Na štiri oči z Janom Samide

Na štiri oči z Janom Samide
19.04.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Jan je študent na Fakulteti za šport, sicer pa tekačm na srednje in dolge proge. Tek mu pomeni sprostitev in zagotovilo za dobro počutje.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem član Atletskega kluba Vežba iz Mokronoga. V tem društvu skupaj z bratom Matejem delujem tudi kot vaditelj atletike ter svoje znanje prenašava na mlajše ter rekreativne tekače.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
ASICS  Gel-DS Trainer. Copat je narejen predvsem za lažje tekače, ki tečejo po celem oz. sprednjem delu stopala. Všeč mi je, da mi copat nudi dovolj stika s podlago, je nizek, obenem pa omogoča tudi ravno prav blaženja za hitrejše treninge.

Uporabljaš tekaško uro?
Uporabljam uro Polar RCX5.

Tvoj obred pred tekom?
Pred tekom vedno dobro zavežem tekaške copate ter štartam.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
- državni prvak v krosu med mlajšimi člani, 2015
- večkratni državni prvak
- 3. mesto na Mednarodnem Belem krosu, Beograd
- udeležba na Evropskem prvenstvu v krosu 2011 ter 2013

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
S tekom sem se pričel ukvarjati že v osnovni šoli, kjer sem na urah športne vzgoje vedno bil v ospredju. Potem sem se udeležil državnega prvenstva v krosu ter osvojil 5. mesto (takrat še brez treninga). Nato sem videl, da imam dobre predispozicije, zato se včlanil v atletski klub in začel z bolj resnim treningom. Po letu dni treninga sem že začel osvajati medalje na državni ravni. S tekom sem se tako začel ukvarjati sprva verjetno zato, ker sem bil dober in predvsem zaradi tega, ker enostavno rad tečem.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Tek je najbolj naravno gibanje človeka, kar mi je všeč, saj za tek rabiš praktično samo tekaške copate oz. še teh ne. Tek je preprost, lahko ga izvaja praktično vsak, tako da je dostopnejši kot katerikoli drugi šport. Tek mi nudi svobodo, sproščenost, saj se po lahkotnem teku vedno počutim mnogo bolje.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi je dal predvsem pozitivne osebnostne lastnosti: samozavest, samostojnost, discipliniranost, organiziranost in še marsikaj. Naučil sem se usklajevati študijske obveznosti ter trenažni proces, tako, da mi ni problem delati obojega hkrati. Predvsem pa mi je všeč, ko sem v formi in na tekmi ali treningih imam dobesedno občutek da noge »letijo «.

Kako potekajo tvoji treningi?
Treniram 9-12 krat tedensko. V tem času naredim 100-115 km, odvisno od sezone ter ciklusa trenažnega procesa. Ker tudi študiram, moram včasih bolj zgodaj vstati ter opraviti trening že zgodaj zjutraj, sicer pa ponavadi treniram dopoldne ter potem še popoldne, vmes je pa čas za počitek ter druge obveznosti. Za tek ne potrebujem motivacije, če pa govorimo o tekmovalnih ciljih, potem jo pa nujno potrebujem, takrat je trening podrejen cilju katerem sledim. Pomembna je tudi v trenutkih, ko so noge težke oz. je prisotna utrujenost. Med tekom ne poslušam glasbe, jo pa občasno pred ali po teku, ko izvajam raztezne vaje.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Večinoma tečem sam, dvakrat tedensko pa opravim skupni trening z Rokom Puharjem. Ko tečem sam imam lahko svoj lasten ritem, kar je pomembno ob lahkotnih tekih, da se ne pretirava medtem, ko družba na močnih treningih je pa še kako dobrodošla.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Ne bom pozabil Balkanskega prvenstva v krosu 2015, kjer smo tekli praktično po močvirju zaradi obilnih padavin, tako da je bila tekma izredno težka, a vseeno zanimiva. Spomim se tudi maratona v Zagrebu, kjer sem tekel na 5km in ob zaključku zašel s proge, ker me niso še pričakovali v cilju. Tako da, sem tekel še 300m naprej od cilja ter šele potem izvedel, da sem že predaleč naprej. Sem pa vseeno zmagal na tej tekmi.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Občasno igram tudi nogomet, košarko s prijatelji, se odpravim na kolo ali na pohod v hribe, smučanje. Vendar mi tek predstavlja glavni del mojega športnega udejstvovanja, tako, da čas za ostale aktivnosti je med prehodom sezone ali letnim počitkom.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Držim se načela zdravega življenja. Kar se tiče hrane pazim, da vnašam kvalitetno hrano, najraje z domačega vrta. Jem dovolj zelenjave ter sadja, poizkušam se izogibati beli moki, ter zaužiti več kompleksnih ogljikovih hidratov. Seveda pa se včasih pregrešim, ponavadi po zelo napornem treningu ali dobri tekmi, ko si privoščim kakšno pico ali kaj sladkega.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
V prihodnje se želim še naprej ukvarjati s tekom, konstantno izboljševati osebne rekorde. Sčasoma si želim teči v bližini državnih rekordov na dolge proge ter posegati po vidnejših rezultatih v mednarodnem merilu.

Kakšne cilje pa si si zadal za letošnje leto?
V letošnji sezoni želim narediti konkreten preskok ter izboljšati osebne rekorde na razdaljah med 1500m ter 10km. Posegati po najvišjih mestih na državnih prvenstvih ter tekmovati v mednarodni konkurenci in nabirati izkušnje. Glavna cilja sezone bosta Balkansko ter Evropsko prvenstvo v krosu, ki bosta potekala jeseni.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Sem vaditelj atletike za otroke ter rekreativne tekače. Študiram na Fakulteti za šport, tako da moja poklicna pot bo usmerjena v svetu športa, kjer si želim kasneje svoje znanje deliti naprej na mlajše generacije. 

Značke: Na štiri oči, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ