Na štiri oči z Anjo Benko

Na štiri oči z Anjo Benko
13.01.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Anja je študentka tretjega letnika farmacije, v prostem času pa popotnica in športnica. Zelo rada namreč teče, saj jo tek sprosti, z njim pa tudi premaguje samo sebe in svoje zmožnosti, kar ji da zagon za druge obveznosti.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem članica Atletskega kluba Panvita iz Murske Sobote že dvanajsto leto.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Asics Nimbus in Adidas Boost energy

Uporabljaš tekaško uro?
Garmin FORERUNNER 225

Tvoj obred pred tekom?
Sproščen klepet ob kavici

Tvoji dosedanji tekaški dosežki 
Leta 2011 sem tako nastopila na Svetovnem prvenstvu za mlajse mladince v francoskem Lillu in zasedla 12.mesto. Istega leta sem potovala tudi na Olimpijski festival mladine v turski Trabzon in se uvrstila na 7. mesto. Nastopila sem tudi v latvijskem Kaunasu, kjer sem z nastopom v štafeti 4x400m pripomogla slovenski atletski reprezentanci priti v1. Ligo. V enajstih letih pa sem pridobila 10 bronastih, 15 srebrnih in 26 zlatih kolajn na ravni državnih prvenstev. 

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
S tekom sem se zažela ukvarjati pri 11 letih na vzpodbudo učiteljice iz osnovne šole, saj sem na šolskih testiranjih prehitela vse vrstnike in tudi starejše.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Najbolj mi je všeč, da nisi odvisen od drugih in da so rezultati zrcalo tvoje vložene volje, truda, trdega dela in odrekanja.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi je v največji meri dal delovne navade, saj se hitro naučiš da brez dela ni jela. Potem pa še pride vztrajnost, samostojnost in trma.

Kako potekajo tvoji treningi?
Tedensko imam 6 treningov, ki so zelo raznoliki. Od šprintov, štartov iz štartnega bloka, distanc, do ovir, poskokov, moči v fitnesu ter krajših iztekov. Po navadi motivacije nikoli ne primanjkuje, je pa včasih potrebna močnejša kava :D. Glasba med treningi ne pride v poštev, je pa pogosta v pripravi na trening. Poslušam pa pop in house zvrst.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Družba je obvezna, saj grem na trening tudi zato, da bi se sprostila in vsaj za nekaj časa pozabila na ostale obveznosti.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Najbolj mi je v spominu ostal nastop na svetovnem prvenstvu v Lillu, saj sem prvič nastopala pred polnim stadionom. Dokler nisi v taki okoliščini, ne veš koliko energije lahko dobiš od publike, ki te vzpodbuja. In se kar ne moreš rešiti kurje polti.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Občasno kolesarim in pozimi smučam.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Nekega začrtanega jedilnika nimam. Najraje se poslužujem hrane, ki jo pridelamo doma (sadje, zelenjavo, meso). Tako sem lahko prepričana, da jem res kakovostno hrano bogato s hranilnimi snovmi. Dodatno poskrbim, da v telo vnesem dovolj mineralov. Na jedilniku pa se znajde tudi črna čokolada za sladico.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Cilj je seveda nastop na OI v letu 2020, želim pa, da bi v doseganju ciljev čim bolj uživala brez pritiskov in pričakovanj.

Kaj so tvoji cilji v letošnjem letu?
V letošnjem letu hočem izboljšati osebne rekorde, ki nekaj časa stagnirajo ter seveda uspešno zaključiti tretji letnik študija.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom?
Med tednom imam zelo natrpan urnik, saj mi študij ob treningu vzame ogromno časa. Ob vikendih pa pride tudi čas za kakšno večerjo, wellness, kino, dobro knjigo in druženje. Zelo rada pa tudi potujem in obiskujem tuja mesta.

 

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ