Na štiri oči z Andrejo Smodiš

Na štiri oči z Andrejo Smodiš
06.09.2019 AVTOR: K. R., foto: osebni arhiv

Andreja je pozitivna, optimistična, vedno nasmejana in družabna oseba, ki obožuje morje in hribe. Zelo rada ima šport.

Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?

Da. Članica sem društva ŠD 3ŠPORT, to je največji triatlonski klub na obali in tekaškega društva Kraški tekači Sežana.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?

Poskusila sem že nekaj znamk in ugotovila, da mi najbolj odgovarjajo tekaški copati Saucony. Uporabljam več različnih modelov in z njimi sem že vsa leta brez poškodbe.

Uporabljaš tekaško uro?

Da. Vedno. Trenutno imam Garmin Forerunner 230.

Tvoj obred pred tekom?

Nimam posebnih obredov pred treningom. Načeloma treniram s čim bolj praznim želodcem, tako da vsaj 2 uri pred treningom ne jem. Pred tekmo pa je moja navada, oz. moja stalna praksa, da spečem palačinke in tako poskrbim za dopolnitev glikogenskih zalog.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:

Veliko se udeležujem rekreativnih tekov. Moj najboljši rezultat do sedaj sem dosegla na Volkswagen 22. Ljubljanskem maratonu leta 2017, kjer sem polovičko odtekla s časom 1:51:49. Moja najboljša tekma na 10 km, pa je bila letos na Luka Koper 6. Istrskem maratonu, kjer sem dosegla čas 0:47:25.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?

S športom se ukvarjam že od malega. V drugem razredu osnovne šole, pa vse do konca srednje šole sem trenirala in igrala rokomet. Kot osnovnošolka sem se udeleževala šolskih krosov. Nekaj let sem imela premor. Nato sem teku dala priložnost pred dobrimi desetimi leti. Najprej sem se vpisala k skupinski vadbi teka in se že takrat priključila ŠD 3ŠPORT. Tek mi je omogočil zaupanje vase, dvig samozavesti, boljše počutje in dvig zadovoljstva. Pri skupinski vadbi sem tudi pridobila veliko tekaških prijateljev. Ko sem imela dovolj motivacije za tek, sem začela trenirati in teči sama. Treninge prilagajam družinskim obveznostim in tempu življenja.

Kaj je tisto, kar ti je pri teku najbolj všeč?

To, da za tek potrebujem samo kakovostno športno opremo, dobro voljo in da sem po teku prerojena in polna energije.

Kaj ti je tek dal?

Daje mi užitek, da zdravo živim. Tej je naravna oblika gibanja, ki krepi mojo vztrajnost, pomaga mi pri boljšem počutju, vzdržuje mojo kondicijo in zmanjšuje stres. Daje mi občutek lastne vrednosti.

Kako potekajo tvoji treningi?

Večinoma treniram sama, poskušam teči vsak drugi dan. Treningi so intervalni, odvisno od trenutnega počutja. Tečem zunaj, v vseh vremenskih pogojih. Treninge mi sestavlja partner, ki je dolgoletni tekač in izkušen triatlonec serije Ironman.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila in zakaj?

Večinoma so mi vsi teki ostali v lepem spominu. Nikoli pa ne bom pozabila svoje prve polovičke, in sicer Bovec Maraton leta 2017. Približno na polovici teka, je začelo močno deževati. Neurje z hudimi nalivi in vetrom, me niso ustavili, cilj je bil preteči do konca, saj kar zmore glava, zmorejo tudi noge.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?

Seveda. Ko mi čas dopušča, tek kombiniram s plavanjem in doma se občasno poslužujem spinninga. Tudi skok na kakšen hribček mi ni tuj.

Kako skrbiš za prehrano?

Za dobre rezultate in energijsko napolnjenost telesa za vadbo, se v zadnjem času poslužujem prehrane z nizko vsebnostjo OH, v smislu LCHF. Pri obrokih veliko uporabljam sezonsko zelenjavo, z dodatki vitaminov in elektrolitov.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za prihodnje?

Menim, da človek napreduje takrat, ko pogleda iz svojih običajnih okvirjev. Zato si zelo želim izboljšati svoje tekaške rezultate in napredovati, kar je ob podpori partnerja in družine lažje, ker sva oba s partnerjem strastna športnika in adrenalinska odvisnika.

Katero knjigo si nazadnje prebrala?

Pri nas doma je branje pravljic čarobni čas pred spanjem in nam predstavlja večerno rutino. Ker sem tudi malce gurman, rada prebiram razne zbirke receptov.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?

Z družino veliko potujemo in se udeležujemo raznih športnih prireditev pri nas in v tujini, tako tekov in triatlonov, tako da združimo koristno s prijetnim. Imamo veliko tekaških prijateljev, s katerimi se vedno po tekmah družimo in zabavamo. Ko nam čas dopušča, si radi privoščimo oddih na morju ali v hribih. Po poklicu sem diplomiran upravni organizator in že veliko let zaposlena v javni upravi. Ker so me novi izzivi vedno izpolnjevali, sem se vpisala še na podiplomski študij. Želja po uspehu in karieri, pa mi dajeta še večji zagon za delo.

Značke: Na štiri oči
Ključne besede:
Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ