Na štiri oči z Matejo Mlinar

Na štiri oči z Matejo Mlinar
07.07.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Šestindvajsetletna Mateja je skoraj diplomirana trenerka atletike in mlada mamica dveletnemu sinku Maelu, sicer pa je strastna ljubiteljica športa!

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem članica atletske reprezentance Slovenske vojske in atletskega društva Štajerska.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Prisegam na švicarsko znamko ON running, zmagovalni model pa mi je tekmovalni model, imenovan ON Cloudracer.

Uporabljaš tekaško uro?
Uporabljam Garmin forerunner 630.

Tvoj obred pred tekom?
Poslušanje glasne glasbe in motiviranje same sebe, da bo PO teku šlo vse samo še na boljše! :)

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
V letih 2013 in 2016 sem bila tretja na državnem prvenstvu v polmaratonu za članice, letos pa sem bila četrta. Kot pionirka ter mlajša in starejša madinka sem osvajala stopničke predvsem na krosih, potem pa sem bila nekaj časa odsotna na atletski sceni, saj sem se preizkusila v nogometu in cestnem kolesarstvu :) Aja, pa rodila sem vmes ;)

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
S tekom sem se pričela ukvarjati proti koncu osnovne šole. Na enem izmed šolskih krosov me je opazil tekaški trener Tomislav Popetrov, pod okriljem katerega je bila vrsto let tudi Jolanda Čeplak


Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Pri teku mi je najbolj všeč to, da lahko že v eni uri na dan naredim precej veliko za svoje telo in duha. Ko sem recimo trenirala cestno kolesarstvo, je bila ena ura krepko premalo. Izziv mi predstavlja teči vedno dlje, a hkrati tudi hitreje.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi je dal disciplino, da sem postala bolj organizirana oseba. Prioritete pri meni so točno določene, in izgovorov ne sprejemam zlahka.

Kako potekajo tvoji treningi?
Moji treninigi so sestavljeni iz ogrevanja, glavnega dela in ohlajanja v obliki izteka. Vsi trije deli so med sabo močno povezani, so celota. Spomnim se svojih tekaških začetkov, ko mi je trener vedno rekel: 'Če ne boš naredila izteka, raje sploh ne treniraj. ' Torej tudi zaključek mora biti kvaliteten. In tudi na tekaško abecedo ne pozabljam, saj se mi zdi zelo pomembna.

Kolikokrat tedensko tečeš?
Tečem 5x na teden.

Ali za tek potrebuješ kakšno posebno motivacijo?
Rabim plan. In rabim cilj. Rada sem pod vodstvom nekoga, ki mu zaupam, in je to zaupanje obojestransko. Zato sem vesela, da me trenira Borut Podgornik in da je njegova žena Helena Javornik, od katere vneto srkam vse nasvete in znanje. In da je moj partner osebni trener. Oni trije mi včasih dajo tisto 'brco v rit ', da vztrajam tudi takrat, ko mi ne gre ravno najboljše. O ja, tudi jaz včasih rabim vzpodbudo J

Ali med tekom poslušaš glasbo in če ja katero?
Glasbo sem včasih poslušala med vsakim tekom. Odkar pa imam otroka, pa mi je bolj všeč tišina. Je namreč zelo glasen in navihan fante. :) 

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Rajši tečem v družbi, kot sama. Ko sem živela še doma, nikoli nisem imela nikogar, ki bi tekel z mano. To mi je res manjkalo.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Nikoli ne bom pozabila domačega polmaratona v Mozirju. Imela sem toliko navijačev, ki so vzklikali in navijali zame, da sem dobesedno poletela v cilj. Kakšno vzdušje, še zdaj imam kurjo polt. :)

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Lotim se marsičesa. Vozim gorsko in cestno kolo, veliko hodim na Pohorje, delam vaje za moč v partnerjevem gym-u, ki je res njegovo področje in tu mi on ogromno pomaga. Sem mnenja, da samo tek ni dovolj za uspeh in kariero brez poškodb, četudi se zgolj amatersko ukvarjam s tekom. Je pa res, da odkar imam družino, velikokrat zmanjka časa za vse, kar si še želim poskusiti. :) 

Kako pa skrbiš za prehrano?
Včasih sem bila precej bolj disciplinirana. V službi je hrana visoko kalorična in boljše bi bilo, če bi imela regresirano prehrano. Točno vem, kako se pravilno prehranjuje, a se trenutno ne trudim dovolj. Tako da je na tem področju še kar nekaj rezerve.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?

Želim si postani hitrejša, kot sem bila kadarkoli, in postopno podirati svoje osebne rekorde. Po porodu sem si za te podvige vzela precej časa in cilje dosegam res postopno, 'mic po mic '. Po carskem rezu se telo vseeno ne sestavi tako hitro nazaj v prvotno stanje, kot je mogoče videti na prvi pogled. Mnenje svojega zdravnika, da moram biti previdna, zelo spoštujem.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Poleg ukvarjanja s tekom, zelo rada tudi pojem. Smo bolj glasbena, kot športna družina, in glasba mi je res blizu. Moja poklicna pot pa je še odprta. S partnerjem sva sicer oba zaposlena v Slovenski vojski, vendar se oba zavedava, da sva bolj doma v športu. Delo z ljudmi naju oba veseli in mislim, da nama tudi znanja ne primanjkuje. Učimo se pa tako ali tako vse življenje, zato tudi jaz vem, da nič ne vem! :) Kakšna ideja o družinskem športnem centru, na primer, se mi sploh ne zdi slaba. :) 

 

 

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ