Na štiri oči z Denisom Šketako

Na štiri oči z Denisom Šketako
11.12.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Denis je svoje življenje posvetil športu, saj si želi, da bi se lahko nekega dne poklicno ukvarjal s triatlonom.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Športno društvo Posavje


Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
SALMING – SPEED

Uporabljaš tekaško uro?
Imam klasično tekaško uro, ki prikazuje tempo in trenutni pretečeni čas.

Tvoj obred pred tekom?
Vedno na svoji tabli pogledam začrtane cilje in se ob sproščujoči  glasbi poskusim čim bolje odklopiti in se spočiti od prejšnjih treningov.


Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Challenge FUERTEVENTURA (1,9kkm SWIM, 90km BIKE, 21km RUN) - 13.mesto od 600 tekmovalcev 4h 16min
Ironman 70.3 MALLORCA (1,9kkm SWIM, 90km BIKE, 21km RUN) - 18. mesto od 3.800 tekmovalcev 4h 13min
Ironman 70.3 St. POLTEN (1,9kkm SWIM, 90km BIKE, 21km RUN) - 12. mesto Od 3.000 tekmovalcev  4h 11min

Ironman BARCELONA (3,8km SWIM, 180km BIKE, 21km RUN) - 17. mesto od 3.000 tekmovalcev 8h 27 min

Half-distance POREČ (1,9kkm SWIM, 90km BIKE, 21km RUN) - 3.mesto od 400 tekmovalcev 3h 59 min


Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Vse skupaj se je začelo, ko sem še kot študent delal v zdravelišču Laško. Takrat sem tudi prenehal s 14 letnim treningom košarke. Ker sem želel stroške prevoza v službo znižati, sem dvakrat tedensko v službo pritekel (vse skupaj 14km). Ker sem po košarki vsak dan iskal neko novo sprostitev, sem se v tisti fazi iskanja samega sebe, pričel ukvarjati še s plavanjem in kolesarjenjem. Nekega dne mi je slučajno na uho prišla beseda IRONMAN. Nisem si je mogel izbiti iz glave in s časom me je moja radovednost premagala. Vedno bolj sem se nagibal k triatlonu, do te točke, ko sem se dokončno odločil, da je to tisto pravo zame.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Da čutim svobodo, minute se zdijo kot sekunde in ure kot minute. :)

Kaj ti je tek dal?
Na nek način med tekom opravim psihoanalizo, soočim se z vsemi svojimi strahovi in na koncu vedno dobim nov zagon in motivacijo.

Kako potekajo tvoji treningi?
Tečem 5x do 6x tedensko in naredim v povprečju 60-70km na teden. V tekoči sezoni želim količino dvigniti in tukaj se skriva tudi motivacija, da bom v naslednjem letu tekaški del na triatlonskih tekmah tudi nadgradil. Med daljšimi teki si občasno privoščim glasbo (soundtrack iz kakšnega filma), a to je le občasno, saj imam med tekom preveč dela z ostalimi stvarmi).

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Večino treningov teka naredim sam v prihodnje si pa želim, da bi našel sebi primernega kandidata.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Prve IRONMAN tekme v Avstriji. To pa zato, ker še sam nisem vedel v kaj sem se spustil. Treniral sem zelo malo mesecev in v življenju si nisem predstavljal, da naslednji dan po tekmi ne bom mogel shoditi zaradi musklfibra. Ampak ta tekma je sedaj preteklost in se samo še z nasmeškom spominjam mojih začetkov, ko sem pristopil v svet triatlona.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Kot sem že omenil se ukvarjam profesionalno s triatlonom in želim čez 2 leti nastopiti na svetovnem prvenstvu na Havajih med elito.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Trenutno poskušam, da se v vsakem obroku na jedilniku znajde veliko zelenjave, rdeč krompir, riž, kurkumo in rdeče meso, se pa zavedam, da bi bilo potrebno kakovost še dodatno dvigniti. Med treningi me s športno prehrano oskrbuje podjeteje TOPATEL z znamko HIGH5. V letošnjem letu sem pa dobil podporo tudi v lokalni piceriji Dimnik iz Trbovelj, kjer mi vsak dan po napornem treningu pripravijo odlično zdravo jed.

Kakšne tekaške načrte in želje, imaš za v prihodnje?
Moj dolgoročni cilj je, da bom na triatlonski tekmi, natančneje na IRONMAN distanci, kjer imamo na koncu 42km teka, odtekel pod 2h 50minut in na polovičnem IRONMAN distanci, kjer imamo na koncu 21km teka, odtekel pod 1h 15minut.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom, imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Poleg teka se vsak dan ukvarjam še s kolesarjenjem in plavanjem. Za hobi večkrat s prijatelji odigramo igro košarke, večino časa se pa najraje posvetim svojim najbližjim, še posebej mojemu dekletu Maši, ki me pri vsem tem še kako podpira.

Značke: Na štiri oči, Trening, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ