbolj se mi je vtisnil v spomin prvi maraton ter ultramaraton, za katerega sem rekla, da ga ne bom nikoli več tekla.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Zelo rada se odpravim na Šmarno goro, če pa imam možnost, pa grem tudi v hribe.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Jem vse, nič ni prepovedano, pazim le, da imam od 4-5 obrokov na dan. Tudi, če me zjutraj prehiti budilka, se zgodi, da zamudim v sluzbo, saj brez zajtrka ne grem od doma, ker prazna vreča ne stoji pokonci.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Da bi le lahko še dolgo časa tekla brez poskodb.

Kaj so tvoji cilji v letošnjem letu?
Preteci ljubljanski maraton, želja je čas pod 3.45, mogoce tudi izbolšati čas na 21km razdalji. Sicer pa preteči vsaj toliko kot lansko leto – torej 1500km v celem letu.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Poleg teka sem še mama, žena, gospodinja. Zelo rada kaj dobrega spečem za moje fante, rada delam na vrtu, sama si vzgojim sadike paradižnika in paprike, letos pa imam tudi svoje rože, ki sem si jih sama vzgojila iz podtaknjencev.

Značke: Na štiri oči, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ