Na štiri oči z Majo Rigač

Na štiri oči z Majo Rigač
03.01.2020 AVTOR: K. R., foto: osebni arhiv

Maja, mama treh deklet, se je kot slovenska reprezentantka udeležila svetovnega prvenstva na 100 km na Hrvaškem. Je tudi ena izmed ustanoviteljev novega atletskega kluba Ultramaraton Slovenija.

Kako bi se opisala v nekaj besedah?

Komunikativna, vesela, odločna, ambiciozna, zanesljiva, včasih tudi trmasta.

Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?

Zadnja tri leta sem članica tekaške skupine Salming Team Kranj, ki jo vodi Klemen Boštar. Sem pa tudi ena izmed ustanoviteljev Atletskega kluba Ultramaraton Slovenija, ki bo zaživel letos.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?

Salming. Daljše razdalje najraje tečem v tekaških copatih Salming Speed, krajše pa v Salming Race.

Uporabljaš tekaško uro?

Vedno, Garmin Fenix 3.

Tvoj obred pred tekom?

Posebnega obreda nimam, razen tega, da poskrbim, da ne grem na trening s praznim želodcem.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki

V zadnjih dveh letih sem pretekla že kar nekaj daljših razdalj, na kar sem izredno ponosna. Med drugim sem se, kot slovenska reprezentantka, udeležila svetovnega prvenstva na 100 km na Hrvaškem (Sveti Martin ob Muri), 100-kilometrskega teka v Firencah (Passatore), letos poleti sem se udeležila 12-urnega teka (Slovenian 12hourrun), v Kranju, kjer sem med ženskami dosegla 3. mesto. Nazadnje pa sem zmagala na 50-kilometrski preizkušnji na teku 100 ob Mrzli reki v Ajdovščini, ki je bila sredi decembra.
Sicer se pa udeležujem tudi maratonov v Sloveniji in tujini ter daljših tekov, kot je npr. Formaraton, kjer sem osvojila 2. in 3. mesto med ženskami.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?

S tekom sem se sprva začela ukvarjati z namenom, da naredim nekaj zase, sčasoma pa sem našla v teku užitek, nove prijatelje in željo po premagovanju same sebe. Tečem že vrsto let, zadnja tri oziroma štiri leta pa malo bolj resno in organizirano. Najraje pa tečem po asfaltu.

Kaj je tisto, kar ti je pri teku najbolj všeč?

Sprostitev od vsakdanjih obveznosti in druženje z mojimi sotekači.

Kaj ti je tek dal?

S tekom sem v sebi odkrila neznansko moč, vzdržljivost in voljo ter si dokazala, da zmorem tudi kaj več, preteči dolge razdalje, saj si nekaj let nazaj nisem niti predstavljala kaj pomeni 100-kilometrski tek. Tek me napolni z dodatno energijo in dobrim občutkom, da sem naredila nekaj koristnega zase.

Kako potekajo tvoji treningi?

Treniram v Kranju, s tekaško skupino Salming Team Kranj. Treninge imamo 2-3x na teden, od intervalov, teka v hrib do daljših tekov, ki so ponavadi ob vikendih.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila in zakaj?

Letošnjega 12-urnega teka v Kranju, ko smo tekli po ulicah Kranja, kjer tudi živim in seveda zaradi moje uvrstitve na 3. mesto. Veselim se že tega teka v naslednjem letu, ki bo v nedeljo, 5. 7. 2020, prav tako po ulicah Kranj, tokrat že v četrti izvedbi, saj bom v drugi vlogi, in sicer kot članica organizacijskega odbora za Slovenian 12hourrun. Ob tej priložnosti že zdaj vabim vse tekačice in tekače, ki bi se radi udeležili 12- ali 6-urnega teka v Kranju, da si zabeležijo ta datum in se vidimo julija v Kranju.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?

Ko mi čas dopušča in če nisem vpeta v tekaške treninge grem tudi v hribe, rada supam in smučam.

Kako skrbiš za prehrano?

Trudim se, da se redno prehranjujem, sicer pa brez kompliciranja in posebne prehrane. Pred tekmami poskrbim za dobro zalogo ogljikovih hidratov, po treningih pa za vnos beljakovin za regeneracijo mišic.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za prihodnje?

Moje želje so preteči daljše razdalje kot je 100 km.

Katero knjigo si nazadnje prebrala?

Zagret za tek, od Marka Robleka.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?

Sem ponosna mama treh deklic, kar pomeni, da večino časa preživim z njimi. Zelo rada imam potovanja, zato se tudi udeležujem maratonov ali daljših tekov v tujini in tako združim moj šport in potovanja. Moja poklicna pot pa je povezana z zakonodajnim področjem, kar pomeni, da kot svetovalka za zastopanje gospodarskih interesov skušam prispevati k boljši zakonodaji za podjetja.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ