Na štiri oči z Alešem Žontarjem

Na štiri oči z Alešem Žontarjem
03.01.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Aleš se je s tekom prvič srečal v osnovni šoli, šele v po vstopu v Slovensko vojsko pa se je s tekom začel ukvarjati zares in postal član Atletske reprezentance Slovenske vojske.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Včlanjen sem v Športno društvo Prežganje, za katerega tudi nastopam.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Pri vseh modelih, ki jih imam trenutno v uporabi, bi se težko odločil za samo en par obutve. Za potepanja po gorah in okoliških hribih Salomon XA Pro 3D ultra 2 GTX, za tekmovanja v gorskih tekih Inov 8 X-Talon 190, za tekmovanja po utrjenih poteh Adidas Adios.

Uporabljaš tekaško uro?
Približno pol leta že uporabljam Suunto Ambit, s katero sem več kot zadovoljen.

Tekaški dosežek na katerega si najbolj ponosen je …
3. mesto na državnem prvenstvu v maratonu v Ljubljani 2013 ter 7. mesto na polmaratonu v Palmanovi leta 2013.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
S tekom sem se prvič soočil konec osnovne šole, ko sem zastopal osnovno šolo na šolskih krosih. V srednji šoli sem ravno tako tekmoval na regijskih šolskih tekmovanjih, potem pa sem se odločil, da mi ni več dovolj zasedanje 3. mest, ampak bi rad posegal še višje. Zato sem se včlanil v AK Kronos, kjer sem (ne preveč) aktivno treniral približno 2 leti. Nato je nastopilo obdobje zatišja, tek sem ponovno odkril kmalu po vstopu v vrste Slovenske vojske. Leta 2006 sem pretekel svoj prvi maraton, od takrat naprej so šli rezultati samo še navzgor. Leta 2010 sem postal član Atletske reprezentance Slovenske vojske, kar mi je omogočile nekatere prednosti pri treningih.

Kaj ti je pri teku najbolj všeč?
Pri teku uživam, saj sobivam ter diham skupaj z naravo. Všeč mi je tek po gozdnih poteh ter neverjetni razgledi iz vrhov hribov ter gora. Pozitivna lastnost teka je tudi sproščanje, dovolj časa imam za razmislek o pomembnih rečeh; poleg tega pa ne potrebujem veliko časa dnevno, da sem tekmovalno konkurenčen. Tečeš lahko v vsakem vremenu, skozi celo leto. Prav tako je tek eden najcenejših športov, saj za začetek potrebuješ samo športne copate.

Si pred tekom treniral kakšen drug šport?
Pred tekom sem se aktivneje ukvarjal z gorskim kolesarstvom. Prekolesaril sem večji del Slovenije. Poleg potepanja po Sloveniji sem se odpravil tudi na več dnevne ture po tujini. Ena zanimivejših je bila sigurno iz Ljubljane prek prelazov Kladje in Predel v Italijo ter nato Avstrijo po Dravski (Drauradweg) ter Glocknerski kolesarski poti (Glocknerradweg) ter nazaj v Slovenijo čez Jezersko. Moja najdaljša kolesarska tura je bila od Hodoša do Krakowa na Poljskem ter nazaj do Budimpešte, skupaj 1250km v 10-ih dneh z vso pripadajočo prtljago seveda.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Gorskih maratonov štirih občin zaradi vseh požrtvovalnih domačinov, ki vsako leto znova in znova živijo za ta tek. Vzpona na Grintovec zaradi nevzdržne vročine v letu 2013. Maratonov v Bostonu ter Berlinu, zaradi vseh navijačev ob progi, ki res znajo poskrbeti za neverjetno vzdušje ter ti dajo zagon, ko ti je najhuje. Polmaratona v Apatinu, zaradi vseh prijaznih ter iskrenih ljudi.

Kolikokrat tedensko sicer tečeš?
Tečem nekje med 5 do 6 krat na teden, včasih tudi dvakrat v enem dnevu, čisto odvisno od počutja, ni nekih pravil. Če se počutim preutrujen tudi več dni zapored ne grem, saj bi takrat napravil več škode kot koristi.

Kako se motiviraš za tek?
Če se mi slučajno ne da iti, si ponavadi rečem: »Napravi se in obuj, saj si s tem že naredil polovico treninga, po teku se boš pa tako ali tako odlično počutil. « V primeru, da sem zdrav in željan teka ter zaradi kateregakoli razloga ne morem več dni zapored na trening postanem siten in razdražljiv.

Zaupaj nam, kako potekajo tvoji treningi?
Imam to srečo, da lahko večino treningov opravim zjutraj v službi. Po navadi pretečem nekje med 10 in 15km, med vikendi naredim kakšen tek po bolj razgibanem terenu, nekje na 14 dni pa razdaljo okoli 30 do 35km. Tečem sam, s svojimi mislimi, brez glasbe. Zadnje čase redno delam trebušnjake, sklece, dvige na drogu in tako poskrbim še za zgornji del telesa ter stabilizacijske mišice trupa.

Raje tečeš sam ali v družbi?
Raje tečem v družbi, čeprav večino treningov opravim sam, saj v bližnji okolici ni veliko aktivnih tekačev.

Kako sicer skrbiš za svoje telo?
Sem vsejed, ki ne pazi na prehrano, saj trenutno še ni potrebe po tem. Po treningu rad zvrnem kako pivo za regeneracijo. Mogoče pred kako pomembnejšo tekmo pojem več testenin. Edini prehranski dodatki so vsake toliko časa glutamin, po kakšnem res hudem treningu razdalje; magnezij ter kalcij, izotonični napitki po treningih ter energijski geli na tekmah.

Kakšne tekaške načrte, želje, imaš za v prihodnje?
V letu 2014 grem na maratone v Barcelono, Koper (Istrski maraton), Radence, Eindhoven ter v Podbrdo na Gorski maraton štirih občin. Preteči imam namen tudi 75km iz Celja v Logarsko dolino. V prihodnosti si želim preizkusiti na Ironmanu, kar bo kar precej hud zalogaj, saj sem slab plavalec. Privlačijo me več dnevne trail preizkušne (Lavaredo ultra trail, Trail du Mont-Blanc). Velika želja pa mi je tudi preteči Jungfrau maraton ter 100km v Biel-u.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom?
Poleg teka še kolesarim, igram nogomet, badminton, hodim v hribe, smučam. Zaposlen sem v Slovenski Vojski. Imam partnerko, ki je tudi že dvakrat pretekla polmaraton in dva majhna otroka.
Značke: Na štiri oči, Ljubljanski maraton
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ