Na štiri oči z dr. Dejanom Paravanom

Na štiri oči z dr. Dejanom Paravanom
14.04.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Doktor Dejan Paravan je oče treh otrok, strokovnjak na področju energetike ter ljubitelj športov v naravi. Sicer pa zelo rad teče, saj lahko to počne kjerkoli in kadarkoli.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Triatlon klub Ajdovščina

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Salomon S-LAB Wings za brezpotja in Saucony Kinvara za trdo podlago

Uporabljaš tekaško uro?
Da, Garmin Fenix 2

Tvoj obred pred tekom?
Ga ni. :) Rad tečem po novih poteh in novih krajih, takrat si na zemljevidu ali Google Maps približno zamislim traso, za orientacijo.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
2 Maratona (Berlin in New York, PB 3:27 v NY), med 10 in 20 polmaratonov (PB 1:33 v Palmanovi), več trail tekov (do 30 km).

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
S tekom sem pričel v času študija, za rekreacijo. Največ sem tekel po Panovcu v Novi Gorici in Rožniku v Ljubljani, to so bili teki okoli 10km.


Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Lahkotnost in preprostost. Pri teku čutim svobodo, vsak del svojega telesa in povezanost z naravo - okolico. Tečem lahko kjerkoli in kadarkoli. Za tek ni potrebnih priprav, oprema je minimalna, s seboj jo vzamem kamorkoli grem. Zato tek ne dopušča izgovorov, da si znotraj tedna ne bi našel vsaj termin ali dva za tek. Prav tako je tek šport, ki omogoča največjo prilagodljivost pri usklajevanju službenih in družinskih obveznostih.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi pomeni predvsem sproščanje in polnjenje z energijo. Glava se sprazni in misli uredijo. Prijetna utrujenost, ki prežema celo telo, ti daje zadovoljstvo, da si naredil nekaj koristnega zase.

Zakaj je prav tek šport, ki mu posvečaš največ časa?
Ker je v svoji esenci najbolj preprost šport, tečem lahko kjerkoli in kadarkoli in ker mi v danem času da največ

Kako potekajo tvoji treningi?
Vsako leto si naredim okvirni program skupaj s cilji, tekmami. Programu ne sledim striktno, ker treninge prilagajam razpoložljivemu prostemu času. Zaradi tega poskušam izkoristiti jutranje ali večerne ure ter luknje v urniku na službenih poteh. Ker tek ni moj edini šport (ukvarjam se še s triatlonom in drugimi športi v naravi), na teden tečem dvakrat, največ trikrat. Frekvenca in obseg časa namenjenega teku se poveča, ko se pripravljam na maraton. Takrat pazim predvsem, da redno odtečem zastavljene dolge teke in da vključim nekaj intervalnih treningov in tempo tekov. Glasbe med tekom ne poslušam, kot motivator pa pri meni najbolj učinkujejo prijava na tekmo (viden cilj na obzorju), dogovor za tek z drugim tekačem in dobra tekaška pripravljenost.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Oboje. Dolge teke in intervalne treninge rad opravim v družbi, ker čas hitreje mine, imam pa zelo rad tudi teke v samoti, predvsem teke v naravi. Najboljša družba na tekih je moja žena. Sploh v lanskem letu, ko sva se pripravljala na maraton v New Yorku, so bili najini teki ob koncih tedna in na dopustu nepozabni.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Maratona v New Yorku. Nisem nek hud navdušenec mestnih tekov, ampak ta maraton je nekaj posebnega. Neverjetno vzdušje, milijonska množica ob progi in že samo po sebi čarobno mesto.
Nepozaben je bil tudi pripravljalni tek, ko sva z ženo lansko poletje prečila od Bohinja do vasi Soča v Trenti in na poti prek Vogla in Komne do Krnskega jezera srečala manj kot deset ljudi. Čisti užitek!

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Da, preveč jih je, časa pa premalo. :) Zadnja leta se udeležujem triatlonov (že ob koncu študija sem začel s Triatlonom Jeklenih v Bohinju, lani pa sem opravil svojo prvo polovičko Ironmana), pozimi predvsem tečem na smučeh in na leto opravim kako turno smučarsko turo, parkrat na leto gremo v hribe, na dopustih pa surfam, kajtam in veslam.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Ah, prehrana. Tu je razkorak med vedenjem in izvedbo največji. Še veliko priložnosti za izboljšave!

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Moja največja želja in cilj je, da bom lahko normalno tekel čim dlje, še pri 60h, 70h. Zaradi tega poslušam svoje telo in temu prilagajam cilje.

Kaj so tvoji cilji v letošnjem letu?
Letos se spogledujem z Gorskim maratonom štirih občin. Klasičnega maratona za letos ne načrtujem, bi se pa rad jeseni ponovno udeležil polovičnega Ironmena.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Sem doktor elektrotehniških znanosti, od leta 2004 delujem na različnih vodstvenih položajih znotraj skupine GEN-I, trenutno sem direktor strateškega inoviranja in direktor hčerinskih družb v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Večino svojega časa namenim službi, nato družini. V prostem času pa rad berem.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ