Na štiri oči z Iztokom Deželakom

Na štiri oči z Iztokom Deželakom
22.01.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Iztok dela v razvoju in tehnologiji kartonske embalaže, sicer pa ima zelo rad aktivno življenje, šport, naravo, hribe, družino in prijatelje. Zelo rad pa tudi teče in sicer na dolge proge.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem član MTB kluba Trbovlje in triatlonskega ŠRK Celje.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Tečem v copatih znamke Saucony, za asfaltno podlago uporabljam model Triumph, za Trail teke pa Peregrine in Xodus gtx.

Uporabljaš tekaško uro?
Uporabljam Garmin 920XT.

Tvoj obred pred tekom?
Le hiter pregled če imam na sebi in za seboj vse kar potrebujem, kakšnega posebnega obreda pa nimam.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Tečem na ultra dolge proge, tako da je dosežek vsak cilj ki se prečka. Z njim običajno premagam samega sebe, to pa mi predstavlja tudi bistvo tekmovanja. Izpostavil bi:
- Ironman Celovec (3,9km plavanja, 180km kolesarjenja, 42km teka)
- Ultramaraton Celje – Logarska dolina (73km)
- Ultra Trail Istria – 110 km 4700 asc

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Od kar se zavedam, da obstajam, vem, da rajši tečem kot hodim. Leta 2007 sem šel na prvo tekaško prireditev, polovično razdaljo LJ maratona. Zgolj zaradi radovednosti kaj prinaša tistih 21km. :)

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Mislim, da je fizična pripravljenost za človeka zelo pomembna, pri teku mi je všeč, da ti daje neko splošno kondicijo, ki ti pride prav pri ostalih športih in seveda pri vsakdanjih opravilih.

Zakaj je prav tek šport, ki mu posvečaš največ časa?
Kadar obujem laufrce me običajno več ur ni nazaj domov, to je verjetno tisti razlog, zakaj mi tek vzame kar precej časa. Sicer pa se ne smatram kot tekač, ker je tek le eden izmed športov, s katerim se ukvarjam.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi je dal in daje vedeti da so meje človeške sposobnosti postavljene zelo visoko. Postavlja izzive in s tem dodaja vrednost življenju.

Kako potekajo tvoji treningi?
»Treningi « potekajo precej različno. Od intervalnih na stadionu do teka po hribih, ali pa dolge razdalje na asfaltni podlagi. Vse je odvisno od obdobja in cilja, ki ga imam pred seboj. Posebne motivacije načeloma ne rabim.
Prav glasba je tista, ki me velikokrat spremlja in odpelje po svoje. V glavnini poslušam hitro, »jezno « glasbo, na trenutke pa mi paše tudi kakšen specifičen komad. 

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Dostikrat tečem sam, a rajši tečem v družbi. Pri daljših projektih pa me spremljajo prijatelji, to mi zelo ustreza.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Nikoli ne bom pozabil projekta Srce Sloveniji, teka za dober namen, kjer sem pretekel skoraj 170km. Iz glave se ne bo zbrisalo dobri 18h teka čez Istrsko hribovje ter maratonska razdalja na tekmovanju serije Ironman. Posebno vrednost pa ima ultramaraton od Celja do Logarske doline, kjer sem spremljal svojega očeta, ki je uspešno premagal 73km in dosegel  prvo mesto v svoji kategoriji.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Zelo rad bordam, vozim motocross, cestno in gorsko kolo, plavam, igram tenis, vodim športne vadbe in razbijam po bobnih, kar je na nek način šport zase.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Skrbim, da nisem lačen, to je glavno. Ne prehranjujem se »sodobno «,  moja mašina pelje na šnicl, krompir, čevapčiče, burek, pizzo …, ter nekaj dodatkov športne prehrane Topatlet.

Kakšne tekaške načrte in želje, imaš za v prihodnje?
Glavna želja je, da ne bi prišlo do kakšne poškodbe. Prijavljen sem na tekmovanje Ultrabalaton, eno etapni tek v dolžini 221km, kar je moj letošnji glavni cilj.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Moji hobi je aktivno življenje, šport. V zadnjem obdobju sem vzljubil gore kamor vem da se bom redno vračal. Poklicna pot ne pelje po poti izobrazbe, kar mislim da je stalnica tega časa, trenutno delam v pisarni, kam me bo peljalo naprej se bom pa pustil presenetiti :) 
Sicer pa si več o meni lahko preberete tudi na moji spletni strani: www.ici-sportiva.si

Značke: Na štiri oči, Prehrana, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ