Na štiri oči z Luko Kramaričem

Na štiri oči z Luko Kramaričem
29.07.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Luka je študent Biotehniške fakultete UL na Oddelku za lesarstvo, v prostem času pa navdušen športnik, ki se ukvarja s plezanjem, turnim smučanjem in gorskim tekom. Prav zaradi njegovih dosežkov na omenjenih področjih pa ga je letos pod svoje okrilje vzel

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Na tekmovanjih v okviru Atletske zveze Slovenije tekmujem za domači klub Atletska sekcija Vrhnika, drugod tečem za ekipo podjetja B3servis, sem pa tudi član plezalnega društva Freeapproved.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Za gozdne steze in hribe, kjer preživim največ časa, uporabljam superge Adidas Terrex Agravic, ki so zelo primerne za tek po neurejenih terenih. Hitre cestne in stadionske treninge pa opravim v starih Brooks Racer 5.

Uporabljaš tekaško uro?
Pred parimi leti sem poceni dobil rabljeno uro Suunto Ambit 1, njene funkcije mi popolnoma zadoščajo. Najpogosteje uporabljam monitor srčnega utripa in v hribih GPS sprejemnik.

Tvoj obred pred tekom?
Čisto vsakič pred tekom si obujem superge in zavežem vezalke. :) Pred težjimi tekmami se na štartu pokrižam. 

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
20. Ljubljanski maraton 21km – 6 mesto
Tek trojk 2016 – 1. mesto (z Borutom Albrehtom in Jernejem Šemrovom)
Prvenstvo Slovenije v dolgih tekih 10km – 2. mesto (mlajši člani) - 2015
3-krat zmaga na Soča Outdoor Festivalu – Tolminka (letos Adidas) Trail Run

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
V sedmem razredu osnovne šole sem šel na svoj prvi Ljubljanski maraton na 10 km, kar me je tako navdušilo, da sem prenehal trenirati košarko in se posvetil atletiki. V srednji šoli sem tekel bolj zase, znova pa resneje treniram zadnji dve leti, predvsem zato, ker v treningu uživam in vidim še precej možnosti za napredek.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Najbolj všeč mi je okus po krvi v ustih in lahke noge po dobro opravljenem težkem treningu, ter prihod v cilj na tekmi, kjer si dal res vse od sebe. Pri dolgih tekih v hribih, pa mi je všeč občutek svobode, ki ti ga dajejo razgledi na vse strani.

Zakaj je prav tek šport, ki mu posvečaš največ časa?
Tek me privlači zaradi svoje enostavnosti, zanj namreč ne potrebujem skoraj ničesar, le voljo do treninga. Skozi tek se lahko izrazim, hkrati pa v tekmovalnem smislu vidim še precej prostora za napredek.

Kaj ti je tek dal?
Gibanje v naravi me osrečuje in sprošča, ter mi ponuja veliko priložnosti za premagovanje samega sebe, hkrati pa je odlično sredstvo izražanja samega sebe, kot ples. Trdi treningi pa me opominjajo na to, da ni nič v življenju podarjenega, ter da se je za vsako stvar treba potruditi.

Kako potekajo tvoji treningi?
V predtekmovalnem in tekmovalnem obdobju treniram po navodilih trenerja Iztoka Cukjatija. Trening vključuje tempo teke, intervale in pred tekmami tudi kratke šprinte za laktatni prag. V času, ko tekem ni, treniram sam po posluhu, in v trening vključujem tudi druge športe, npr. plezanje in kolo. Poskušam se gibati vsak dan in večinoma mi to kar uspeva.
Za tek ne potrebujem motivacije, tekmovanja in želje po dobrih rezultatih pa me motivirajo za težje treninge. Med tekom po gozdu in v hribih uživam, zato slušalk ne potrebujem, glasbo poslušam le na kolesu ali pa na kakšnem daljšem ravninskem teku. Izbira glasbe je odvisna od razpoloženja, trenutno največ poslušam rap glasbo Mobba Deepa in Tupaca.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Večinoma tečem sam, družba bi bila dobrodošla na težjih treningih, ampak žal se v moji bližnji okolici na takem nivoju s tekom ne ukvarja nihče drug.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Od vsake resne tekme ti ostane kakšna lekcija, v lepem spominu pa mi bodo gotovo ostali vsi Ljubljanski maratoni, Teki trojk, gotovo pa ne bom pozabil tudi vseh treh izvedb Soča Outdoor festivala, na katerih sem bil. Od ostalih podvigov mi bo ostal v spominu vzpon na Mt. Blanc in nekaj zimskih plezalnih vzponov in smučarskih spustov v domačih hribih.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Veliko plezam, sploh v plezališču Retovje, poleg katerega živim. Občasno grem s kom plezat tudi v hribe. Pozimi že nekaj let turno smučam, letos pa sem se spoznal še z alpinističnim in tekmovalnim turnim smučanjem. Vedno več kolesarim. Za vsak letni čas in razmere imam svoj šport, tako se nobene stvari ne naveličam, pa tudi možnosti za poškodbe se zmanjšajo.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Od doma sem navajen na zdravo in nemastno hrano lokalnega izvora, tako da se prehrani posebej ne posvečam, z izjemo tekmovalnega obdobja, ko se izogibam sladkim stvarem. Drugače pazim, da jem čim več in čim bolj raznolike stvari.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
V tekmovalnem smislu bi rad vsekakor izboljšal svoje dosedanje osebne rekorde na cesti, mogoče si najbolj želim na polmaratonu spustiti pod mejo 70 min.
Prav tako bi se rad v gorskotekaški disciplini vertical km spustil pod mejo 38 min ter se preizkusil na nekaterih tekmah v gorskem teku in v skyrunningu.
Poleg tekmovanj pa bi rad uresničil par plezalno-tekaških idej v hribih, skozi šport spoznaval nove kraje in ljudi, in nasplho živel čim bolj polno življenje.

Kaj so tvoji cilji v letošnjem letu?
Rad bi uspešno končal svojo diplomsko nalogo, v kateri se ukvarjam z razvojem in izdelavo lahke smučke za turno smučanje iz lesa in lesnih kompozitov. V športnem smislu pa želim čim bolje opraviti jesenski del sezone vključno z Ljubljanskim polmaratonom in tekmo na Šmarni Gori, ki šteje za svetovni pokal v gorskih tekih.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Poleg vseh zgoraj naštetih športov sem že 10 let skavt, od tega zadnje dve leti tudi skavtski voditelj. Tako lahko vse vrednote, veščine in navdušenje nad naravo, ki sem jih bil od starejših deležen sam, posredujem tudi mlajšim generacijam.

Značke: Na štiri oči, Ljubljanski maraton, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ