Na štiri oči z Markom Adamičem

Na štiri oči z Markom Adamičem
05.01.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Marko se teku posveča zato, ker meni, da je to najbolj enostaven šport, dostopen vedno in povsod. Obenem pa meni, da je tudi najbolj učinkovit za telo in dušo.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem član triatlonskega društva TK Ljubljana in kolesarskega društva BVG Gulč BTS Company

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Asics Hyper Speed 6,  Asics Hyper Tri 3, Inov8 X-talon 200

Uporabljaš tekaško uro?
Polar V800

Tvoj obred pred tekom?
Nimam posebnega obreda … se odločim in grem!

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Čeprav mi gre kar solidno, dosežkov ne štejem toliko v absolutnem rezultatskem smislu. Sicer sem seveda zelo vesel vsakega dobrega rezultata, sem pa osebno prepričan, da naj bo rezultat oz. uvrstitev posledica in ne vzrok za ukvarjanje s tekom. Tisti, ki tega ne razume tako, se prej ko slej znajde v slepi ulici. Vedno se namreč najde nekdo hitrejši, in ko to postane prehuda obremenitev, zgodba za rekreativca izgubi svoj smisel. Žal zaradi slabih rezultatov in s tem razočaranja, veliko ljudi opusti redno ukvarjanje s tekom, nekateri pa se teka prav iz tega razloga niti ne lotijo – da ne bi izpadli šibki v očeh drugih. To je seveda popolni nesmisel. Ukvarjanje s športom je privilegij, ne obveza.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
V začetku obdobja druge pomladi :) so se začele kazati nekatere že zelo resne težave, tako povezane z »glavo «, še bolj pa telesom. Tako mi je ob obisku enega izmed zdravniških pregledov zdravnik lepo razložil: varianta 1 je, da ti napišem recept za določena zdravila, po katerih se boš počutil odlično, a zavedaj se, da poti nazaj ni več, ker se telo na to prilagodi … in varianta 2, da vzameš CD ven in vstaviš drugega … Star sem bil okroglih 40 let in odgovor, kako sem se odločil veste.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Poleg že znanih in tako opevanih pozitivnih učinkov, predvsem občutek, da lahko, da zmorem in da smem.

Kaj ti je tek dal?
Zelo preprosto: dušo in telo, ki se je lažje sposobno soočati z življenjem in ga tudi živeti.

Kako potekajo tvoji treningi?
Glede sistematike sem žal zelo nedosleden in se ne držim nobenih pravil. Nekateri mi pravijo, da to ni ok in da je tu že rezerva … a glede na to, da si startnine plačujem sam :), je na prvem mestu spontanost in užitek. Seveda ob pogledu skozi okno ni vedno hude zagnanosti, a je večkrat dovolj že to, da pomislim: ali je alternativa gledanje televizije? … in že sem med vrati :) 
Glasba? Kadar tečem sam, največkrat ja … od bolj znanih izvajalcev Pink Floyd, Deep Purple, AC/DC, Prodigy, …

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Odvisno od situacije in razpoloženja, načeloma pa absolutno raje v družbi.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Vsaka izkušnja je zgodba zase in teh je veliko :), če pa bi že moral izpostaviti en tak dogodek, bi se odločil za udeležbo na gorski tek na Grintovec, ko se mi niti sanjalo ni v kaj se spuščam. Začudeno so se nasmihali tudi znanci, ki so me zagledali tam na startu. :) Do takrat namreč z gorskimi teki nisem imel nikakršnih izkušenj, ravno tako sem takrat zelo poredko prakticiral tek v hrib kot trening. Tekma je med drugim štela za svetovni pokal … Naivnost res ne pozna meja. :)

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
V prvi vrsti se ukvarjam s triatlonom in posledično poleg teka tudi veliko kolesarim. Plavanje me prav posebej ne veseli in bi ga najraje preskočil, a pri triatlonu brez tega pač ne gre. Pozimi pa vsako priložnost izkoristim za tek na smučeh.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Mogoče netipično za večino športno aktivnih, a ne jem nič kar ima perje :), sicer pa nimam nikakršne posebne diete.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
V pri vrsti si želim da vse to traja čim dlje in da ne bo prehudih poškodb. Kot že omenjeno, rezultati pridejo vzporedno in kot posledica.

 

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ